Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Από την Ικαρία στα Μέγαρα και από το όρος Μίμας μέχρι το Μπόζ Νταγ

Έχει να επισκεφτεί την Ικαρία από το 1965 και μας είπε ότι πήγαινε για προπόνηση, τρέξιμο και ποδόσφαιρο στο Φύτεμα και ότι η καταγωγή του είναι από το Χριστό Ραχών.

"Είμαι ο Ιωάννης Πολυχρόνης, γιός της Παγώνας Καρούτσου, που είχε αδελφό τον Πέτρο Καρούτσο, στο μαγαζί του οποίου (η Πίστα όπως την ήξερε τότε ο κόσμος) γίνονταν μεγάλα γλέντια και χοροί. Να το μεταφέρεις αυτό στο νησί μέσω της Ικαριακής Ραδιοφωνίας", μας είπε και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να του χαλάσουμε το χατήρι.


Ο κ. Πολυχρόνης βρέθηκε στα Μέγαρα, έπαιξε ποδόσφαιρο στο Βύζα Μεγάρων, έγινε προπονητής του, πέρασε και από το πόστο του φρονιστή και σήμερα που ιδρύθηκε επίσημα ο Α.Ο. Μίμας - Μικρασιατική, ομάδα που έκαναν το 1937 οι Μικρασιάτες πρόσφυγες των Μεγάρων, για δεκαετίες ανεπίσημη, είναι δίπλα της ενεργός και ακούραστος στα 83 του χρόνια.

Άλλωστε οι Καρούτσοι είχαν ούτως ή άλλως μικρασιατικές ρίζες.
Εμείς βρεθήκαμε με τους Μελιώτες των Μεγάρων, στα πλαίσια αφιερώματος που ετοιμάσαμε.

Μίμας είναι στα ελληνικά, το όνομα του βουνού που οι Τούρκοι ονομάζουν Μπόζ Νταγ που σημαίνει παγωμένη κορυφή, ενώ ο Όμηρος την έλεγε ανεμόεσα.

Από εκείνες τις περιοχές που έφυγαν οι πρόσφυγες του 1922, εκεί πήγαν οι Έλληνες πρόσφυγες της επόμενης γενιάς, αυτής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μερικοί είχαν φύγει σαν πρόσφυγες και επέστρεψαν πάλι σαν πρόσφυγες, μέχρι να βρεθούν στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.


Υπομονή λοιπόν μέχρι το τελευταίο Σάββατο του 2018 όπου θα βγάλουμε στον αέρα, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με τους απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων από το χωριό Μελί, που ίδρυσαν στα Μέγαρα το συνοικισμό Νέο Μελί και έκαναν το Μίμα, ποδοσφαιρικό σωματείο με συμπαγή και μαζική λαϊκή βάση και ιδιαίτερη κουλτούρα.

Πρόεδρός του ο Μανώλης Κάμπαξης, που επισκέφτηκε την Ικαρία στα πλαίσια μελετών με το Χ. Στεφανάδη για τη διατροφή και το ρόλο της στη μακροζωία των κατοίκων της περιοχής.

  Βάλτε λοιπόν στην ατζέντα σας το τελευταίο Σάββατο του 2018 κάτι καλό θα συμβεί...