Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Πλουραλισμός και όχι λογοκρισία - εργασιακά δικαιώματα και όχι κάτεργα

 

 ...δήλωση στην "εργατική αλληλεγγύη" που κυκλοφορεί...

 

ΕΡΤ: Ο αγώνας συνεχίζεται

Το πάγωμα, που ελπίζουμε να μην εξελιχθεί σε οριστικό κόψιμο, της εκπομπής Zona Rosa στην ΕΡΤ3, όπως και τα προβλήματα στην εκπομπή Αντιδραστήριο που δέχτηκε τις πιέσεις της Ελ Ντοράντο Γκολντ, με αφορμή την εκπομπή για το κίνημα στις Σκουριές, αποτελούν ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα στην περίοδο που ανοίγει μετά τις εκλογές.
Πρέπει οι εκπομπές αυτές να συνεχιστούν γιατί σηματοδοτούν τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία παλέψαμε.
Εκκρεμούν επίσης εργασιακά ζητήματα που προέκυψαν με την αναβίωση των συμβάσεων του 2013. Ισχύει ακόμα ένα θεσμικό πλαίσιο της ΔΤ/ΝΕΡΙΤ, το οποίο απέχει πολύ από τα εργασιακά δικαιώματα που είχαμε το 2013.
Σε συνθήκες μνημονιακής κρίσης και φημολογίας για περικοπές και για συρρίκνωση της ΕΡΤ, δημιουργείται μια εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και να επανέλθουμε στο επίπεδο του 2013. Δεν μιλάω μόνο για οικονομικά ζητήματα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο των συνθηκών εργασίας, καθώς και για την εξασφάλιση ότι μέρος του προγράμματος θα αποτελεί άνοιγμα στην κοινωνία, σε σωματεία, κινήματα κλπ, όπως οι εκπομπές που ανέφερα. Όχι μόνο πρέπει να επανέλθουν άμεσα στο πρόγραμμα αλλά να δημιουργηθούν κι άλλες σε αυτή την κατεύθυνση. 

Νάσος Μπράτσος, εργαζόμενος ΕΡΤ
μέλος γενικού συμβουλίου ΠΟΕΣΥ


 2)Απαράδεκτη επιχειρηματική παρέμβαση σε δημοσιογραφική εκπομπή της ΕΡΤ3
Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2015


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ανακοίνωση του γραφείου τύπου της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" με αφορμή τη μετάδοση από την Τηλεόραση της ΕΡΤ3, στις 16/9/2015, του πρώτου μέρους μιας δημοσιογραφικής έρευνας-ντοκιμαντέρ με θέμα την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, μέσα από την εκπομπή "Αντιδραστήριο".



Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να είναι στην πρωτοπορία ανάδειξης καυτών θεμάτων της ειδησεογραφίας και της ίδιας τη κοινωνίας και δεν υποκύπτει, ως οφείλει, σε οποιαδήποτε λογοκριτή παρέμβαση "διανθισμένη" και με … μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με στόχο συγκεκριμένο τρόπο προβολής των γεγονότων, υπό την απειλή ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης.



Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ελληνικός Χρυσός καταλήγει ως εξής: "Γνωστοποιούμε πως επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας προκειμένου να λάβουμε εις βάρος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ κ.κ. Διονύση Τσακνή και Λάμπη Ταγματάρχη, του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΕΤ-3 κ.κ. Ιωάννη Μυλόπουλου και Αλέξανδρου Κάντερ Μπαξ καθώς και των υπευθύνων της εκπομπής "ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ", όλες τις ενδεικνυόμενες ποινικές και αστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων για την ανόρθωση, μεταξύ άλλων, της βαρύτατης ηθικής βλάβης την οποία προξένησε η εν λόγω εκπομπή".



 Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη δρομολόγηση "ποινικών και αστικών ενεργειών" σε βάρος επαγγελματιών συναδέλφων που κάνουν με βαθύ αίσθημα ευθύνης τη δουλειά τους χωρίς φόβο και χωρίς εξαρτήσεις από κανέναν στην υπηρεσία της ακηδεμόνευτης δημόσιας ενημέρωσης της κοινωνίας, θα αποτελέσει βαρύτατο ατόπημα κατά της ίδιας της ελευθερίας της έκφρασης και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.