Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Ο Αθλητισμός στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην περίοδο του Μεσοπολέμου

1927 οι πρώτοι Αιγαιοπελαγίτκοι Αγώνες Στίβου - Μυτιλήνη


 Δύο εκδηλώσεις με θέμα τον Αθλητισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην περίοδο του Μεσοπολέμου, με αναφορά και στην Ικαρία, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ικαρίας & Φούρνων, καθώς και η ΤΟ Ικαρίας της ΚΝΕ και μας έκανε την τιμή να μας καλέσει σαν εισηγητές, μετά την εναρκτήρια ομιλία των εκπροσώπων της. Παράλληλα θα υπάρχει στις εκδηλώσεις και το βιβλίο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις».

 
Eυχαριστούμε για την πρόσκληση και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη διπλή (μία σε κάθε πλευρά του νησιού) εκδήλωση, πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Στην ουσία συνεχίζουμε την παρουσίαση ενός δεύτερου κύκλου παρεμβάσεων με επίκεντρο την ερευνητική μας δουλειά για θέματα της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας του αθλητισμού, μετά τον πρώτο που είχε προηγηθεί με αφορμή την έκδοση του βιβλίου μας «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα» το 2015 και αγκαλιάστηκε από αρκετούς και διαφορετικούς ως προς τη φυσιογνωμία τους φορείς. 

Αυτό δείχνει και τη δημοφιλία του αθλητισμού και ειδικά πτυχών της ιστορίας τους που επιμελώς κρύβουν οι λογής - λογής κυβερνώντες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο αυτό.

Ποτέ ο πλούτος και τα πέριξ αυτού λαμόγια δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν και να εκφράσουν τη λαϊκή προσέγγιση στα σπορ. Ήταν εκ φύσεως απέναντι.

Αυτός ο δεύτερος κύκλος που εμπλουτίζει συνεχώς το υλικό του, έκανε το «εναρκτήριο λάκτισμά» του, στην εκδήλωση του 2018 στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη», η οποία είχε σημαντική επιτυχία.


Επόμενος σταθμός η ένταξη της θεματικής του αθλητισμού στις εκδηλώσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας για το Μπλόκο της Καλογρέζας


Για να συνεχίσουμε στο Δήμο της Καισαριανής με μία ενδιαφέρουσα συζήτηση και μία πρωτότυπη και σημαντική εκδήλωση στο γήπεδο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά και την εκτέλεση των «200» στο Σκοπευτήριο.


Ενδιαμέσως προλάβαμε να κάνουμε ένα κύκλο έξι δίωρων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ στην ΕΡΑ Σπορ.

Μετά φτάσαμε στη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» για να ακολουθήσουν τα προβλήματα με τον κορονοϊό, που μας στοίχισαν την εκδήλωση στο Red n' Noir στην Αθήνα και ματαίωσαν την εκδήλωση στη Λάρισα από την αυτοοργανωμένη ομάδα  «Μαρίνος Αντύπας».


Άνοιξε η πρώτη καραντίνα και βρεθήκαμε φιλοξενούμενοι της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας - Υδραγωγείο.

Μας ξανάκλεισε μέσα η καραντίνα που μας έδειξε την αξία του αθλητισμού, αλλά και το μαύρο χάλι της κυβέρνησης με τις επιλογές της και «ξαναβγαίνουμε» με τις δύο εκδηλώσεις του ΚΚΕ στην Ικαρία, όπου θα υπάρχει και το βιβλίο, για όσους από τους συμμετέχοντες το επιλέξουν.

Παράλληλα, προσυνεννοήσεις εκδηλώσεων που είχε μπλοκάρει ο κορονοϊός, αναθερμαίνονται για το φθινόπωρο, πάντα με κριτήριο την εξέλιξη της πανδημίας.

Mετά το τέλος και της δεύτερης εκδήλωσης στην Ικαρία θα αναρτήσουμε το υλικό της παρουσίασης που θα κάνουμε και στο blog μας.


Συνεχίζουμε, αυτός ο αγώνας δεν λήγει στο 90'...


H ανακοίνωση των διοργανωτών του διημέρου εκδηλώσεων

ΔΙΗΜΕΡΟ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΣΤΗΝ  ΙΚΑΡΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ


   
Η Τ.Ε. Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ και η Τ.Ο. Ικαρίας της ΚΝΕ προσκαλούν όλα τα αθλητικά σωματεία και τη νεολαία του νησιού στις εκδηλώσεις σχετικά με τον Αθλητισμό με θέμα: «Ο Αθλητισμός στο βορειοανατολικό Αιγαίο την περίοδο του Μεσοπολέμου», με αναφορά στις ομάδες και τους αθλητές της Ικαρίας.

    Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιούλη, στο Χριστό Ραχών (γήπεδο μπάσκετ) και η δεύτερη την Τρίτη 3 Αυγούστου στην πλατεία Αγίου Κηρύκου. Ώρες εκδηλώσεων 9 μμ.

    Σε αυτές θα γίνουν συνοπτικές παρουσιάσεις των θέσεων  μας για τον αθλητισμό καθώς και αρχειακού υλικού από την έρευνα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νάσου Μπράτσου.  

   Μαθαίνοντας από την ιστορία των αθλητικών συλλόγων και των αθλητών των νησιών  του βορείου Αιγαίου σε πολύ δύσκολες εποχές, εμπνεόμαστε και επιμένουμε να διεκδικούμε  όσα  σήμερα θεωρούμε ως αναγκαία .

  Πιστεύοντας στην ευρύτερη αξία της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του.

   « Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για όλους», σε αυτή την φράση συμπυκνώνεται η αντίληψή μας, η πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό αλλά και η αντιπαράθεσή μας με το σημερινό σύστημα.

   Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας.