Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Αγώνες μετ΄ εμποδίων για την αξιοποίηση του Παλαί στο Γαλάτσι

 
Προσθήκη λεζάντας
...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Tην απόφασή τους για κατάληψη του χώρου του Παλαί Γαλατσίου και τη χρήση του για ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όπως ήταν και η αρχική πολιτική δέσμευση την περίοδο που ανακοινώθηκε η έναρξη του έργου, δημοσιοποίησαν κάτοικοι και φορείς του Γαλατσίου. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή τακτικής. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει εξάμηνη παραχώρηση του Παλαί στο δήμο Γαλατσίου οπότε εκκρεμεί η αξιολόγηση της πρότασης απο τους τοπικούς φορείς.

 Σαν ημερομηνία ορίστηκε η Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 10πμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια ημέρα ο Δήμος Γαλατσίου έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή αγώνα δρόμου με αφετηρία και τέρμα το χώρο του Παλαί.


Υπενθυμίζεται, όπως είχε παρουσιάσει και το www.ert.gr με επιτόπιο ρεπορτάζ, ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2015 εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής μαζί με τους Δήμους Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας, καθώς και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, είχαν μπει στο χώρο και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.

Μάλιστα επιχειρήθηκε και η προσαγωγή των υπαλλήλων σεκιούριτι από την αστυνομία, μετά από καταγγελία ότι δεν έπραξαν το καθήκον τους, δηλαδή οι τρεις να εμποδίσουν τους εκατοντάδες πολίτες να μπουν στο χώρο. Η προσαγωγή ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλου.

Μάλιστα λίγο πριν το τέλος του 2015 πραγματοποιήθηκε και δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου, αφού είχε προηγηθεί καθαρισμός των εγκαταστάσεων.
Την Πέμπτη 21/1/2016 αντιπροσωπεία κατοίκων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκοψαν το λουκέτο της πόρτας του Παλαί, γεγονός που δημιούργησε αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ που έχει υπό την εποπτεία του το χώρο.
Συνεπώς την Κυριακή αναμένεται να βρεθεί στο χώρο μεγάλος αριθμός πολιτών για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, από αθλητές που θα πάρουν μέρος στον αγώνα δρόμου και δεν θα προέρχονται κατ΄ ανάγκην από την περιοχή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κινήσεις πολιτών, κλπ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος τόνισε  μεταξύ άλλων για τη συγκεκριμένη διοργάνωση:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή που το ‘‘Attica Bank 3ο Run & Fun Grand Prix’’ ξεκινάει από το Δήμο Γαλατσίου.
Αυτή η εκδήλωση είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξουμε τον αθλητισμό στην πόλη μας και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο μας. Ως δημοτική αρχή υλοποιούμε το όραμα μας, ώστε να γίνει το Γαλάτσι ένας σημαντικός αθλητικός προορισμός.
Σημαντικό όμως για εμάς είναι να αναδείξουμε και ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την πόλη μας, όπως είναι η απαίτηση της διεκδίκησης  του κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστήριου του Γαλατσίου, γι’ αυτό και η αφετηρία και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει έξω από την είσοδο της Ολυμπιακής εγκατάστασης».
palai11-864x400_c1-864x400_c

Από την πλευρά της η κίνηση  φορέων και πολιτών για τη διάσωση του Παλαί σε ανακοίνωσή της που έλαβε μετά από σύσκεψη στις 22/12/2015, τονίζει μεταξύ άλλων ότι:
«Δηλώνουμε την  απόλυτη στήριξή μας στην διεκδίκηση του συνόλου της εγκατάστασης, υπέρ δραστηριοτήτων άθλησης και πολιτισμού της νεολαίας της περιοχής και των αντίστοιχων φορέων .  Η συνολική αξιοποίηση θα γίνει σταδιακά μετά την μελέτη που θα ανατεθεί στο Ε.Μ.Π. , κατόπιν προγραμματικής σύμβασης η άλλου νόμιμου τρόπου.

Δηλώνουμε την απόλυτη πεποίθησή μας, ότι  για την ευόδωση του μεγάλου αυτού στόχου και την αποτελεσματική λειτουργία της εγκατάστασης σύμφωνα με την χωροθέτησή της, ως Δημόσιου χώρου αθλητισμού και πολιτισμού, απαιτείται η συνεχής και  στενή συνεργασία αλλά και συμμετοχή και των τριών Δήμων, που από κοινού με το κίνημα,  προσφέρουν την αναγκαία δύναμη ( δυναμική) για την εξουδετέρωση των όποιων πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων εγερθούν
Ζητάμε να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες συγκρότησης διαδημοτικού οργάνου, τόσο για την εύρυθμη  λειτουργία της εγκατάστασης, όσο και για την ανάθεση ( Ε.Μ.Π. ) και την  παρακολούθηση μελέτης λειτουργίας, συντήρησης και δυνατότητας ανάπτυξης ήπιων ενεργειακών συστημάτων, προκειμένου να συρρικνωθεί το κόστος λειτουργίας.

Δηλώνουμε, τέλος, την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε την σημερινή απόφασή μας  με κάθε νόμιμο μέσο, αλλά και αγωνιστικά  όταν χρειασθεί.
Επισημαίνουμε την ανάγκη μεταφοράς μέρους της δραστηριότητας των φορέων της πόλης- περιοχής   στους ήδη διαθέσιμους  χώρους του ΠΑΛΑΙ, όπως και της ανάγκης συστηματικής ενημέρωσης των φορέων και των  κατοίκων της περιοχής γύρω από το ζωτικό για τη πόλη – περιοχή θέμα».

Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου και την κίνηση για κατάληψη του Παλαί, ακριβώς απέναντι στις 11.30πμ θα δίνει ποδοσφαιρικό αγώνα η Κορωνίδα Γαλατσίου, ερασιτεχνικό σωματείο που πρόσφατα διοργάνωσε αγώνα αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες που διέμεναν στο Παλαί και τώρα έχουν μεταφερθεί, ενώ στα πέντε λεπτά δρόμο, στο δημοτικό γήπεδο Νέας Ιωνίας, οι  τυπικά γηπεδούχοι και ευφάνταστοι στα συνθήματα φίλοι του Αστέρα Εξαρχείων, θα δίνουν το δικό τους παρόν με πολιτικοποδοσφαιρική συνθηματολογία.
Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή (σύνορα Δήμων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας) την Κυριακή 24 Ιανουαρίου θα έχει πολλές εστίες με ενδιαφέρον.

Πηγή φωτο: www.ert.gr
Κείμενο: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:
Παλαί Γαλατσίου: H τοπική κοινωνία το διεκδικεί όπως ήταν και οι αρχικές δεσμεύσεις πριν την κατασκευή του

Δημοτικό συμβούλιο μέσα στο Παλαί και καθαριότητα του χώρου από το Δήμο Γαλατσίου

Παλαί Γαλατσίου: «Στο πόδι» οι Δήμοι Γαλατσίου & Νέας Ιωνίας με τη μαζική συμμετοχή κατοίκων και φορέων (pic)

Κατάληψη στο Παλαί Γαλατσίου ανακοίνωσαν για την Κυριακή 13/12 οι Δήμοι Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας

Δήμος Γαλατσίου: Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο να μείνει δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού

Αντιδράσεις τοπικών φορέων για τις δηλώσεις Σ. Κοντονή για το Παλαί Γαλατσίου