Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Λάδι όπως lamda: Από την κατοχή μέχρι το Ελληνικό

Ο "μάστορας" των λαδέμπορων της κατοχής, Φώτης Σπανός
 Αφού ακούγονται πολλά για το Ελληνικό και τα σχέδια της lamda development των Λάτσηδων, ας κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή.


Aπό το βιβλίο "Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο", ένα απόσπασμα από τη διήγηση του Κωστα Βαλσαμή: "Άκουσα μια φωνή, είχαν έρθει τα καΐκια στον Εύδηλο και αμέσως με πιάσανε εμένα, δεν είχανε, δεν προλάβαιναν να σαλπάρουν άγκυρες και τέτοια. Αμολήσαν τα πάντα
και εμένα μέσα σε μία σχεδία λαστιχένια, με ρίξανε μέσα και από εκεί και πέρα δε θυμάμαι πώς με πήρανε και φύγανε, γιατί είδανε στον κάβο στα Νέγια έναν καπνό, ένα καραβάκι. Και πήγαν δεξιά και αριστερά και το κλείσανε. Εν πάση περιπτώσει, φέρανε αυτό το μοτορσιπάκι μέσα, ήταν του Λάτση, με λάδια. Και τα έφερε ο καπετάν Φώτης εδώ, που είναι το τελωνείο το παλιό, στου Ρόζου, και επιστατούσε ο ίδιος στο να μοιραστούν τα λάδια στον κόσμο, αυτός ήταν ο Φώτης".


Ο Φώτης Σπανός ήταν κομμάντο - καπετάνιος διοικητής στολίσκου καμουφλαρισμένων καϊκιών και δρούσε στο Αιγαίο, μεταφέροντας πρόσφυγες προς την Τουρκία και την Κύπρο και έκανε σαμποτάζ στους Γερμανούς, αλλά όταν πετύχαινε και κανένα μαυραγορίτη έπραττε τα δέοντα.

Επόμενη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου στις 4 Μάρτη στο δημαρχείο Περάματος στις 12 το μεσημέρι.