Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο ert.gr με αφορμή την επανέναρξη της δίκης

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Ξανά στο εδώλιο θα βρεθούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, στις 29 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια της δίκης, στην οποία αναμένεται να καταθέσει και ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.



Η δίκη χωρίς να έχει μπει ακόμα στο ουσιαστικό της σκέλος, πέρασε από διάφορα στάδια, τα οποία σύμφωνα με τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, δεν έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη των πραγματικών διαστάσεων αυτής της υπόθεσης.
Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, μίλησαν στο ert.gr με αφορμή την επανέναρξη της δίκης.


Ο Γιώργος Ρουπακιάς δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
Ο Γιώργος Ρουπακιάς δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Θανάσης Καμπαγιάννης: «Η δήλωση Μιχαλολιάκου για την “πολιτική ευθύνη” όσον αφορά τη δολοφονία Φύσσα είχε σκοπό, κατά πάγια πρακτική των υπόδικων Χρυσαυγιτών, να μηδενίσει την εξελισσόμενη ποινική δίκη και να αποκρύψει τις εγκληματικές πράξεις των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής πίσω από το υποτιθέμενο “νόμιμο πολιτικό κόμμα”.

Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στην Ελλάδα που σιχαίνεται τους νεοναζί, η μάχη για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής για τα εγκλήματά τους δεν είναι πίσω μας αλλά μπροστά μας. Η εκκίνηση της κυρίως αποδεικτικής διαδικασίας από τις 29 Σεπτέμβρη με την κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα θα σημάνει έναν ποταμό αποκαλύψεων για τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ως δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έχουμε τη στέρεη πεποίθηση ότι η μάχη αυτή μπορεί να κερδηθεί τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα με την καταδίκη των νεοναζί όσο και έξω από αυτή με την απονομιμοποίησή τους σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Προϋπόθεση: ο διαρκής, μαζικός, αντιφασιστικός συναγερμός της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας, στον οποίο καθήκον όλων μας είναι να συμμετέχουμε».
diki_xr.augi_sygk.20_4_15-092Κώστας Παπαδάκης: «Προσαρμοσμένη επικίνδυνα στα μέτρα της Χρυσής Αυγής  εξελίχθηκε μέχρι τώρα η δίκη : Η πολιτική αγωγή αποβλήθηκε από τα διευθυντικά στελέχη και περιορίστηκε στα εκτελεστικά όργανα. Η πρωτοφανής σε κυνισμό ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της Χ.Α. όσο και αν ασκεί προφανή επιρροή και στην ποινική τους ευθύνη δεν μεταβάλλει την απόφαση.

Το αίτημα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης ή έστω της δυνατότητας βιντεοσκόπησης ως υλοποίηση της συνταγματικής υποχρέωσης της δημοσιότητας έχει απορριφθεί. Αυτοί που διαμαρτύρονται συνέχεια για τον τηλεοπτικό τους αποκλεισμό είναι εκείνοι που διώχνουν τις κάμερες από τη δίκη.
Το αίτημα φωνητικής καταγραφής των συνεδριάσεων για την αξιόπιστη τήρηση των πρακτικών με μαγνητοφώνηση, πρακτική που συμβαίνει σε όλες τις χώρες και ακόμα και Ελλάδα στις αστικές δίκες,  δεν έχει γίνει δεκτό. Σε όλα αυτά τα αιτήματα απορριπτική ήταν όχι μόνο η εισαγγελική πρόταση, αλλά και η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνηγόρων υπεράσπισης. Το αίτημα μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο δεν ικανοποιήθηκε και αυτό συμβάλλει στη μειωμένη δημοσιότητα.

Οι συνήγοροι όλων των κατηγορουμένων, έστω και άκομψα, αλλά σε πλήρη συντονισμό και χειραγώγηση, μόλις «μύρισε εκλογές» απέσυραν τις βαρειές ενστάσεις τους (πχ αντισυνταγματικότητα ΠΚ 187 κλπ) για να μην διακινδυνεύσουν μία απορριπτική απόφαση στην προεκλογική περίοδο που θα γκρέμιζε τον μύθο ότι η δίωξή τους είναι αντισυνταγματική. Και κατάφεραν, με τη βοήθεια και άλλων περιστάσεων, να περάσει η προεκλογική περίοδος χωρίς να αρχίσει επί της ουσίας η δίκη και να ακούγεται η εγκληματική δράση της Χ.Α.
Κάποτε όμως «τα ψέμματα τελειώνουν». Και φαίνεται ότι αυτή η στιγμή έφτασε. Ελπίζουμε η έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας  και η εξέλιξή της να το σηματοδοτήσει».
mixaloliakos

Δημήτρης Ζώτος: «Την προεκλογική περίοδο η ΧΑ ζήτησε τη διακοπή της δίκης, της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή,   με την αιτιολογία ότι η συνέχιση της δίκης , βλάπτει τον προεκλογικό αγώνα του «πολιτικού  κόμματος Χρυσή Αυγή»!!!. Ζήτησαν δηλ από το δικαστήριο να κάνει ευθεία πολιτική παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο  υπέρ της Χρυσής Αυγής, διακόπτοντας τη δίκη επειδή βλάπτει εκλογικά την ΧΑ.
 
Το αίτημα απορρίφθηκε , ούτε  ήταν δυνατόν να γίνει δεκτό, με τον τρόπο που τέθηκε, από κανένα δικαστήριο.
Αποκάλυψε όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΧΑ θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει την δημοσιότητα της δίκης. Πολλοί , ακόμα και στην αριστερά, είχαν την άποψη ότι η δημοσιότητα της δίκης θα ηρωοποιούσε την ΧΑ, τώρα είναι η ίδια η ΧΑ πού με τον πιο ηχηρό τρόπο διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό.
 
Η δημοσιότητα της δίκης, η μεταφορά της στο Εφετείο, στο κέντρο της πόλης, παραμένει κεντρικό αίτημα, των θυμάτων, της πολιτικής αγωγής και του αντιφασιστικού κινήματος.
Παρά το γεγονός ότι το αίτημα διακοπής της δίκης απορρίφθηκε, η  κατάθεση των γονέων του Π Φύσσα δεν ξεκίνησε.

Όμως όση δημοσιότητα στη δίκη στέρησε το γεγονός αυτό , τόση και ακόμα περισσότερη δημοσιότητα,   έδωσε η δήλωση του «αρχηγού» Ν Μιχαλολιάκου για την «ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία στο Κερατσίνι».  Αυτόματα σημαίνει ότι αναλαμβάνει και τη «πολιτική ευθύνη» για όλες τις απόπειρες δολοφονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων Ψαράδων. Και επιβεβαιώνει την κατηγορία  της «διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης».
Ο Μιχαλολιάκος παρομοίασε τη δολοφονία Φύσσα με τη δολοφονία  Λαμπράκη και Τεμπονέρα. Στην προσπάθεια να παρομοιάσει τον εαυτό του , με τον Καραμανλή και τον Μητσοτάκη, ομολογούσε τον πολιτικό χαρακτήρα της δολοφονίας Φύσσα, πού μέχρι χθές αρνούνταν.

Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ακόμα και η ΝΔ του Μεϊμαράκη, πού ήθελε τον Μιχαλολιάκο συνομιλητή στο πλαίσιο τω διερευνητικών εντολών, αλλά και στο ντιμπέιτ τω αρχηγών, αναγκάστηκε να εκδώσει καταδικαστική ανακοίνωση. Οι διευκρινιστικές ανακοινώσεις πού έβγαλε η ΧΑ ότι δήθεν άλλα εννοούσε ο «αρχηγός» απλά επιβεβαίωσαν την απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιαστεί η εγκληματική οργάνωση ως δήθεν «νόμιμο πολιτικό κόμμα».
Η ουσιαστική δίκη ξεκινά την 29 Σεπτέμβρη. Αρχίζει με την κατάθεση του πατέρα  του Παύλου Φύσσα. Θα αναδειχτούν όλα τα συντριπτικά  αποδεικτικά  στοιχεία για την δομή, το σχέδιο, την δράση , τους διευθύνοντες και αυτούς πού είχαν την πολιτική ευθύνη των επιθέσεων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
 
Τα θύματα χρειάζονται την  αλληλεγγύη και την  συμπαράστασή μας για να  έχουν αυτοπεποίθηση και να αισθάνονται ασφαλή, το δικαστήριο χρειάζεται την παρουσία μας για να αισθάνεται ότι όλη οι δημοκρατική κοινωνία είναι παρούσα, ελέγχει  και θέλει την τιμωρία των Ναζι.
Η μάχη της απονομιποποίησης  και της ποινικής καταδίκης  της ναζιστικής οργάνωσης  θα κριθεί μέσα και έξω από το δικαστήριο, με δύναμη της μαζική δράσης του αντιφασιστικού κινήματος  στο δρόμο, στα σχολεία , στους τόπους δουλειάς, και τις πλατείες, με τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα  επιχειρήματα  και τη δύναμη αυτού του κόσμου πού θα δίνει το παρόν  μέσα και έξω από το δικαστήριο».

Περισσότερες πληροφορίες: Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:
Κ. Παπαδάκης: Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δικαστεί σαν τρομοκρατική οργάνωση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίσιμη συνεδρίαση – αποκλειστικές δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής