Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ένα θετικό παράδειγμα

Όταν πριν λίγους μήνες γίνονταν η κλήρωση για τα αθηναϊκά πρωταθλήματα, σίγουρα δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ούτε και να συνυπολογιστεί φυσικά, ότι θα έπεφτε αγωνιστική πάνω στην ημέρα μνήμης των Ελλήνων – Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Συνέβη όμως και έτσι είχαμε το γεγονός όπου μερικά νέα παιδιά από δύο διαφορετικές ομάδες (Νέα Ιωνία και Σούρμενα) συνυπήρχαν μαζί στο γήπεδο χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς να αλληλοβριστούν, αλλά αντίθετα να φύγουν φίλοι, χωρίς να πιστεύουν ότι ο "διαφορετικός" είναι εχθρός τους.

Για να κάνουμε και συγκρίσεις, αφού υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας, αυτό έγινε στο ίδιο γήπεδο και στην ίδια κερκίδα, όπου πριν από ένα χρόνο, "θερμόαιμοι" και υβρίζοντες ενήλικες πιάστηκαν στα χέρια και χρειάστηκε να έρθει η αστυνομία για να ηρεμήσει η κατάσταση, αφού είχαν πέσει μερικές ψιλοχοντρές. Μιλάω για τον αγώνα Νέα Ιωνία - Άγιοι Ανάργυροι. Αφήνω στην άκρη ποιός προκάλεσε πρώτος, ποιός "τσίμπησε" και κυρίως πώς το χειρίστηκε.

Για να μην μιλήσουμε για άλλες κατηγορίες "μεγάλων σωματείων" και επεισόδια μεγάλης έκτασης (μόνο ένα παράδειγμα να θυμίσω, τον τελικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στο Βόλο).

Έτσι μετά το "χαμό", που γίνεται στο διαδίκτυο και όπου παρά την κυριαρχία των θετικών αντιμετωπίσεων στο γεγονός, εμφανίστηκαν και πικρόχολοι ρατσιστές που επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία τέτοιων παραδειγμάτων, το πράγμα αποκτάει ενδιαφέρον.

Συνεπώς οι νεαροί, ακόμα και αν μερικοί εξ αυτών δεν το συνειδητοποίησαν ακόμα, βοήθησαν στο να υπάρχει ακόμα ένα θετικό παράδειγμα φιλίας στις κερκίδες. Στις οποίες κερκίδες το Νοέμβρη που μας πέρασε είδαμε ναζιστικά σύμβολα και πανό σε αγώνα της Εθνικής στο ΟΑΚΑ.

Ίσως γι' αυτό να πονάνε ορισμένοι για την ύπαρξη θετικών παραδειγμάτων, γιατί στερούν ζωτικό χώρο στα γήπεδα από μισαλόδοξους και κάθε λογής φασιστοναζήδες, που κάποτε χτίσαν παρέμβαση στα γήπεδα, μέχρι να φτάσουν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.