Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Το video της βιβλιοπαρουσίασης στον Εύδηλο (Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο)


Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 στον Εύδηλο Ικαρίας και η έρευνα για την εμπλουτισμένη δεύτερη έκδοση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.


Στη Λέσβο τραμπούκοι επιτέθηκαν σε 9χρονο κοριτσάκι επειδή φόραγε μαντήλι και το πέρασαν για προσφυγάκι. Στο ίδιο νησί βεβηλώθηκε (ξανά) το μνημείο για τους πρόσφυγες, που φτιάχτηκε με αφορμή τον πνιγμό του μικρού Αϊλάν. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και στο ίδιο μέρος θα διεξαχθεί το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Επίσης οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού - φασισμού μας "υπενθυμίζουν" με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15/9 στην Ομόνοια 5μμ), το εγκληματικό τους πρόσωπο.Ένα (και το πιο άγνωστο) από τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν οι Έλληνες πρόσφυγες Πολέμου προς την Τουρκία, την Κύπρο, τη Συρία, τη Μ.Ανατολή και την Αφρική.

Το βιβλίο "Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όλα αυτά και για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης (περιλαμβάνει μαρτυρίες προσφύγων εκείνης της εποχής, φωτογραφικό υλικό και στοιχεία) και σαν εργαλείο για το σήμερα.