Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

«Οι δικοί μας ξένοι»: Το βιβλίο του Θωμά Σίδερη στις «7 Στροφές»




Μετά την ταυτόχρονη έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι «Δικοί μας Ξένοι» φιλοξενούνται στον συνεταιριστικό χώρο πολιτισμού «7 Στροφές«, στην πλατεία Ευγένειας (Νικομηδείας 27-29), εκεί που σμίγει το Κερατσίνι με τη Δραπετσώνα και εκεί που εγκαταστάθηκαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες τη διετία 1922-1923.

Ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ που επικεντρώνεται στην εχθρική συμπεριφορά των γηγενών απέναντι στους πρόσφυγες και η οποία παρατηρήθηκε με την ίδια ένταση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. 
Η εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, και είναι ελεύθερη για το κοινό. Για το δίπτυχο «πρόσφυγες-ρατσισμός» θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Σίσσυ Αρβανιτίδου και Νάσος Μπράτσος, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η παραγωγός του Α’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και εκφωνήτρια της ΕΡΤ Νικολέττα Λιακοσταύρου.

Οι «Δικοί μας Ξένοι» είναι μια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και τουρκικά) με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του συγγραφέα και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. 


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θωμάς Σίδερης κατέγραψε τις μαρτυρίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, επισκέφτηκε πανεπιστήμια, ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία και συνομίλησε με ιστορικούς, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνικούς ανθρωπολόγους που έθεσαν νέες παραμέτρους στη δημόσια συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, που άλλαξε για πάντα τις ζωές δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ενενήντα τρία χρόνια μετά, η ιστορική έρευνα ξεκινά από εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των διεθνών συνθηκών. Οι πρώτες εβδομάδες της εγκατάστασης, η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός των ντόπιων, τα φτηνά προσφυγικά εργατικά χέρια, η καραντίνα και το λοιμοκαθαρτήριο της εθνικής συνείδησης. Από την άλλη, οι πόλεις της σιωπής, το πισσόχαρτο που στάζει, οι κοινές προσφυγικές αυλές, τα εξωτικά αρώματα που αναδύονται από τα μαγειριά και οι «παστρικιές» Σμυρνιές που περιδιαβαίνουν τις γειτονιές.

Και λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Θωμάς Σίδερης έχει πραγματοποιήσει αρκετές ανθρωπογεωγραφικές έρευνες κατά το παρελθόν με κύρια εκείνη που αφορά στα πέτρινα δημοτικά σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας [“Μνήμη της Πέτρας”, εκδ. Κλειδάριθμος, 2003 και “Το απουσιολόγιο του χρόνου”, εκδ. Γκιούρδας, 2010]. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών, ειδικεύτηκε στα ΜΜΕ και σήμερα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην Ανθρωπογεωγραφία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εδώ και δύο χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει στην ERTopen το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ “Αφύλαχτη Διάβαση”. Το τελευταίο βιβλίο του είναι το μυθιστόρημα “Κανέλα από τη Σμύρνη”. Από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος πρόκειται να εκδοθεί το νέο βιβλίο του με τίτλο “Άνθρωποι πίσω από τα παράθυρα” (προφορικές μαρτυρίες και γραπτά τεκμήρια).

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ – Η εγκατάσταση των προσφύγων μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης ΒΪΖΪΜ YABANCILAR – Lozan Antlaşmasindan sonra mübadillerin yerleştirilmesi” Μετάφραση στα τουρκικά: Ιώ Τσοκώνα Σελίδες:192 πληροφορίες: sideris.tom@gmail.com