Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Εργαζόμενοι Θριάσιου Νοσοκομείου - Αλληλεγύη στο Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                             Ελευσίνα: 24/8/2019
Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                                                         Αρ. Πρωτ.: 196
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου, τους Εργατικού Κέντρου και των μαζικών φορέων της Σάμου για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΕΚΑΒ, όπου στις περισσότερες ώρες της ημέρας λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Αν και στο τοπικό παράρτημα του ΕΚΑΒ θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον εικοσιτέσσερις εργαζόμενοι  - για να υπάρχουν διαθέσιμα δύο τουλάχιστον ασθενοφόρα – σήμερα εργάζονται μόνο εννέα.



Αντίστοιχα, αν και στο νοσοκομείο υπάρχουν τρεις οργανικές θέσεις παιδιάτρων, είναι όλες κενές και η μοναδική παιδίατρος – που δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες – έχει μετακινηθεί από το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες αλλά και σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα συχνά μία νοσηλεύτρια να αναγκάζεται να καλύπτει δύο νοσηλευτικά τμήματα και ένας τραυματιοφορέας να καλύπτει όλο το νοσοκομείο.

Το παράδειγμα των δημόσιων μονάδων της Σάμου δεν είναι μεμονωμένο. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ (είναι κενές 77 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 46 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου), στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας (η νυχτερινή βάρδια καλύπτεται μόνο από ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια)  και Μεγάρων (λειτουργεί μόνο τις καθημερινές πρωινά, λόγω έλλειψης προσωπικού) και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας πανελλαδικά.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 4.000 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη  2Κ/2019.

Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων, για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας

Στην κατεύθυνση αυτή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Αντίθετα, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα»,   της σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας  των δημόσιων μονάδων υγείας.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα μας και την υγεία των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί:

► να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό.

► να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, εργολαβικοί).

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό,: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος που τους υπηρετεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση - ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                                    Ιωαννίδης Παναγιώτης