Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Για μια "κομμουνιστική εκπομπή" στην "σταλινοΕΡΤ"


Το «τσουλήσαμε το τόπι» στην πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή «Στα γήπεδα της Ιστορίας», που κάναμε τη Δευτέρα 4/2/2019 στην ΕΡΑ Σπορ μαζί με το Θωμά Σίδερη. 

Και μάλλον πήγαμε καλά (εντοπίσαμε και αδυναμίες που θα τις αντιμετωπίσουμε), γιατί είχαμε καλές αντιδράσεις και μηνύματα από τους «καλούς» και αρνητικές αντιδράσεις από τους «αναμενόμενους», που από νωρίς με την εκφώνηση των θεμάτων (αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι θα παρουσιάσουμε δηλώσεις ΕΠΟΝίτη της κατοχής, σχεδόν δεν είχε ξεκινήσει η εκπομπή)  έστειλαν μηνύματα χολής για την «κομμουνιστική εκπομπή», που κάνει η «σταλινοΕΡΤ», για τους «άμπαλους συριζοβολεμένους» (ναι εμένα και το Θωμά χαρακτήρισαν έτσι) για εκπομπή που μόνο ο παππούς τους θα την άκουγε αλλά τέτοια ώρα κοιμάται και κάτι άλλα άκρως ψυχαγωγικά.

Στον αντίποδα είχαμε μηνύματα με συγχαρητήρια και με τη σεμνότητα στις εκφράσεις που χαρακτηρίζει τους σοβαρούς ανθρώπους, αφού η εκπομπή είχε φτάσει προς το τέλος της, άρα άκουσαν, έκριναν και αποφάσισαν, σε αντίθεση, με όσους τους "χάλασε" η αναφορά στην ΕΠΟΝ.

Για την ιστορία τα θέματα της πρώτης  εκπομπής (που θα μεταδίδεται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα) ήταν:

– Το «αετόπουλο» της Κατοχής, ο ΕΠΟΝίτης Διονύσης Χριστακόπουλος, περιέγραψε πώς χρησιμοποιούσαν το ποδόσφαιρο για να ενισχύσουν την Αντίσταση.

– Η πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Μεσαριάς, Ελένη Κοτσορέ, μίλησε για τη συμμετοχή της ικαριώτικης γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου -για πρώτη φορά- σε εθνική κατηγορία.

  Στο στούντιο έδωσε το παρόν ο Γιώργος Ουσταμπασίδης, μέλος της θρυλικής ομάδας του Ίκαρου Νέας Ιωνίας που έφτασε μία ανάσα από την Α΄ Εθνική, αφηγήθηκε  σε πρώτο πρόσωπο γεγονότα και καταστάσεις.

Κι ακόμη, έγινε αναφορά  στα 92 χρόνια του Εθνικού Αστέρα μέσα από τη ματιά των παλαιμάχων, με τηλεφωνική συνέντευξη του Νίκου Μάλλιαρη, ο θρυλικός αγώνας στο γκέτο Τερεζίενσταντ της Τσεχίας τον Αύγουστο του 1944, καθώς και το πρώτο μέρος του ιστορικού αφιερώματος για το αφρικανικό ποδόσφαιρο.