Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

1936: Από τα Ριμινίτικα της Αγίας Βαρβάρας ένα ιστορικό ταξίδι για την ΑΠΕ Αγία Ελεούσα

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr και το sports.ert.gr...

Στην Αγία Βαρβάρα κοντά στα σύνορα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, με το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι, από το μακρινό 1936 ένα αθλητικό σωματείο γεννημένα από τα σπλάχνα μίας γειτονιάς με ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, συνεχίζει να προσφέρει στον αθλητισμό, διαπαιδαγωγώντας γενιές και γενιές.


 Ο ίδιος ο σύλλογος μέσα από την ιστοσελίδα του αυτοπροσδιορίζεται ως "Η ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, η μεγάλη και ιστορική ομάδα της Αγίας Βαρβάρας, ο σύλλογος μιας φτωχικής αλλά ταπεινής και εργατικής γειτονιάς της Δυτικής Αθήνας".


Έδρα της ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γήπεδα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, στα Ριμινίτικα της Αγίας Βαρβάρας, "σκαρφαλωμένο" στην πλαγιά ενός λόφου.


 7-4-1937 εφημ. Αθλητισμός

Από το χωμάτινο γήπεδο που πέρασαν παίκτες με μεράκι σε εποχές που η ενασχόληση με τον αθλητισμό έπρεπε να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, στο σημερινό, που μετά από 18 χρόνια "ποδοσφαιρικής προσφυγιάς" ξαναδόθηκε για χρήση και τώρα πια με χορτοτάπητα, η ιστορία συνεχίζεται.


Η επιστροφή στην έδρα της, που έγινε στις 26/9/2020 είχε διπλό χαρακτήρα, από τη μία η επιστροφή στη φυσική έδρα στην οποία ο τελευταίος αγώνας είχε δοθεί στην περίοδο 2001-2002, αλλά ταυτόχρονα και η επιστροφή στην Α' ΕΠΣΑ μετά από τριετή απουσία.


 παλιά συγκέντρωση στο χωμάτινο γήπεδo

 

Το γήπεδο στην πρότερη μορφή του όπως αναφέρεται τo 2013 στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας: "Είναι γνωστό ότι το παλιό γήπεδο με τις πρόχειρες κατασκευές και τις επικίνδυνες κατολισθήσεις ανήκε σε ιδιώτες. Πριν δέκα χρόνια αγοράσθηκε ο χώρος με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Λάμπρου Μίχου με κρατική χρηματοδότηση".




Στις εποχές μας η Αγία Ελεούσα έχει εντάξει μαζί με το αμιγώς αθλητικό πρόγραμμα και δράσεις υποστήριξης - ενημέρωσης, όπως η διοργάνωση ημερίδας με θέμα “Προπονητής – Γονέας, Αθλητική ψυχολογία και Διατροφή” και ποιος ο ρόλος τους στις αναπτυξιακές ηλικίες.
Οι υποδομές του συλλόγου συνεργάζονται με το δίκτυο του Παναθηναϊκού.

Η ομάδα διέγραψε την ακόλουθη αγωνιστική πορεία στα ελληνικά γήπεδα: το 1957-58 ανέβηκε στη Γ’ Αθηνών, το 1964-65 στη Β’ Αθηνών, το 1989-90 βγήκε υπερπρωταθλήτρια στην Α’ Αθηνών και το 1991 ανέβηκε στη Δ’ Εθνική οπότε και πήρε το κύπελλο Ε.Π.Σ.Α. Το 1996-97 ανέβηκε στην κορυφή της ιστορίας της στη Γ’ Εθνική. Σήμερα αγωνίζεται στην Α’ κατηγόρια της ΕΠΣ Αθηνών.

Για την ιστορία να πούμε ότι εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του 1930 υπήρχε άλλη μία Αγία Ελεούσα στην Καλλιθέα που αγωνίζονταν σαν ανεξάρτητη ομάδα.


 Η Αγ. Ελεούσα της Καλλιθέας 28-12-1938-εφημ.Αθλ.-Βήμα

Η κοινωνική - αθλητική προσφορά της Αγίας Ελεούσας, συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος