Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Αίολος Γλυφάδας: «Aποφασίσαμε να δείξουμε τον δρόμο της αλληλεγγύης στα παιδιά μας»


 ...αναδημοσέυση από το www.ert.gr...

Σημαντικές παρεμάσεις στο κοινωνικό επίπεδο , παράλληλα με τις αγωνιστικές του δραστηριότητες, υλοποιεί το αθλητικό σωματείο Α.Σ. Αίολος Γλυφάδας. Για το συνδυασμό των συγκεκριμένων δράσεων, μας μίλησε ο Στέφανος Μαντζαρίδης, υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας Α.Σ. Αίολου Γλυφάδας.

  • Πότε ιδρύθηκε ο Αίολος, σε ποια αθλήματα δραστηριοποιείται, με ποιο αριθμό αθλητών, σε ποιες διοργανώσεις (επίσημες ή ανεπίσημες) συμμετέχει και πού βρίσκεται η έδρα του.
12065991_730903387054466_822677785397444449_n-Η Ακαδημία ποδοσφαίρου του Αίολου Γλυφάδας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004, μια χρονιά γεμάτη με αθλητισμό λόγω της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα μας και της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την εθνική μας ομάδα.
Δημιουργός, εμπνευστής και ψυχή της Ακαδημίας είναι ο προπονητής ποδοσφαίρου Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Τα πρώτα του βήματα έγιναν στο μικρό γηπεδάκι 5Χ5 της οδού Αριστείδου 2 στην Γλυφάδα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χρόνια δημιουργίας και επιτυχίας μέσα στα οποία με σκληρή δουλειά και πολύ μεράκι μπήκαν οι βάσεις για ένα ανταγωνιστικό και υγιές σωματείο με οικογενειακό χαρακτήρα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το σύνθημα που συνοδεύει την ομάδα σε κάθε εκδήλωση της είναι το ‘’Αίολος Γλυφάδας. Μια ομάδα, μια οικογένεια.

Την άνοιξη του 2015 μετά από πολυετείς προσπάθειες ανεύρεσης μεγαλύτερου γηπέδου και πολλές κλειστές πόρτες που συνάντησε από τους επίσημους φορείς της περιοχής, προχώρησε στην ενοικίαση αθλητικού χώρου στο Χέρωμα Βάρης, ο οποίος περιλαμβάνει γήπεδο 11Χ11 και εγκαταστάσεις όπως αποδυτήρια, κλειστό γυμναστήριο, πισίνα, σάουνα, υδρομασάζ και χώρο εκδηλώσεων.
Έτσι σήμερα χρησιμοποιεί τα δυο αυτά γήπεδα, το μικρό γήπεδο 5Χ5 χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των πιο μικρών ποδοσφαιριστών του και το μεγάλο 11Χ11 για τις ανάγκες των μεγαλυτέρων παιδιών.
Το καλοκαίρι του 2015 προχώρησε σε συγχώνευση του ανδρικού τμήματος με τον Α.Ο. Φοίβο Βάρης.

Στην Ακαδημία αθλούνται σήμερα περισσότερα από 180 παιδιά, δίχως να υπολογίζονται σε αυτά οι ποδοσφαιριστές του εφηβικού και του ανδρικού τμήματος, η ηλικία των οποίων ξεκινάει από τα 4 χρόνια.

Όλα τα τμήματα της Ακαδημίας συμμετέχουν με ιδιαίτερη επιτυχία σε διάφορα πρωταθλήματα στην Αττική και σε τουρνουά στην επαρχία, καθώς και στο επίσημο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α. με το Παιδικό τμήμα του και την Ανδρική του ομάδα. Αυτοσκοπός της συμμετοχής μας σε αυτά δεν είναι η νίκη με κάθε τρόπο, κανένας μας δεν πιστεύει άλλωστε στο δόγμα που πρεσβεύει πως ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα, αλλά η χαρά του παιχνιδιού και ο υγιής ανταγωνισμός.

  • Με ποιο σκεπτικό ο σύλλογος συνδυάζει κοινωνικές δράσεις με την αθλητική του δραστηριότητα.
11059659_634245833386889_7794294230176331460_n– Όντας κομμάτι της κοινωνίας μας, η οικογένεια του Αίολου Γλυφάδας δε θα ήταν δυνατόν να μείνει μακριά από τα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποι μας.
Μη μπορώντας να παραμείνουμε αμέτοχοι στα μικρά και μεγάλα δράματα που εκτυλίσσονται γύρω μας ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που χτυπάει αμείλικτα τη χώρα μας εδώ και τόσο καιρό, αποφασίσαμε να περάσουμε από τα λόγια στα έργα.

Έχοντας συνειδητοποιήσει απόλυτα τον παιδαγωγικό ρόλο που οφείλει να έχει όποιος συναναστρέφεται με μικρά παιδιά και πιστεύοντας πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις και να σμιλέψει χαρακτήρες, αποφασίσαμε να δείξουμε τον δρόμο της αλληλεγγύης στα παιδιά μας. Στην προσπάθεια μας αυτή βρήκαμε αρωγούς και συμπαραστάτες τους γονείς και τις οικογένειες των παιδιών της ακαδημίας μας, που πραγματικά μας εντυπωσίασαν με τη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν τις διάφορες δράσεις μας. Έτσι βαδίζουμε εδώ και καιρό στο δύσβατο μονοπάτι της κοινωνικής δράσης με μπροστάρηδες πια τα παιδιά της ακαδημίας μας.  

  • Αναφέρετε ορισμένες από αυτές τις δράσεις.
12670449_779334362211368_2577436304689740007_n-Στην αρχή ήταν η συλλογή φαρμάκων για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τον Δεκέμβριο του 2014. Η πολύ μεγάλη επιτυχία της πρώτης αυτής δράσης μας, μας γέμισε με δύναμη και μας άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες.
Ακολούθησε η οικονομική ενίσχυση των αστέγων και του περιοδικού δρόμου ‘’Σχεδία’’ μέσω του φιλικού αγώνα της ανδρικής μας ομάδας με την Εθνική Αστέγων τον Οκτώβριο του 2015. Το τεράστιο κέρδος που αποκομίσαμε από τον αγώνα αυτόν ήταν η κατάρριψη κάθε είδους στερεότυπου είχαν τα παιδιά μας ως τότε και η γνωριμία τους με έναν κόσμο που μέχρι τότε είτε αγνοούσαν είτε ένιωθαν φόβο…
Σειρά τώρα στις δράσεις της Ακαδημίας μας παίρνει το Κοινωνικό Φαρμακείο Γλυφάδας. Εδώ και λίγες ημέρες λοιπόν συγκεντρώνουμε φάρμακα για την ενίσχυση της δομής αυτής με στόχο να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

  • Ποια είναι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής στις συγκεκριμένες δραστηριότητες.
-Η τοπική κοινωνία στην αρχή αντιμετώπισε με δυσπιστία τις δράσεις μας. Τους φαινόταν πολύ παράξενο και ιδιαίτερα περίεργο να δραστηριοποιείται σε ανάλογους τομείς μια Ακαδημία ποδοσφαίρου. Σιγά σιγά όμως και με ιδιαίτερη προσπάθεια των οικογενειών των παιδιών μας, άρχισε να αγκαλιάζει τις προσπάθειες μας και να μας βοηθάει με τρόπο ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αυτό πάντως που περιμένουμε είναι μεγαλύτερη συμπαράσταση στις δράσεις μας από τους επαγγελματίες της περιοχής.
Σε ότι αφορά τώρα τη συμπαράσταση των φορέων της περιοχής, δυστυχώς ακόμα παλεύουμε μόνοι μας. Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις και όμορφα λόγια τα οποία περιμένουμε να υλοποιηθούν…
Τουλάχιστον στην τελευταία μας δράση έχουμε τη συμπαράσταση από τα τοπικά ΜΜΕ γιατί τις πρώτες δυστυχώς παλεύαμε να τις διαδώσουμε μόνοι μας…

  • Πώς βλέπετε αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων αθλητικών σωματείων και αν έχει υπάρξει συνεργασία μαζί τους σε κάποιο στόχο ή αν είναι στις προθέσεις του Αίολου να το πράξει στο μέλλον.
-Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη θέρμη κάθε πρωτοβουλία που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Εννοείται πως επιδίωξη μας είναι η συνεργασία με οποιοδήποτε αθλητικό σωματείο είναι της ίδιας φιλοσοφίας με εμάς. Μάλιστα διαθέτουμε τα γήπεδα μας με μεγάλη μας χαρά σε ανάλογες εκδηλώσεις. Δεν θα ήταν πολύ όμορφο να διοργανωθεί ένα τουρνουά αλληλεγγύης με τη συμμετοχή ακαδημιών ποδοσφαίρου; Προσκαλούμε μάλιστα την ΕΡΤ να το θέσει κάτω από την αιγίδα της… Εμείς διαθέτουμε το γήπεδο μας για το σκοπό αυτό όποτε χρειαστεί.

  • Πόσο δύσκολο είναι για ένα αθλητικό σωματείο να οργανώσει τη λειτουργία του σε εποχές γενικής οικονομικής δυσπραγίας
1956727_541597349318405_379056699553026484_o-Μονάχα όποιος εμπλέκεται σε κάτι ανάλογο μπορεί να αντιληφθεί τον βαθμό δυσκολίας που έχει μια τέτοια προσπάθεια. Πρόκειται για έναν πραγματικό Γολγοθά που μπορεί ένα σωματείο να τον ανεβεί μόνο με τεράστιες θυσίες. Είναι γνωστό σε όλους πως η κρατική βοήθεια είναι ανύπαρκτη, οπότε απομένει στη διάθεση και την ικανότητα των ανθρώπων που αγαπάν ένα σωματείο να το διατηρήσουν στη ζωή. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αυτό που γνωρίζουμε όμως πια είναι πως τα πράγματα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη απαξίωση και την καταστροφή. Εδώ μεγάλα και ιστορικά σωματεία με πολλούς φιλάθλους και αδυνατούν να αυτοσυντηρηθούν, φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία.

Εμείς παρ’ όλα αυτά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο που πορευόμαστε μέχρι τώρα. Στα άμεσα σχέδια μας βρίσκεται μια έκθεση ζωγραφικής με σχέδια των παιδιών μας, καθώς και η παραχώρηση ενός χώρου στην ιστοσελίδα μας όπου τα παιδιά τις Ακαδημίας μας θα μπορούν να γράφουν τις σκέψεις τους και τα όνειρα τους. Πιστεύουμε πως οι νέες τεχνολογίες είναι ένα όπλο στα χέρια μας και σκοπεύουμε να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

  • Πώς μπορεί κάποιος πολίτης να επικοινωνήσει με τον Αίολο;
Το γήπεδο 5Χ5 του Αίολου Γλυφάδας βρίσκεται στην οδο Αριστείδου 2 και Βουλιαγμένης, στην Γλυφάδα, 10:00’ με 21:00’ τις καθημερινές και 09:00’ με 18:00’ το Σαββατοκύριακο, ενώ το γήπεδο 11Χ11 της ομάδας μας βρίσκεται στην οδό Γ. Παπανδρέου, στο Χέρωμα Βάρης, 16:00’ με 21:00’ τις καθημερινές και 09:00’ με 18:00’ το Σαββατοκύριακο. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας μας είναι τα: 210.96 50 963 / 210.96 55 300 και 6936.87 83 23 ενώ μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: aiolosglyfadasfc@gmail.com
Ακόμα μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να παρακολουθήσει την ιστοσελίδα μας: http://aiolosfc.com/

Μπορεί να μας ακολουθήσει και στα Social Media:
Facebook: Aiolos Glyfadas FC (https://www.facebook.com/pages/Aiolos-Glyfadas-FC/323610127783796)
Twitter: @Aiolos_Glyfadas (https://twitter.com/Aiolos_Glyfadas)
YouTube: Aiolos Glyfadas (https://www.youtube.com/channel/UCblPLFKAW1MWFgwa39hf_EQ)
Instagram: aiolos_glyfadas (https://www.instagram.com/aiolos_glyfadas/)
Google+: (https://plus.google.com/u/0/+AiolosGlyfadas/posts)
Vimeo: Aiolos Glyfadas: (https://vimeo.com/user44462139)

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος