Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ταξιδεύοντας με τους πρόσφυγες



φωτο από Ικαριακή Ραδιοφωνία-η αποβίβαση των προσφύγων στον Άγιο Κήρυκο


του Νάσου Μπράτσου (αναδημοσίευση από το ert.gr)

Υπάρχουν στιγμές και εμπειρίες, που η χρονική στιγμή που συμβαίνουν έχει μία ιδιαίτερη φόρτιση, με αποτέλεσμα να τις ζεις και να τις αντιλαμβάνεσαι υπό μία διαφορετική οπτική γωνία, από ότι αν συνέβαιναν κάποια άλλη στιγμή. Και τελικά είναι ο λόγος που σου μένουν στη μνήμη σου.

Το βράδυ της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου, ταξιδεύοντας με το «Νήσος Μύκονος» από την Ικαρία προς τον Πειραιά, διαπίστωσα ότι μεταξύ των επιβατών, ήταν και μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία. Ίσως να ήταν και όσοι την προηγούμενη μέρα βγήκαν στην Ικαρία και ακολούθως το Λιμενικό τους προώθησε στη Σάμο για καταγραφή. Μεταξύ τους ήταν και πολλά μικρά παιδάκια σε βρεφική ηλικία.


Οι άντρες συνωστίζονταν όπου υπήρχε πρίζα για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Μόλις δύο, ήταν αυτοί που έστρωσαν τα μπουφάν τους στο κατάστρωμα, έβγαλαν τα παπούτσια τους και άρχισαν τις προσευχές και τις μετάνοιες. Από τις γυναίκες οι πιο πολλές είχαν ντύσιμο (τσεμπέρια και γενικά τα υπόλοιπα ρούχα) που παρέπεμπε σε επιλογές κατευθυνόμενες από τη θρησκεία, όχι στην πιο «σκληρή» εφαρμογή τους, μάλλον πιο «ελαστική» θα έλεγα.

Από τους υπόλοιπους επιβάτες, κανένας από όσους τουλάχιστον άκουσα εγώ, δεν διατύπωσε κάποιο σχόλιο που να έδειχνε ότι του δημιουργούσε πρόβλημα η παρουσία των προσφύγων, αντίθετα τα σχόλια που άκουσα ήταν όλα συμπόνιας για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην περιοχή τους.

Tαυτόχρονα δε λείπουν από τα τηλεοπτικά πάνελ, που λόγω της προεκλογικής περιόδου γίνονται αρκετά, δηλώσεις ορισμένων πολιτικών προσώπων που μιλάνε για απόβαση τζιχαντιστών. Καλό είναι να θυμίσουμε ότι τώρα που πλησιάζει και η 11η Σεπτεμβρίου, θλιβερή επέτειος της επίθεσης της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους, την οποία πλήρωσαν με τη ζωή τους ανυποψίαστοι άμαχοι, ότι κάτι τέτοια φρούτα σαν τους τότε «καπεταναίους» της Αλ Κάιντα, επί σειρά ετών τους κανάκευαν και τους χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ.

Τουλάχιστον όσο τους χρησίμευαν σαν αντίβαρο στους Σοβιετικούς.

Μετά, όπως έχει επαναληφθεί σε πολλές στιγμές στην ιστορία μεταξύ «συμμάχων» και «συνεργατών», αυτονομήθηκαν και άρχισαν τα «οικογενειακά» ξεκαθαρίσματα, μόνο που έγιναν στις πλάτες άλλων – αμάχων, που δεν έφταιγαν σε τίποτα.

Και επειδή κάποτε θα γίνει γνωστό και ποιοι έχουν στηρίξει τους ISIS,που τα «έργα» τους συμβάλλουν στην αύξηση της προσφυγικής ροής, καλύτερο θα ήταν λιγότερη χολή για τους πρόσφυγες από τους πανελίστες – πολιτικούς και λοιπούς «ειδικούς» που το χειμώνα ξεχνάνε ότι υπάρχει νησιωτική Ελλάδα και περισσότερα έργα αντιμετώπισης της κατάστασης ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν ειδικά τα νησιά του Αιγαίου, που σηκώνουν και το κύριο βάρος στην υπόθεση αυτή.