Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ματωμένος «απόηχος» του Μπλόκου της Κοκκινιάς στις 24 Σεπτεμβρίου 1944

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έγινε στις 17 Αυγούστου του 1944 και ήταν μία από τις πιο αιματηρές στιγμές στη διάρκεια της κατοχικής περιόδου. Όμως τα σχετιζόμενα με αυτό γεγονότα συνεχίστηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 μέρες μετά.


Ήταν η μέρα που θα γίνονταν η επιμνημόσυνη δέηση το μνημόσυνο για τα 40 των θυμάτων της 17ης Αυγούστου.


Μαζικά ο κόσμος έδωσε το παρόν στην πλατεία της Οσίας Ξένης και δεν ήταν μόνο κάτοικοι της περιοχής, αλλά και από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, που πήγαν για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων και να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στεφάνια, λάβαρα, υψωμένες γροθιές, συνθήματα, πλακάτ και παρελάσεις αντιστασιακών οργανώσεων, όλα αυτά είχαν δημιουργήσει μία συγκλονιστική ατμόσφαιρα.

Στην περιοχή του λόφου της Δεξαμενής οι Γερμανοί είχαν στήσει πολυβόλα. Αρκετοί αναφέρουν ότι ανάμεσά τους ήταν αρκετοί Έλληνες συνεργάτες τους, διότι ο γερμανικός στρατός είχε ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες της υποχώρησής του, άρα είχε δεσμεύσει δυνάμεις σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες.

24 Σεπτεμβρίου 1944 – Φωτογραφία Μιχάλης Νικολινάκος: Διακρίνονται τα πτώματα μετά τον πολυβολισμό
Όταν τελείωσε η τελετή της επιμνημόσυνης δέησης και ο κόσμος ήταν πυκνός, τα πολυβόλα άρχισαν το θανατηφόρο κροτάλισμά τους, με απολογισμό 10 νεκρούς και 35 τραυματίες.
Άλλο ένα έγκλημα πολέμου από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ήρθε να προστεθεί σε όλα τα άλλα που είχαν προηγηθεί.

Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς…40 μέρες μετά»!



Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς…40 ημέρες μετά» διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το 3οΦεστιβάλ Κιθάρας Μπλόκου με τη συμμετοχή του Nikea Guitar Ensemble και της Κιθαριστικής Ορχήστρας Νίκαιας υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μυτακίδη και με σολιστ τους Στέλιο Γκόλγκαρη, Ηλία Διαμαντάκη, Βασίλη Μαστοράκη.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς στις 8 το απόγευμα, θα δώσει συναυλία το Λουδοβίκος των Ανωγείων. Συμμετέχουν : Nikea Guitar Ensemble ( Δήμητρα Βουτερού, Ηλίας Διαμαντάκης, Αντώνης Μυτακίδης, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Δανάη Τζούμπα),Ειρήνη Μπαρδάνη (τραγούδι), Αντώνης Μυτακίδης (κιθάρα).
Στις 24 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής της Αθήνας (’41-44), σε σκηνοθεσία Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ και τους ιστορικούς Μενέλαο Χαραλαμπίδη και Μάγδα Φυτιλή.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με το σκεπτικό της ζωτικής ανάγκης η ιστορία να είναι ζώσα και δρώσα μέσα στο παρόν, ο Δήμος μας διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς θα φιλοξενήσει δυο συναυλίες και ένα ντοκιμαντέρ αναδεικνύοντας πολιτισμικά το χώρο και την ιστορική μνήμη. Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σ’αυτές τις δράσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης μας.»
ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Ηλιουπόλεως 102Α – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σχετικές ειδήσεις:

74 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς – 17 Αυγούστου 1944

Το ert.gr στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτορεπορτάζ)