Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Δίπλα στους πληγέντες η Τουρκική «Ένωση για την Ειρήνη στο Αιγαίο»

... αναδημοσίευση από την ΕΡΤ Β. Αιγαίου...

Τη συμβολική αλλά και ουσιαστική συμπαράστασή τους στους φίλους τους Έλληνες που επλήγησαν από την φωτιά στο Μάτι εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης για την Ειρήνη στο Αιγαίο από την Τουρκία. 7μελής αντιπροσωπεία της Ένωσης επισκέφθηκε το δήμαρχο Λέσβου ζητώντας του να τους φέρει σε επαφή με την αυτοδιοίκηση της πληγείσας περιοχής προκειμένου να συζητηθούν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν.

Μέλη της επιτροπής νυν και πρώην Τούρκοι  δήμαρχοι και πρώην βουλευτές που  30 χρόνια τώρα εργάζονται με την αντίστοιχη Ένωση στην ελληνική πλευρά του Αιγαίου για τη φιλία και τη συνύπαρξη των λαών, μέσα στον Οκτώβρη, θα επισκεφθούν και οι ίδιοι τη δυτική Αττική και το Μάτι.




Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους από τη φωτιά ζημιές υπέστη ένα μουσείο προσφυγικής μνήμης στην περιοχή και είναι πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τα εκθέματά του με υλικό από τις αντίστοιχες περιοχές της Τουρκίας, επίσης σκέφτονται να διοργανώσουν ένα καλοκαιρινό κάμπ για παιδιά με τις οικογένειές τους που επλήγησαν από τη φωτιά , σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας και ότι άλλο θα μπορούσε να προκύψει από την επίσκεψη της τουρκικής αποστολής στην πληγείσα περιοχή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της ένωσης για την ειρήνη στο Αιγαίο, πρώην Δήμαρχος Τσάνκαγια Bulent Tanik είπε ότι «σε περιόδους καταστροφής το να σου απλώσει ένας φίλος το χέρι του είναι από τα πιο σημαντικά βήματα, αυτό έκαναν οι φίλοι μας οι Έλληνες στο σεισμό στην Τουρκία, αυτό κάναμε εμείς στο σεισμό της Αθήνας αυτό συνεχίζουμε σήμερα με την καταστροφή από τη φωτιά στο Μάτι της Αττικής. Αυτό που θέλουμε είναι να εξαλείψουμε τα εχθρικά συναισθήματα, γιατί η ειρήνη είναι ότι καλύτερο μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τους λαούς μας».

Αντίστοιχη κίνηση η συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο όπου η πρόεδρός της Ήβα Βουγιούκα τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι «είναι πολύ σημαντική η κίνηση αυτή, ήθελαν οι φίλοι μας από την Τουρκία να δείξουν ότι είναι δίπλα μας , σε αυτή την μεγάλη καταστροφή που είχαμε στο Μάτι. Πρόθεσή τους είναι όλα αυτά που συζητήθηκαν να γίνουν πράξη , να μη μείνουν στα λόγια, ιδιαίτερα τώρα σε μία περίοδο τεταμένη στις σχέσεις των δύο χωρών, γιατί η φιλία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεις την ειρήνη μεταξύ των λαών μας».

Στην αποστολή συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αδραμυτίου Kamil Saka, Περγάμου Mehmet Gonenc και οι πρώην Δήμαρχοι  Δικελί Osman Osguven, Διδύμων Mehmet Soysalon, Τσάνκαγια Bulent Tanik, καθως και η πρώην Βουλευτής Zeynep Altiok, που βρίσκονται στη Λέσβο συνοδευόμενοι από μέλη της κίνησης Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο.

Ο κ Γαληνός ευχαρίστησε θερμά τους Δημάρχους για την εξαιρετικά σημαντική αυτή πρωτοβουλία και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη αξία και τον θετικό αντίκτυπο τέτοιων ενεργειών στην θεμελίωση ουσιαστικών σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Ανέφερε, τέλος, ότι θα μεταβιβάσει στους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν καθώς και στους αρμόδιους φορείς τα όσα του είπαν, κάνοντας τις ανάλογες επαφές.


Μυρσίνη Τζινέλλη