Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Τιμή στους εκτελεσθέντες πατριώτες από τους ΝΑΖΙ, μνημείο στο Κοντάρι


...αναδημοσίευση από το chiosnews.com...


Τοποθέτηση από το Δήμο της Χίου τιμητικής μαρμάρινης πλάκας στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Ναζί στο Κοντάρι με τα ονόματα όσων εκτελέστηκαν στο σημείο εκείνο, αλλά και στη Χίο γενικότερα, στη διάρκεια της Κατοχής


Τοποθετήθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 από το Δήμο της Χίου στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Ναζί στο Κοντάρι τιμητική μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα όσων συμπατριωτών μας εκτελέστηκαν στο σημείο εκείνο, αλλά και στη Χίο γενικότερα, στη διάρκεια της Κατοχής, την ιδιαίτερα δύσκολη για το λαό μας εκείνη περίοδο. Είχαν προηγηθεί δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για το ζήτημα κατόπιν εξετάσεως σχετικού αιτήματος του κ. Κωνσταντίνου Γεωργ. Καρατζά, εντεταλμένου Δημοτικού συμβούλου του Δήμου της Χίου για τον Κάμπο.

Με την ενέργεια αυτή τιμούνται όλοι εκείνοι, που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους και που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Δίνεται, έτσι, ένα μήνυμα στη χιακή κοινωνία και, προπαντός στις γενιές που έρχονται, ότι ενωμένοι, όλοι μαζί, τιμούμε εκείνους που αντιστάθηκαν στους Γερμανούς Ναζί κατακτητές της πατρίδος μας το 1941-1944. Λέμε στα παιδιά μας ότι πρέπει τέτοια πρότυπα να έχουν στους χαλεπούς χρόνους που περνάμε, πρότυπα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του, ζητά, επίσης, από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου η Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, που εορτάζεται τον Νοέμβριο κάθε χρονιάς στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης έναντι του Ξενοδοχείου Χανδρής στο λιμάνι, να τελείται εκ περιτροπής και στο Μνημείο στο Κοντάρι. Ελπίζουμε, φέτος, να εορταστεί στο Κοντάρι.
Ακόμη, θερμά συγχαρητήρια και ιδιαίτερη τιμή αξίζουν στον κ. Πέτρο Παραδείση, ο οποίος φρόντισε με δικά του έξοδα να θωρακιστεί το μνημείο από την κυματική δράση και να ευπρεπιστεί γενικότερα. Να ξαναγίνει μνημείο.

Ο κ. Πέτρος Παραδείσης είναι υιός του Γεωργίου Παραδείση, ο οποίος εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 33 ετών στο Κοντάρι την 12-12-1942 από τους Γερμανούς Ναζί, επειδή βοηθούσε Έλληνες αξιωματικούς του ελληνικού στρατού για να αναχωρήσουν κρυφά για τις απέναντι από τη Χίο μικρασιατικές ακτές.

Επίσης, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου της Χίου φρόντισε για την απομάκρυνση της βάρκας, που επί χρόνια βρισκόταν δίπλα στο μνημείο, καθώς και για το κλάδεμα των αλμυρικιών. Απ’ το Δήμο, επιπλέον, τοποθετήθηκε στο μνημείο και η ελληνική σημαία, ενώ την μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα τη φιλοτέχνησε ο Νίκος Πανέρης.

Τέλος, ως είθισται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών στεφάνωσαν το μνημείο και τελέστηκε τρισάγιο από τον ιερέα του Ιερού Ναού Παναγίας Αγιοδεκτεινής Κάμπου π. Πολυχρόνη Αθήνη.