Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Οι εκτελέσεις στην Καστανιά της Σάμου από τους Ιταλούς φασίστες



Δεν είναι μόνο το νησί του Πυθαγόρα, αλλά και το νησί της αντίσταση, η ακριτική Σάμος. Σε μία από αυτές τις στιγμές, 27 κάτοικοι του χωριού Καστανιά,  ΕΑΜίτες και εφεδροΕΛΑΣίτες, εκτελέστηκαν στις 30 Αυγούστου του 1943 από φασίστες Ιταλούς.


Να προσθέσουμε ότι μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και την αποχώρηση μεγάλου μέρους αυτών προς την Τουρκία, παρέμεινε μια δράκα φασιστών Ιταλών για να ταχτεί στο πλευρό των Γερμανών.

Σήμερα Σάββατο 24 Αυγούστου στη Σάμο γίνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (5μμ πλατεία Καστανιάς και 7.30μμ κεντρική πλατεία Κρλοβάσου) από μαζικούς φορείς (Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, Εργατικό Κέντρο Σάμου, κλπ).

Το ΕΚΣ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ελάχιστο χρέος για μας να συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν οι ήρωες με το αίμα τους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ληστεύουν τον πλούτο των λαών φέρνοντας την φτώχεια και την απόγνωση, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά. Ενάντια στον φασισμό και τους τωρινούς θαυμαστές του».