Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Επιτυχής βιβλιοπαρουσίαση στη Λαμία για τους "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"




Απολύτως επιτυχής ήταν η εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαΐου 2019 στο χώρο της Λέσχης Σιδηροδρομικών στη Λαμία.  Παρουδιάστηκε η δεύτερη και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, έκδοση του βιβλίου.

Διοργανωτές ήταν το «Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες» και η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας» και καλεσμένος ο συγγραφέας του βιβλίου Νάσος Μπράτσος, που αναφέρθηκε στους βασικούς θεματικούς άξονες του βιβλίου.


 Της συζήτησης προηγήθηκε προβολή υλικού με φωτογραφίες – ντοκουμέντα και με την επεξήγησή τους, για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση του θέματος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Καλιαμπέτσος, ενώ στη συζήτηση εκτός από τις ερωτήσεις στο συγγραφέα, αξίζει να αναφερθεί η παρέμβαση του Ιωσήφ από τη Συρία, που εκείνα τα χρόνια ήταν τόπος υποδοχής των Ελλήνων προσφύγων, αλλά και του Στέφανου, που ως εκπαιδευτικός τόνισε ότι αυτό το υλικό πρέπει να μπει στα σχολεία.

Κριτική στους διοικούντες την ΕΡΤ

Δεν έκρυψαν την έκπληξή τους, αλλά και τη δυσαρέσκειά τους οι συγκεντρωθέντες, για το γεγονός ότι παραπλήσιο ντοκιμαντερίστικο υλικό υπάρχει στην ΕΡΤ η οποία εδώ και 30 μήνες από τότε που έγινε η λήψη του,  το κρατάει στο «ψυγείο» και δεν το μοντάρει για να προβληθεί.

Εκδηλώθηκαν οι προθέσεις να υπάρξουν επιστολές διαμαρτυρίας (έχουν ήδη γίνει από άλλους φορείς και παραμένουν αναπάντητες), αλλά και η εκδήλωση της πρόθεσης να προσφερθεί εθελοντική εργασία για να μονταριστεί το υλικό αυτό, αν η επίκληση της ΕΡΤ ότι δεν έχει το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό, είναι ο μόνος λόγος για την απαράδεκτη καθυστέρηση της διαχείρισης ενός υλικού που έχει πληρωθεί με το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες και μάλιστα είναι χαμηλού κόστους, ως εσωτερική παραγωγή.


Η συζήτηση συνεχίστηκε και μετά την τυπική λήξη της, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις των «Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων», λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η θεματική.