Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Δομένικο: H σφαγή του 1943 από τις δυνάμεις κατοχής

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Με εκτελέσεις 150 αμάχων κατοίκων και πυρπόληση του χωριού, άφησαν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής το «αποτύπωμα» τους, στην περιοχή.
Κοντά στη Λάρισα το Δομένικο, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας, δοκιμάστηκε στις 16-17 Φεβρουαρίου του 1943.

 
Πριν το έγκλημα πολέμου, είχε προηγηθεί ενέδρα των ανταρτών του ΕΛΑΣ στη θέση Μαυρίτσα μεταξύ Δομένικου-Μυλόγουστας, ώστε να εμποδιστούν να κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Όλυμπο.
Οι Ιταλοί μέτρησαν εννέα νεκρούς, ενώ οι αντάρτες είχαν δύο τραυματίες και υποχώρησαν όταν ιταλικά αεροπλάνα εμφανίστηκαν μετά από ειδοποίηση των χερσαίων δυνάμεων.


 

Ακολούθησε επιδρομή από τις ιταλικές ενισχύσεις στο Δομένικο όπου όποιον εύρισκαν τον εκτελούσαν επί τόπου. Έτσι εκτέλεσαν την Κωνσταντινίδου Βαρβάρα και την Κερασίνα Μπαράκου διότι ήταν άρρωστες και δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους.

Με προτροπή του προέδρου του χωριού Νίκου Χώτου, οι άνδρες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και οδηγήθηκαν από τους Ιταλούς στον τόπο της συμπλοκής στη Μαυρίτσα.
Εκεί έγινε η διαλογή, όσοι ήταν πολύ ηλικιωμένοι ή ήταν έως 14 ετών τους ξεχώριζαν και ακολούθως έδιωξαν τα γυναικόπεδα προς το διπλανό χωριό Αμούρι παραπλανώντας τα ότι  οι άνδρες θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα.

 

Με ονομαστική κατάσταση που παρέδωσε ο συνεργάτης των κατακτητών διορισμένος από αυτούς πρόεδρος της κοινότητας, εκτελέστηκαν οι αδελφοί Ζάγκα και άλλους 20 στο μαρτυρικό Καυκάκι.

Οι πυρπολήσεις σπιτιών και οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν στο Μεσοχώρι (40 σπίτια πυρπολήθηκαν) και εκτελέστηκαν όσοι περαστικοί ή εργαζόμενοι στα κτήματά τους, έτυχε να βρεθούν στο διάβα των κατακτητών (εκτελέστηκαν ένας κάτοικος του Αμουρίου, 12 του Μεσοχωρίου και πέντε του Δαμασίου).

Το βράδυ και ανά επτάδες οι κρατούμενοι από τις κατοχικές δυνάμεις, εκτελέστηκαν μετά από εντολή του εγκληματία πολέμου διοικητή της Μεραρχίας Πινερόλο αντιστράτηγο Μπενέλι. Από τη δολοφονική μανία των κατακτητών σώθηκαν μόλις έξι, ο ένας ήταν ο Πέτρος Κιάτος που μπόρεσε και δραπέτευσε και οι υπόλοιποι (Γιώργος Κιάτος, Ευάγγελος Ντάσιος, Χρήστος Κυπαρρίσης, Βασίλης Ζάγκας και Σωτήρης Δισακόπουλος), μπόρεσαν και κρύφτηκαν κάτω από τα πτώματα των υπολοίπων εκτελεσθέντων.
 

To ert.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου και δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Ελασσόνας, Στάθη Ψωμιάδη, που μας ενημέρωσε για τις σύγχρονες πτυχές της υπόθεσης αυτής.


 
Πρέπει να πούμε ότι ο σύλλογος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της χώρας μας.

Μετά από πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες και πολλές δυσκολίες, οι κάτοικοι του Δομένικου κατάφεραν να έχουν στα χέρια τους απόφαση της ιταλικής στρατιωτικής δικαιοσύνης, που αναγνωρίζει ως εγκλήματα, τα όσα διέπραξαν οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή κανένας από τους δράστες των εγκλημάτων αυτών για να τιμωρηθεί. Παράλληλα, επειδή αν και έγινε το πρώτο βήμα της αναγνώρισης του εγκλήματος, ο Σύλλογος δεν καλύπτεται από την απόφαση αυτή, ετοιμάζεται και νέα πρωτοβουλία με το αστικό μέρος της υπόθεσης αυτής και πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Ελασσόνας, αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά σε έξοδα μετάφρασης, στη νέα φάση της διεκδίκησης.

«ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2018» 75 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας και ο Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Δομένικου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις
ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2018
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
στη μνήμη για τα 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Δομένικου.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ       ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τέλεση Μνημόσυνου εκτελεσθέντων στη θέση « ΚΑΥΚΑΚΙ»
10:30 Πέρας προσέλευσης επισήμων
10:45 Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνος
11:00 Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας
11:20 Προσκλητήριο νεκρών.
11:30 Κατάθεση Στεφάνων
11:45 Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος
Παρακαλούνται αρχές & φορείς που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, να το δηλώσουν μέχρι 14/2/2018 στα τηλ. 2493081202 κ.Παπαθανασίου και 2493022610 κα Τρικάλη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

12:00 Κατάθεση στεφάνων στην προτομή Νικολάου Μπάμπαλη, στην Τ.Κ. Δομενίκου.
Αίθουσα Παναγιώτειου Πνευματικού Κέντρου
12:15 Απονομή Βραβείων για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις σε μαθητές/τριες Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα: «Ολοκαύτωμα του Δομενίκου».
12:25 Απονομή βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» σε αριστούχους μαθητές/τριες Γυμνασίου – Λυκείου Δομενίκου.
12:35 Βράβευση αριστούχων μαθητών/τριών από τη Γενική Αστυνομική Δ/νση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα ακολουθήσει δεξίωση για το κοινό στο Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο Δομενίκου.