Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Όταν η Μ. Ανατολή έγινε καταφύγιο των Ευρωπαίων προσφύγων

Άλλο ένα εξαιρετικό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος" με συντάκτρια τη Nικολέττα Κουρούσιη και Φωτογραφίες: Library of Congress   

Η αρχή του άρθρου: Εκατομμύρια πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τον πόλεμο στη Συρία, έχουν αναζητήσει καταφύγιο, μέσω της Μεσογείου, στην Ευρώπη. Πριν από περίπου 70 χρόνια, κάποιοι άλλοι πρόσφυγες διέσχιζαν τις ίδιες θάλασσες.

Όταν οι δυνάμεις του Άξονα και των Σοβιετικών εισέβαλαν στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, κατά τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (Ανατολικό Μέτωπο) οδήγησαν χιλιάδες Ευρωπαίους να αναζητήσουν διαφυγή νότια και ανατολικά, προκειμένου να γλυτώσουν από το χάος και την τραγικότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Oι Βρετανοί, προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση, ίδρυσαν το 1942 την MERRA (Middle East Relief and Refugee Administration), η οποία λειτουργούσε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, όπου αναζήτησαν καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ευρώπη. Πολλοί φορείς και οργανισμοί παροχής κοινωνικής βοήθειας – μεταξύ αυτών και η Διεθνής Υπηρεσία Μετανάστευσης, ο Ερυθρός Σταυρός, το Ίδρυμα Εγγύς Ανατολή και ο Οργανισμός Save the Children Fund – συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση υποστήριξης της MERRA, ενώ ακολούθως τη λειτουργία των προσφυγικών καταυλισμών ανέλαβε ο ΟΗΕ.


Διαβάστε το υπόλοιπο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.