Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Το κίνημα των «ντυμένων δένδρων»

...αναδημοσίευση από το ert.gr...

του Νάσου Μπράτσου

Διαστάσεις έχει πάρει τους τελευταίους μήνες το «κίνημα των ρούχων» ή αν προτιμάτε των «ντυμένων δένδρων» όπως το ονομάσαμε για να προσδιορίσουμε στο άρθρο, το φαινόμενο της έμπρακτης αλληλεγγύης με παράδοση ρούχων σε όσους έχουν ανάγκη.

Δεν αναφερόμαστε στις οργανωμένες διαδικαίες μέσω κοινωνικών δομών, αλλά στο φαινόμενο της ατομικής αλλά και συλλογικής πρωτοβουλίας πολιτών, που αφήνουν ρούχα σε κορμούς δένδρων σε διάφορα σημεία της χώρας.

Η αξία αυτών των πρωτοβουλιών, που δεν τις αναφέρουμε για να καλύψουμε το βασικό ζητούμενο που είναι η πρωτίστως κρατική και δευτερευόντως η αυτοδιοικητική μέριμνα που πάντα πρέπει να προηγείται στις περιπτώσεις αυτές, αλλά για να εγκωμιάσουμε τις κοινωνικές ευαισθησίες των ανθρώπων που υλοποιούν τέτοιες δράσεις, φάνηκε με τον πιο έντονο τρόπο τις μέρες αυτές, που τα καιρικά φαινόμενα έδειξαν τα δόντια τους.

Η φωτογραφία που πήραμε και δημοσιεύουμε είναι από την πλατεία Παπατσώρη στην Πάτρα, που βρεθήκαμε αυτές τις ημέρες, αλλά θα μπορούσε να είναι και από οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας.

«Ντυμένοι» κορμοί δένδρων περιμένουν να δώσουν τους καρπούς της αλληλεγγύης, από ανθρώπους που δεν «σκότωσαν» τα ρούχα σε κάποιο παζάρι, αλλά σκέφτηκαν τον δίπλα τους.
Μία εικόνα που την πρωτοείδαμε λίγους μήνες πριν στη Λάρισα και τώρα φαίνεται πως «επεκτείνεται» και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Σε εποχές που η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη έχουν αξία να προβάλλονται έναντι του ατομισμού και της κοινωνικής αναλγησίας, οι δρώντες κάνουν κάτι παραπάνω από μία πράξη αλληλεγγύης.
Ανεβάζουν τον πήχη για όλους μας.