Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Απόφαση συνέλευσης ειδικευόμενων ιατρών Αρεταίειου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Οι ειδικευόμενοι ιατροί του Αρεταίειου Νοσοκομείου έχουμε προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Διεκδικούμε την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, τις οποίες δεν τις έχουμε πληρωθεί, και τις οποίες σύμφωνα με δήλωση της διοίκησης του νοσοκομείου δεν προβλέπεται να πληρωθούμε ούτε και τους επόμενους μήνες!
Θεωρούμε ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης του Αρεταιείου Νοσοκομείου από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας των ειδικευομένων ιατρών, η οποία αποτελεί πάγια υποχρέωση του υπουργείου Υγείας βάσει των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει στην έναρξη της ειδικότητας, υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 2.184.000 ευρώ που είναι οι δαπάνες μισθοδοσίας των ειδικευόμενων ιατρών για το έτος 2011 το υπουργείο έχει εγκρίνει τις 736.634, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένο το νοσοκομείο να καλύπτει τις συγκεκριμμένες δαπάνες από άλλα κονδύλια. Αντίστοιχο έλλειμμα έχει δημιουργηθεί και σε προηγούμενα οικονομικά έτη, με την οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου να υπολογίζει τις οφειλές του υπουργείου υγείας για δαπάνες μισθοδοσίας παρελθόντων ετών στα 7.300.000 ευρώ!
Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του Αρεταιείου Νοσοκομείου από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας έχει οδηγήσει σε άκρως δυσχερή θέση την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, με πολλές από τις πάγιες ανάγκες να καλύπτονται από νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο εργάζεται με σύμβαση έργου και το οποίο πληρώνεται από δωρεές που έχουν γίνει από ιδιώτες προς το νοσοκομείο! Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή αν συνεχισθεί θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου. Σχετικά με το τι αντίκτυπο θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην υγεία του έλληνα πολίτη, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο Αρεταίειο Νοσοκομείο πραγματοποιούνται μια σειρά εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων χειρουργικής και γυναικολογικής ογκολογίας-παθολογίας οι οποίες δεν πραγματοποιούνται σε αυτό τον αριθμό σε κανένα άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας. Το γεγονός ότι σε ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου οι συγκεκριμμένοι ασθενείς θα πρέπει να κατευθυνθούν είτε σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, είτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας, μας βάζει σε πολλές σκέψεις σχετικά με το τι συμφέροντα πραγματικά κρύβονται πίσω από τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, η οποία αναπόφευκτα πλήττει και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Αρεταιείου (πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά πανεπιστημιακά νοσκομεία στο οποίο εκπαιδεύονται δεκάδες φοιτητές της ιατρικής σχολής κάθε χρόνο).
Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών μας είναι στην πραγματικότητα αγώνας για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του Αρεταιείου Νοσοκομείου, και καλούμε του ειδικευμένους ιατρούς του νοσοκομείου μας να στηρίξουν τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική των υποργείων υγείας και παιδείας. Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπως αυτή εκπροσωπείται από την εφορεία του νοσοκομείου, να σταθεί δίπλα μας και να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα μας και τον αγώνα μας για να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο. Καλούμε τη γενική συνέλευση τμήματος της Ιατρικής Σχολής, καθώς και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις μας και να αγωνιστούν μαζί μας ενάντια στη διαφαινόμενη αναστολή της λειτουργίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου. Θεωρούμε ότι ο αγώνας των ειδικευομένων ιατρών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και καταβολή των δεδουλευμένων α φορά όχι μόνο τους πανεπιστημιακούς δασκάλους μας, τους οποίους τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας, αλλά και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αποφασίζουμε:
· Την ανάρτηση πανό με τα αιτήματα μας στην πρόσοψη του Αρεταιείου Νοσοκομείου επί της Βασιλίσσης Σοφίας
· Την αποστολή δελτίου τύπου προς όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη διενέργεια συνέντευξης τύπου προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αιτήματα της κινητοποίησης μας την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ώρα 12.00, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
· Μοίρασμα ενημερωτικού υλικού την Τρίτη 22 Μαρτίου, ώρα 10.00 μπροστά από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.
· Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υποργείο Υγείας την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ώρα 11.00, προκειμένου να συναντηθούμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και να θέσουμε τα αιτήματα μας.
· Νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, ώρα 14.00 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.