Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Οι εκδηλώσεις για τον αθλητισμό από ΚΚΕ - ΚΝΕ στην Ικαρία

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για  το ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ για τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ των οργανώσεων του ΚΚΕ και της  ΚΝΕ στην Ικαρία


 
Στα πλαίσια των πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Ικαρία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων για τον αθλητισμό, που διοργανώθηκε, από την Τ.Ε του ΚΚΕ και την Τ.Ο Ικαρίας της ΚΝΕ.
   Στις εκδηλώσεις με  θέμα «Ο Αθλητισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο την περίοδο του Μεσοπολέμου», παρουσιαστήκαν συνοπτικά οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό. Στην εκδήλωση των Ραχών (28/7/21 ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ) χαιρετισμούς έκαναν ο Ξένος Κόχυλας από το Τ.Σ. της ΚΝΕ στην Ικαρία και ο Βαγγέλης Λομβαρδάς από την Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ ενώ στην εκδήλωση του Αγίου Κηρύκου (3/8/21 Πλατεία) τοποθέτηση εκ μέρους της Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ έκανε ο Νίκος Λαρδάς.


 Στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Όπως είπαν:  «Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου, στη βαθιά παρανομία, ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας, στο "Ιδιώνυμο" του Ελ. Βενιζέλου και γενικότερα στις διώξεις, τις δολοφονικές επιθέσεις, τη φυλάκιση και τον εκτοπισμό. Το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ανέπτυξαν πρωτοπόρα δράση στο μέτωπο του αθλητισμού, οργανώνοντας τη διεκδίκηση, αλλά και τη δραστηριότητα αυτή καθ' αυτή, την ψυχαγωγία του λαού, που έπαιζε βασικό ρόλο στην ψυχική και ηθική ανάταση, με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και δημιουργικότητα. Παράλληλα, αποτέλεσε την οργανωτική ραχοκοκαλιά για τη συγκρότηση μαζικών αθλητικών σωματείων, που προσέλκυαν νέο κόσμο και τον έφερναν σε επαφή με τις θέσεις και την ιδεολογία του Κόμματος, σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας. Σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια έπαιξαν οι πρόσφυγες, που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και την οργάνωση των εργαζομένων στα αθλητικά σωματεία».
 Μιλώντας για το σήμερα, τόνισαν: « Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, για εμάς η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός είναι μια ανάγκη και ένα δικαίωμα.  Ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν συστηματικά σε οργανωμένες δραστηριότητες. Εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, και το τελευταίο χωριό να έχει υποδομές. Για να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στον αθλητισμό πρέπει η κοινωνία να λειτουργεί για τις ανάγκες του λαού. Και αυτό δε θα γίνει ούτε με νόμους, ούτε με ψηφίσματα, ούτε με διαβουλεύσεις. Θέλει αγώνα, και σκληρό αγώνα. Εμείς θέλουμε ό,τι καλλιεργείται στα όρια του γηπέδου, η ομαδικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη, να βγουν και έξω από το γήπεδο.  Δεν μπορεί έξω να γίνεται πόλεμος και ο άλλος να λέει "εμένα με ενδιαφέρει μόνο το άθλημα μου και τίποτα άλλο". Πρέπει να είναι μέσα στον κόσμο, εκεί να επιδρά σαν στάση ζωής, σαν πρότυπο, σαν αθλητής αλλά και σαν άνθρωπος. Αυτό είναι το βασικό στη δική μας αντίληψη για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό: Τι άνθρωπο θέλεις να φτιάξεις.


  Όσο όμως η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός θα βρίσκονται  στα χέρια της επιχειρηματικής δράσης θα αποτελούν πεδία κερδοφορίας της, τόσο θα μειώνεται η συστηματική  πρόσβαση στο λαό και την νεολαία με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία και την ανάπτυξη των επόμενων γενιών.  Αρκεί να δούμε εδώ στο νησί μας τι κόπο τι προσπάθεια κάνουν οι σύλλογοι, οι άνθρωποι τους που δίνουν χρόνο και χρήμα για να σταθούν τα τμήματα τους να αθλούνται τα παιδιά μας ...                               μόνο τα μεταφορικά κοστίζουν μια περιούσια και η κατεύθυνση είναι βρες χορηγό η κόψε τον λαιμό  σου...»

  Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται σύγκρουση, χρειάζεται ρήξη με το σύστημα της εμπορευματοποίησης εντός και εκτός έδρας, ρήξη με τις δυνάμεις που το υπηρετούν την ΕΕ τις κυβερνήσεις και τα κόμματα τους.  

Έτσι μόνο θ ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση του δικαιώματος για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό  για όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία.

  Από αυτή την σκοπιά τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στα νησιά μας συμβάλουν στην στήριξη της δράσης των αθλητικών συλλόγων, αλλά και την διεκδίκηση μέσα από την τοπική διοίκηση για σύγχρονες λειτουργικές υποδομές.
  Διεκδίκηση που την περίοδο 2015-19 άφησε στην κοινωνία του νησιού σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις (αναβαθμίστηκαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στο δημοτικό στάδιο , και στο δημοτικό γήπεδο Ευδήλου, φτιάχτηκαν αποδυτήρια στο γήπεδο Ραχών, κατασκευάστηκαν 3 υπαίθριες αθλητικές υποδομές), αθλητικές εγκαταστάσεις που η χρήση τους γίνεται δωρεάν από τους αθλητικούς συλλόγους και την νεολαία του νησιού, δίνοντας κίνητρο στους νέους να ασχολούνται με τις αθλητικές δραστηριότητες και να υψώσουν ένα τείχος απέναντι σε όσους τους θέλουν εγκλωβισμένους στη ναρκωκουλτούρα. 


 Παράλληλα άνοιξε ο δρόμος για νέο κλειστό Γυμναστήριο στις Ράχες,  και διασφαλίστηκαν 600.000€ για την «Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας», και 490.000€ για γήπεδα στην Δ.Ε Ραχών (νέο 5χ5 – χλοοτάπητας και κερκίδες στο δημοτικό γήπεδο).
  Για εμάς είναι σημαντικό σήμερα προοδευτικοί άνθρωποι του χώρου της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, αλλά και γενικότερα το εργατικό κίνημα να προβάλουν αιτήματα και διεκδικήσεις που να εναρμονίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες. Διεκδικήσεις που αφορούν την πρόσβαση σε οργανωμένες δομές, την ενίσχυση των σωματείων σε μέσα και προσωπικό, τις αθλητικές υποδομές (αίθουσες γυμναστικής για όλες τις ηλικίες,  αθλητικό εξοπλισμό στα σχολεία ,στους δήμους κ.α),  και σε αυτή την προσπάθεια  τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στα νησιά μας θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις».

Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου που αφορά χρονικά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Έρευνα που ρίχνει  φως στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αυτής της περιόδου αλλά και στην αρχή του δύσκολου δρόμου που βάδισαν οι πρωτοπόροι των αθλητικών συλλόγων των νησιών του βορείου Αιγαίου σε πολύ δύσκολες εποχές. (Επισυνάπτεται ολόκληρη) .


  Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για το Σάββατο 7 Αυγούστου στο Καραβόσταμο στα πλαίσια του μεγαλύτερου πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος στην Ικαρία,  του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς ! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!», με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και συναυλία από την Βιολέτα Ίκαρη και τους συνεργάτες της.


Τ.Ε του ΚΚΕ και  Τ.Ο Ικαρίας της ΚΝΕ. 


 Video από το Νίκο Αγγελίδη -Εκδήλωση Αγίου Κηρύκου

2)ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΌ ΚΚΕ - ΚΝΕ

 

