Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Για MASTER CLEAN, Σαχζάτ Λουκμάν αλλά και "Τρότσκι" στην ΕΡΤ

Μία ολιγοήμερη παραμονή στην Αχαΐα, μας πήγε λίγο πίσω στην ανανέωση του Blog, αλλά επανήλθαμε και ξεκινάμε με ανακοινώσεις που βρήκαμε στο Mail μας. Διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν έμεινε "φρόνιμος" τις μέρες που λείπαμε. Ειδικά στην ΕΡΤ μεταξύ των αντιπαραθέσεων των φυλών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καρέκλες, που τους απορροφούν χρόνο και ενέργεια, φαίνεται ότι βρήκαν τα περιθώρια για άλλο ένα "κατόρθωμα", την ώρα που σημαντικές και μικρού κόστους εσωτερικές παραγωγές σαπίζουν από την έλλειψη ανθρώπων και τεχνικών μέσων, αλλά λεφτά υπάρχουν για αγορές τηλεοπτικού κατιμά.



1)Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ

Αθήνα, 08- 01-2019

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΓΕΝΑΡΗ , ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, 17.00 μ.μ.




Στις 17 Γενάρη κλείνουν 6 χρόνια από τη δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από χρυσαυγίτες. Η τραγική αυτή επέτειος συμπίπτει με την διεξαγωγή της δίκης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της Αθήνας όπου στο εδώλιο βρίσκονται ξανά οι καταδικασθέντες πρωτόδικα, Διονύσιος Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος. Οι δύο χρυσαυγίτες δολοφόνοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για τη ρατσιστική ανθρωποκτονία, ενώ είναι κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Απαιτούμε καμία μείωση ή αλλαγή της ποινής τους. Διαδηλώνουμε στις γειτονιές των Πετραλώνων στη μνήμη του αδικοχαμένου εργάτη, Σαχζάτ Λουκμάν στις 18 Γενάρη 2019, στις 17.00 μ.μ. στην πλατεία Μερκούρη.

•           Να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής – Να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί – Να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

•           Σύνορα ανοιχτά για πρόσφυγες και μετανάστες - Όχι στη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - Όχι στην Ευρώπη-Φρούριο.



2) Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ

ΑΘΗΝΑ    08 -01-2019

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ MASTER CLEAN ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ




Καταγγέλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στην εταιρεία καθαρισμού Master Clean, στο Ηράκλειο Κρήτης, που παράνομα δε δίνει στους εργαζόμενους το δώρο των Χριστουγέννων.

Ο εργοδότης ανακοίνωσε πως δε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων γι' αυτό και οι εργαζόμενοι τον κάλεσαν σε συνάντηση, η οποία κατέληξε σε απειλές για απόλυση σε περίπτωση που συνεχίσουν να διεκδικούν τα λεφτά που δικαιούνται.

Όταν οι εργαζόμενοι συλλογικά διεκδίκησαν το δώρο που νόμιμα δικαιούνται, η εργοδοσία της Master Clean απάντησε με ύβρεις και συκοφαντίες και προχώρησε στην απόλυση των  εργαζομένων που πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στη Master Clean και απαιτούμε:

·         Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων

·         Άμεση πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους

·         Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

Να σταματήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους



3)Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ: "Για την σειρά «Τρότσκι» του Netflix που ετοιμάζεται να προβάλλει και η ΕΡΤ: Εκτρωματική σειρά που βιάζει την Ιστορία και προσβάλει την προσωπικότητα του Τρότσκι και την Οκτωβριανή Επανάσταση".


Στην ψηφιακή πλατφόρμα  Netflix είναι διαθέσιμη η σειρά «Τρότσκι», ρωσική παραγωγή του 2017 που αποτελείται από οκτώ 50λεπτα επεισόδια. Τα δικαιώματα προβολής της συγκεκριμένης σειράς απέκτησε και η ΕΡΤ. Η «σειρά» επιχειρεί μία χυδαία και εξοργιστική διαστρέβλωση της προσωπικότητας του Τρότσκι και της ίδια της Ιστορίας. Τον παρουσιάζει ως ένα σκιώδη, αλαζονικό, αμοραλιστή, απάνθρωπο, ραδιούργο, μικρόψυχο άνθρωπο που συνεχώς μηχανορραφεί, εις βάρος ακόμη και των ίδιων των συντρόφων του, για να επιτύχει τον ένα και μοναδικό σκοπό του: να αναρριχηθεί στην εξουσία και να την διατηρήσει.

Η  Ρώσικη Επανάσταση – το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός του 20ου αιώνα- παρουσιάζεται ως ένα «πραξικόπημα» που εκείνος πραγματοποίησε και ο Λένιν συμμετείχε ως ένας αφελής υποτακτικός του. Ο Στάλιν δεν είναι παρά ένα καταπιεσμένο στέλεχος του κόμματος, με επιρροή μέσα στο μπολσεβίκικο κόμμα, που περιμένει υπομονετικά να του δοθεί η ευκαιρία να εκδικηθεί τον Τρότσκι.

Η γραφειοκρατικοποίηση του μπολσεβίκικου κόμματος και του πρώτου εργατικού κράτους, η συνεχής και αταλάντευτη πάλη του Τρότσκι και της Αριστερής Αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση της επανάστασης και του ρώσικου προλεταριάτου ενάντια στην γάγγραινα της σταλινικής γραφειοκρατίας, υποκαθίστανται από την προσωπική κόντρα, τον ανταγωνισμό και την ματαιοδοξία δύο στελεχών, του Τρότσκι και του Στάλιν.  Στο αποκορύφωμα του αίσχους και του ιστορικού παραλογισμού διαστρέβλωσης, ο Μερκαντέρ δεν είναι ο εντεταλμένος από τον Στάλιν δολοφόνος του Τρότσκι, αλλά ένας τακτικός και έμπιστος συνομιλητής του, που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την «αυτοκτονία» του Τρότσκι που είχε τρελαθεί και ήταν γεμάτος τύψεις για τα «εγκλήματα» που έχει διαπράξει!!!

Ο Λ. Τρότσκι είναι μία από τις μεγαλύτερες και ίσως από τις πιο συκοφαντημένες μορφές του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Σε αυτόν ανήκει η τιμή ότι βρέθηκε με τις θεωρητικές του αναλύσεις, αλλά και την πολιτική του δράση, συγχρονισμένος με την κίνηση της Ιστορίας και τις ανάγκες του ρώσικου και παγκόσμιου προλεταριάτου. Ήταν ο Πρόεδρος του Σοβιέτ και ηγέτης της στρατιωτικής επιτροπής που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της Οκτωβριανής Επανάστασης που δημιούργησε το πρώτο Εργατικό Κράτος στον κόσμο.

Ο Τρότσκι οργάνωσε εκ του μηδενός και διεύθυνε τον Κόκκινο Στρατό των 5,5 εκατομμυρίων εργατών και αγροτών, που έσωσε την νεογέννητη επανάσταση από το στρατό των Λευκών και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους στον ρώσικο εμφύλιο (1917-1922). Στον Τρότσκι ανήκει το ιστορικό επίτευγμα, ότι ερμήνευσε το σύνθετο φαινόμενο της γραφειοκρατικοποίησης της ΕΣΣΔ και ηγήθηκε διαμέσου της Αριστερής Αντιπολίτευσης του αγώνα εναντίον της.

Η επικράτηση του σταλινισμού και η ήττα της Αριστερής Αντιπολίτευσης σήμανε και την εξορία του Τρότσκι από τη χώρα των Σοβιέτ. Κυνηγημένος από το σταλινικό καθεστώς εξορίστηκε, ανεπιθύμητος από τις αστικές κυβερνήσεις, περιπλανήθηκε σε αρκετές χώρες, και του επιβλήθηκαν πολλάκις περιορισμοί μετακίνησης και έκφρασης.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες η συμβολή του στην υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και του σοσιαλισμού στάθηκε εξαιρετική και τεράστια: με τις αναλύσεις του για την σταλινική γραφειοκρατία, με την θεωρία της διαρκούς επανάστασης, τις αναλύσεις του για το φασιστικό φαινόμενο, με τις επεξεργασίες του για την τέχνη, με την ίδρυση της 4ης Διεθνούς το 1938 κ.λπ.

Έζησε για να δει τη δολοφονία, στις περιβόητες δίκες τις Μόσχας, σχεδόν όλων των συντρόφων του στο μπολσεβίκικο κόμμα και στην Οκτωβριανή επανάσταση, σχεδόν το χαμό όλων των παιδιών του.

Τελικά, δολοφονήθηκε και ο ίδιος από τον σταλινικό πράκτορα Μερκαντέρ, τον Αύγουστο του 1940 στο Καγιοάκαν του Μεξικού. Όπως στην καρδιά κάθε γνησίου μαρξιστή βρίσκεται η πίστη στον άνθρωπο που χωρίς αυτόν κάθε επαναστατική δραστηριότητα δεν θα είχε νόημα, έτσι και ο Λ. Τρότσκι διατήρησε αυτή την ακλόνητη πίστη στη επαναστατική δυνατότητα του προλεταριάτου, μέχρι το τέλος της ζωής του.

–Απαιτούμε από την ΕΡΤ να μην προβάλει την εκτρωματική σειρά που βιάζει την Ιστορία, προσβάλει την προσωπικότητα του Τρότσκι και υποτιμά την συμβολή του στην υπόθεση της απελευθέρωσης του προλεταριάτου.

–Αναδημοσιεύουμε και το άρθρο του Τάσου Παππά που γράφτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών για το ίδιο θέμα

Τρότσκι: ο μεγάλος δαίμονας
Το ξέρατε ότι ο Τρότσκι αυτοκτόνησε; Το ξέρατε ότι ο Λένιν είχε τύψεις γιατί εκτέλεσαν οι μπολσεβίκοι την τσαρική οικογένεια και φοβόταν ότι ο Θεός θα τον τιμωρήσει; Το ξέρατε ότι ο Τρότσκι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου έστειλε σε αποστολή αυτοκτονίας στέλεχος του κόμματος επειδή υποπτευόταν ότι είχε σχέσεις με τη γυναίκα του Ναταλία;
Αυτά και άλλα… ωραία θα τα πληροφορηθείτε παρακολουθώντας τη σειρά «Τρότσκι» (οκτώ 50λεπτα επεισόδια). Την έχει αγοράσει η ΕΡΤ, αλλά προβάλλεται τούτες τις μέρες στο Netflix. Είναι ρωσική παραγωγή του 2017, δηλαδή μπορώ να υποθέσω ότι είναι ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την επανάσταση στη Ρωσία. Κάποια πράγματα βγάζουν τον θεατή από τα ρούχα του. Δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να εξοργιστεί μ’ αυτά που βλέπει. Σύμφωνα με τους συντελεστές:
● Ο Τρότσκι είναι ο μεγάλος δαίμονας. Κάτι σαν Αγγελος της Κολάσεως. Κυνικός, αδίστακτος, αμοραλιστής, αλαζών, νάρκισσος και γενικώς ένας τύπος που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε προκειμένου να πετύχει τον στόχο του: να ξεσπάσει η επανάσταση και να γίνει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της. Μόνο δύο φορές στον πολυτάραχο βίο του δείχνει ανθρώπινος. Τη μία με τον γιο του, την άλλη όταν σώζει από την εκτέλεση έναν αντιφρονούντα (μεσολαβεί για να φύγει στο εξωτερικό).
● Ο Τρότσκι είναι ο ιθύνων νους της επανάστασης του 1917, με τον Λένιν να παίζει την κρίσιμη στιγμή επικουρικό ρόλο. Ολα τα λεφτά είναι η εξής σκηνή: Εχει ξεκινήσει η εξέγερση των μπολσεβίκων με την καθοδήγηση του Τρότσκι και ο Λένιν πηγαίνει στο γραφείο του συντρόφου του θυμωμένος: «Τι είναι αυτά που κάνεις, σύντροφε Λέων», του λέει, «αυτό δεν είναι επανάσταση είναι πραξικόπημα».
Ο Τρότσκι ατάραχος συμφωνεί: «Ναι, πραξικόπημα είναι». Και του προτείνει: «Θα το πούμε επανάσταση και επειδή ο ρωσικός λαός δεν πρόκειται να δεχτεί για ηγέτη του εμένα, έναν Εβραίο, θα μπεις εσύ μπροστά. Δέχεσαι;». Και ο Λένιν, χωρίς δεύτερη σκέψη, του απαντά: «Δέχομαι».
● Ο Στάλιν μοιάζει με κουτσαβάκη. Μιλάει λίγο, περπατάει αργά, το σώμα του γέρνει και το ένα μάτι του είναι μονίμως ημίκλειστο. Στις συνεδριάσεις του Πολίτμπιρο ψηφίζει εκείνες τις προτάσεις του Τρότσκι που έχουν στόχο την εξουδετέρωση με βίαια μέσα των αντιφρονούντων, αλλά την ώρα που σηκώνει το χέρι του, ένα αινιγματικό μειδίαμα εμφανίζεται στο πρόσωπό του. Είναι σαν να σκέφτεται ότι «αυτά που παθαίνουν τώρα οι εχθροί μας, θα τα πάθεις εσύ, Τρότσκι, και οι οπαδοί σου όταν θα έχω εγώ το πάνω χέρι».
● Την εποχή που ο Τρότσκι βρίσκεται στο Μεξικό βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του. Είναι οι Ερινύες που τον κυνηγούν για όσα αποτρόπαια, σύμφωνα με τον σεναριογράφο, διέπραξε την περίοδο της παντοδυναμίας του. Σε έναν από τους εφιάλτες του εμφανίζεται ο Λένιν. Ακολουθεί ο εξής διάλογος (τον αποδίδω από μνήμης).
Λένιν: –Σύντροφε, Τρότσκι, έχουμε κάνει πολλά λάθη.
Τρότσκι: –Δεν έχουμε κάνει λάθη.
Λένιν: –Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να υπάρχει μια ανωτέρα δύναμη και να μας καλέσει να απολογηθούμε; Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν ότι εξολοθρεύσαμε την τσαρική οικογένεια.
● Ο δολοφόνος του Τρότσκι, ο Ραμόν Μερκαντέρ, στη σειρά είναι τακτικός συνομιλητής του Τρότσκι, ο οποίος Τρότσκι σε καθημερινή βάση τού εξιστορεί –για να την καταγράψει και να τη δημοσιεύσει σε μεταγενέστερο χρόνο– τη ζωή του, τα χρόνια της φυλακής και της εξορίας, την πορεία του στο κομμουνιστικό κίνημα, τις διαφωνίες με τον Λένιν και τους άλλους μπολσεβίκους, τη μάχη του κατά του Στάλιν και τη συμμαχία του με τον Λένιν ώστε να περιορίσουν την επιρροή του Γεωργιανού. Τέτοια στενή σχέση όμως Τρότσκι – Μερκαντέρ δεν προκύπτει από την Ιστορία. Είναι προϊόν της αχαλίνωτης φαντασίας του σεναριογράφου.
● Ο Τρότσκι τη μέρα της δολοφονίας του μαθαίνει από κάποιο γράμμα ότι ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλεί είναι αυτός που έχει αναλάβει να τον βγάλει από τη μέση. Ενημερώνει τη σύζυγό του και της ανακοινώνει ότι έχει αποφασίσει να τον αφήσει να κάνει αυτό που τον έχουν διατάξει για να περάσει στην αθανασία. Η Ναταλία προσπαθεί να τον μεταπείσει αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο Τρότσκι πηγαίνει στο διπλανό δωμάτιο όπου περιμένει ο Μερκαντέρ (Τζάκσον στη σειρά) και αρχίζει να τον προκαλεί.
Τον βρίζει, τον χτυπάει με το μπαστούνι του και του φωνάζει: «Κάνε επιτέλους αυτό που έχεις αναλάβει». Ο Μερκαντέρ στην αρχή αιφνιδιάζεται, αλλά συνέρχεται γρήγορα και αρπάζει την ευκαιρία. Ξεκρεμάει την ορειβατική σκαπάνη (πιολέ) από τον τοίχο του γραφείου του Τρότσκι (όχι, δεν την έφερε ο ίδιος από το σπίτι του, όπως έχει συμβεί στην πραγματικότητα) και τον χτυπάει με λύσσα στο κεφάλι. Επί της ουσίας, δηλαδή, έχουμε αυτοκτονία.
Δεν είμαι κριτικός και δεν θα αξιολογήσω ούτε την ποιότητα της παραγωγής ούτε την επάρκεια των ηθοποιών και των σκηνοθετών. Γνώμη έχω, αλλά ας κρίνουν οι ειδικοί. Το πρόβλημα δεν είναι τα τεχνικά ζητήματα. Εχουμε όμως ασέλγεια στο σώμα της Ιστορίας.