Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Χιλή 1972-73: Η τραγωδία του κοινοβουλευτικού δρόμου


Με νέα έκδοση για τη Χιλή του Αλιέντε στην επέτειο των 40 χρόνων από το πραξικόπημα του Πινοσέτ  θα παρουσιαστεί το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο αυτή την Παρασκευή στην Έκθεση Βιβλίου Αθήνας.

Χιλή 1972-73: Η τραγωδία του κοινοβουλευτικού δρόμου

Mike Gonzalez, Λέανδρος Μπόλαρης, Luis Angel Fernadez Hermana
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 128 σελ,  8 ¤

Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973 ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την αριστερή κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε στην Χιλή. Η χούντα, με επικεφαλής το στρατηγό Πινοσέτ, επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου. Χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς, των συνδικάτων, κάθε εργατικής οργάνωσης, δολοφονήθηκαν, δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να γίνουν πολιτικοί πρόσφυγες.
Το πραξικόπημα ήταν η απάντηση της άρχουσας τάξης της Χιλής σε ένα κύμα εργατικών αγώνων που απείλησε τα θεμέλια της εξουσίας της. Το 1972-1973 η εργατική τάξη έκανε άλματα στην οργάνωση και τις ιδέες της, συγκρότησε τα δικά της όργανα αγώνα, προπλάσματα μιας νέας εξουσίας. Το κίνημα δεν μπόρεσε να φτάσει στο τέλος αυτής της διαδρομής, γιατί σε κάθε κρίσιμο σταυροδρόμι η κυβέρνηση Αλιέντε, οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες έβαζαν εμπόδια στη δυναμική του, αναζητούσαν τον συμβιβασμό με την άρχουσα τάξη. Η τραγωδία της Χιλής ήταν το αποτέλεσμα των αδιεξόδων του κοινοβουλευτικού δρόμου για την αλλαγή της κοινωνίας.
Σαράντα χρόνια μετά η Αριστερά χρειάζεται να θυμηθεί και να συζητήσει ξανά την εμπειρία της Χιλής του Αλιέντε. Για να μπορέσει το κίνημα να βαδίσει στο δρόμο της νίκης, στο δρόμο της επανάστασης και της εργατικής εξουσίας.
Δείτε το βιβλίο εδώ  http://www.marxistiko.gr/home.php?Book_ID=958


Έκθεση Βιβλίου Αθήνας
6-22 Σεπτέμβρη, Πεδίον ¶ρεως

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο συμμετέχει στην Έκθεση στο περίπτερο 28 και σας προτείνει βιβλία που εξηγούν την οικομική κρίση, την αντίσταση του εργατικού κινήματος και τις αντικαπιταλιστικές λύσεις. Μαζί θα βρείτε πληθώρα βιβλίων-όπλων των κλασσικών του Μαρξισμού, της ιστορίας του εργατικού κινήματος και των επαναστάσεων, για το αντιρατσιστικό και αντιπολεμικό κίνημα, για τις μάχες ενάντια στους φασίστες, για την πάλη για το σοσιαλισμό.

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτ.-Πέμ. 18:00-22:30
Παρ.-Σαβ. 18:00-23:00
Κυρ. 10:30-22:30

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Φειδίου 14-16 (πίσω από ΤΙΤΑΝΙΑ-REX)

210-5247584, marxistiko@yahoo.gr

www.marxistiko.gr