Άνοιγμα  εκδήλωσης  «Ο  Αθλητισμός στο Βόρειο Αιγαίο τον Μεσοπόλεμο»
Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 Το ΚΚΕ την περίοδο που εξετάζει η σημερινή εκδήλωση (στο μεσοπόλεμο)  συνέδεσε  την δράση του με ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Οι εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, συνηγορούσαν ώστε το Κόμμα να οργανώσει την παρέμβαση του, στο χώρο του αθλητισμού από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσης του το 1918.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η δράση του Κόμματος στο μέτωπο του αθλητισμού είχε διττό χαρακτήρα.
    Αφενός αποτέλεσε την οργανωτική ραχοκοκαλιά για την συγκρότηση μαζικών, αθλητικών σωματείων που θα προσέλκυαν νέο κόσμο και θα τον έφερναν  σε επαφή με τις θέσεις και την ιδεολογία του Κόμματος σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας,
    αφετέρου αποτελούσε και την επίσημη θεσμική τοποθέτηση του Κόμματος για ζητήματα αθλητισμού, οργανώνοντας την διεκδίκηση, αλλά και την δραστηριότητα αυτήν καθ’ αυτή, την ψυχαγωγία του λαού που έπαιζε βασικό ρόλο στην ψυχική και ηθική ανάταση, με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και δημιουργικότητα.
 Για την περίοδο του μεσοπολέμου που αποτελεί και το  θέμα στην σημερινή εκδήλωση αναφέρουμε επιγραμματικά τα εξής:
 Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, σε επιστολή της, τη 2 του Ιούλη του 1926 προς την Κεντρική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) διαπιστώνει την σημαντική ανάπτυξη των οργανωμένων σπορ στην Ελλάδα και την μεγάλη προβολή τους από τον τύπο. Θεωρεί πως οι αθλητικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν σε επίπεδο μαζικής προβολής, επαφής και ζύμωσης των απόψεων του κόμματος, στη νεολαία. Δίνει οδηγίες προς την ΟΚΝΕ να οργανώσει την παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού μέσω ειδικών συνεδριάσεων, της αθλητικής αρθογραφίας στο έντυπο του κόμματος «Η Νεολαία», αλλά και στον ορισμό υπευθύνου για αθλητισμό και την προσπάθεια σύνδεσης με την Κόκκινη Διεθνή των Σπορ. Σε άρθρο στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» με τίτλο «Το Κόκκινο Σπορ και η Σημασία της Ανάπτυξής του μέσα στην εργαζόμενη Νεολαία» καθορίζονται οι εξής ρεαλιστικές επιδιώξεις :
1.    Να προσφέρει διασκέδαση στις μάζες της εργατικής νεολαίας,
2.    Να αντιδράσει με τη φυσική διάπλαση των εργαζόμενων νέων στη δηλητηρίαση από την εκμετάλλευση,
3.    Να προετοιμάσει ρωμαλέους και γυμνασμένους προλεταρίους για τον αγώνα της εργατικής τάξης,
4.    Να αποσπάσει τους εργαζόμενους νέους από την ιδεολογική εθνικιστική προπαγάνδα των αστικών αθλητικών συλλόγων,
5.    Να οργανώσει καινούργια στρώματα δραστήριων νέων εργατών.
 Η ΟΚΝΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και εφτά μήνες αργότερα, τον Φλεβάρη του 1927,  στις αποφάσεις που, πάρθηκαν κατά την Γ’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΟΚΝΕ, γίνεται σε ξεχωριστό άρθρο αναφορά στο «Κόκκινο Σπορ» Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν               τα αθλητικά σωματεία ως πεδίο προπαγάνδας και δημιουργίας «μαζικών οργανώσεων» του Κομμουνιστικού Κόμματος.  Αυτό οργανωτικά συνδέθηκε :
    είτε με την οργάνωση ξεχωριστών εργατικών σωματείων
    είτε με, την δημιουργία ομάδων στα υπάρχοντα σωματεία, οι οποίες θα είχαν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν έναν θετικό -την εκάστοτε δεδομένη στιγμή- συσχετισμό δυνάμεων, αποσπώντας την ευνοϊκότερη δυνατή απόφαση σε σχέση με την πολιτική του ΚΚΕ
  Επίσης λήφθηκε  η απόφαση για την δημιουργία Εργατικής Αθλητικής Ομοσπονδίας (Ο.Ε.Α) και έκδοσης περιοδικού του εργατικού αθλητισμού.
 Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1928, έλαβε χώρα η πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη για την ίδρυση Ομοσπονδίας Εργατοαγροτικού Αθλητισμού Ελλάδας (Ο.Ε.Α) Εκδίδεται το περιοδικό «ΕργατοΑγροτικό Σπορ» με το 1ο φύλλο να φέρει ημερομηνία                15 Οκτώβρη 1928. Αρχές Φλεβάρη του 1929 πραγματοποιείται η δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ο.Ε.Α. Η συνδιάσκεψη έθετε ως στόχο την ενίσχυση της Ο.Ε.Α. μέσω της δημιουργίας εργοστασιακών, αγροτικών και σωματειακών ομίλων με σκοπούς την ταξική συνειδητοποίηση των εργατών και την προώθηση αντιμιλιταριστικής δράσης.                 Στο ίδιο άρθρο δίνονταν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομοσπονδία από την παρέμβαση των τμημάτων ασφαλείας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή της έκδοσης του περιοδικού «ΕργατοΑγροτικό Σπορ».
 
 Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Από τα παραπάνω βγάζουμε συμπέρασμα οτι το μέτωπο του αθλητισμού μας απασχολούσε και μας απασχολεί μέχρι και σήμερα με τη  η δράση μας  να προσαρμόζεται βέβαια στις κάθε φορά διαφορετικές συνθήκες. Δεν αποτελούσε ποτέ για μας  πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς
  Ξέρουμε πολύ καλά ότι μέσα από την  συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό  μαθαίνει ο άνθρωπος, με βιωματικό τρόπο, να αγωνίζεται, δηλαδή να βάζει στόχους και να τους κατακτά. Μέσα από τον αθλητισμό ο άνθρωπος γίνεται ενεργητικός και δραστήριος.    
  Η συστηματική άσκηση, η οργανωμένη σωματική δραστηριότητα ακονίζει την σκέψη, ευνοεί την διάθεση και την βούληση. Αυτή η ιδιότητα μεταφέρεται γενικά στη ζωή του και έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει και κοινωνικά δραστήριος να παρέμβει στην πραγματικότητα που ζει και να την αλλάξει αφού τα δικά του δυνατά πόδια και  χέρια το δικό του μυαλό παράγει και κινεί τα πάντα.   
 Έχει σημασία λοιπόν  να απαντήσουμε  ένα ερώτημα που τίθεται  τα τελευταία χρόνια  στη χώρα μας.
    Είναι πολυτέλεια να ασχολείσαι σήμερα   με την Φ.Α. και τον αθλητισμό; 
    Είναι υπερβολή να διεκδικεί η λαϊκή οικογένεια υποδομές πρόσβαση και χρηματοδότηση  για τα παιδιά της αλλά και τις μεγαλύτερες ηλικίες ;
    Μπορούμε να δεχτούμε την λογική των μειωμένων απαιτήσεων βγάζοντας την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό από τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς;
 Για μας η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. Και αυτό γιατί ο αθλητισμός αφορά  τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων ώστε οργανώνοντας µε συστηματικό τρόπο την ενασχόληση µε τη  σωματική κίνηση  να   εξασφαλίζεται  ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο ποιότητα που συμβάλλει στην πνευματική, σωματική, κοινωνική ανάπτυξη  του ανθρώπου ως αυριανού εργαζόμενου.
 Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, δεν υπάρχει επαγγελματίας αθλητής, δεν μπορεί να είναι επάγγελμα. Για εμάς η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός είναι μια ανάγκη και ένα δικαίωμα. Ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν συστηματικά σε οργανωμένες δραστηριότητες. Εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, και το τελευταίο χωριό να έχει υποδομές. Για να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στον αθλητισμό πρέπει η κοινωνία να λειτουργεί για τις ανάγκες του λαού. Και αυτό δε θα γίνει ούτε με νόμους, ούτε με ψηφίσματα, ούτε με διαβουλεύσεις. Θέλει αγώνα, και σκληρό αγώνα. Εμείς θέλουμε ό,τι καλλιεργείται στα όρια του γηπέδου, η ομαδικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη, να βγουν και έξω από το γήπεδο.
  Δεν μπορεί έξω να γίνεται πόλεμος και ο άλλος να λέει "εμένα με ενδιαφέρει μόνο το μπάσκετ και τίποτα άλλο". Πρέπει να είναι μέσα στον κόσμο, εκεί να επιδρά σαν στάση ζωής, σαν πρότυπο, σαν αθλητής αλλά και σαν άνθρωπος. Αυτό είναι το βασικό στη δική μας αντίληψη για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό: Τι άνθρωπο θέλεις να φτιάξεις.
   Όσο όμως η Φ.Α. και ο αθλητισμός θα βρίσκονται  στα χέρια της επιχειρηματικής δράσης θα αποτελούν πεδία κερδοφορίας της, τόσο θα μειώνεται η συστηματική  πρόσβαση στο λαό και την νεολαία με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για την υγεία και την ανάπτυξη των επόμενων γενιών. Αρκεί να δούμε εδώ στο νησί μας τι κόπο τι προσπάθεια κάνουν               οι σύλλογοι, οι άνθρωποι τους που δίνουν χρόνο και χρήμα για να σταθούν                     τα τμήματα τους να αθλούνται τα παιδιά μας ... μόνο τα μεταφορικά κοστίζουν μια περιούσια και η κατεύθυνση είναι βρες χορηγό αλλιώς κόψε τον λαιμό  σου......
  Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται σύγκρουση, χρειάζεται ρήξη με το σύστημα της εμπορευματοποίησης εντός και εκτός έδρας, ρήξη με τις δυνάμεις που το υπηρετούν την ΕΕ τις κυβερνήσεις και τα κόμματα τους.  
Έτσι μόνο θ ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση του δικαιώματος για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό  για όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία.
   Από αυτή την σκοπιά τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στα νησιά μας συμβάλουν στην στήριξη της δράσης των αθλητικών συλλόγων, αλλά και την διεκδίκηση μέσα από την τοπική διοίκηση για σύγχρονες λειτουργικές υποδομές.
  Διεκδίκηση που την περίοδο 2015-19 άφησε στην κοινωνία του νησιού σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις (αναβαθμίστηκαν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στο δημοτικό στάδιο , και στο δημοτικό γήπεδο Ευδήλου, φτιάχτηκαν αποδυτήρια στο γήπεδο Ραχών, κατασκευάστηκαν 3 υπαίθριες αθλητικές υποδομές), αθλητικές εγκαταστάσεις που η χρήση τους γίνεται δωρεάν από τους αθλητικούς συλλόγους και την νεολαία του νησιού, δίνοντας κίνητρο στους νέους να ασχολούνται με τις αθλητικές δραστηριότητες και να υψώσουν ένα τείχος απέναντι σε όσους τους θέλουν εγκλωβισμένους στη ναρκωκουλτούρα.
 Παράλληλα άνοιξε ο δρόμος για νέο κλειστό Γυμναστήριο στις Ράχες,                                  και διασφαλίστηκαν 600.000€ για την «Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας», και 490.000€ για γήπεδα στην Δ.Ε Ραχών (νέο 5χ5 – χλοοτάπητας και κερκίδες στο δημοτικό γήπεδο).
 
 Φίλες και φίλοι, για εμάς είναι σημαντικό σήμερα προοδευτικοί άνθρωποι του χώρου της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, αλλά και γενικότερα το εργατικό κίνημα να προβάλουν αιτήματα και διεκδικήσεις που να εναρμονίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες. Διεκδικήσεις που αφορούν την πρόσβαση σε οργανωμένες δομές, την ενίσχυση των σωματείων σε μέσα και προσωπικό, τις αθλητικές υποδομές (αίθουσες γυμναστικής για όλες τις ηλικίες,  αθλητικό εξοπλισμό στα σχολεία ,στους δήμους κ.α),  και σε αυτή την προσπάθεια  τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στα νησιά μας θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις.

  Κλείνοντας εκ  μέρους των Κομματικών  οργανώσεων της Ικαρίας και των Φούρνων να ευχαριστήσουμε τον συμπατριώτη μας δημοσιογράφο και ερευνητή Νάσο Μπράτσο για την καθοριστική συμβολή του να φωτίσουμε την αρχή του δύσκολου δρόμου  που βάδισαν οι πρωτοπόροι των αθλητικών συλλόγων των νησιών του βορείου Αιγαίου σε πολύ δύσκολες εποχές.