Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Αγγελιοφόρος»: απαγορεύουν την είσοδο σε απλήρωτους δημοσιογράφους και τεχνικούς!

...αναδημοσίευση από https://agelioforum.wordpress.com...


Σε νέα, πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και παρανομίας, έναντι των απλήρωτων εργαζομένων, προβαίνει η εργοδοσία  του «Αγγελιοφόρου», η οποία ελέγχεται από την οικογένεια του γνωστού βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.

Με έγγραφη εντολή του επιχειρηματία Βασίλειου Μπακατσέλου,  γιου του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου από τον πρώτο γάμο του, η ιδιοκτησία του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας έχει απαγορεύσει (!) σε 20 εργαζόμενους της εφημερίδας, επί συνόλου 108 ατόμων, να εισέρχονται στο χώρο της εργασίας τους, να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα ατομικά αρχεία και έγγραφά τους, όπως και στα προσωπικά αντικείμενά τους.


Από τις 28 Αυγούστου στο κτίριο της οδού Δαναΐδων 4, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν όλοι εκείνοι οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί Τύπου και οι διοικητικοί υπάλληλοι που ασκούν νόμιμη επίσχεση εργασίας. Οι εν λόγω εργαζόμενοι από τις αρχές Ιουνίου και εξής έχουν καταφύγει  σταδιακά στη χρήση αυτού του δικαιώματος, για να μπορέσουν να εισπράξουν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, οι οποίες σήμερα αντιστοιχούν σε 7,5 μήνες.

Με ονομαστική κατάσταση
Οι θυρωροί του κτιρίου της Δαναΐδων 4 , το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στον Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, σταματούν στην είσοδο τους απλήρωτους μισθωτούς, τους κοινοποιούν την απόφαση του εργοδότη και τους ζητούν να αποχωρήσουν. Για το σκοπό αυτό ανατρέχουν σε ονομαστική κατάσταση των ανεπιθύμητων εργαζομένων, η οποία φέρει την υπογραφή του Βασίλειου Μπακατσέλου, και επιδεικνύουν την έγγραφη «διαταγή» του ιδίου προς άρση της όποιας αμφιβολίας.

Μεταξύ των μισθωτών που έχουν υπαχθεί στο μέτρο της απαγόρευσης, συγκαταλέγονται και δύο συνδικαλιστικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, μέλη των διοικήσεων της ΕΠΗΕΘ και της ΕΣΗΕΜ-Θ, τα οποία προστατεύονται από τις διατάξεις του νόμου 1264/82 περί συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Agelioforos_0001
Το κτίριο της οδού Δαναΐδων 4, όπου βρίσκεται η έδρα του «Αγγελιοφόρου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο κτίριο στεγάζεται σήμερα το δικηγορικό γραφείο της Λίλας (Βασιλικής) Μπακατσέλου, συζύγου του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ παλαιότερα φιλοξενούνταν το πολιτικό γραφείο του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Egnatia Bank, συμφερόντων της εύπορης επιχειρηματικής οικογένειας.

Χωρίς αιτιολογία
Η απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εκδότριας εταιρίας των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και άλλων εντύπων, να απαγορεύσει την είσοδο 20 μισθωτών, επί συνόλου 108 ατόμων, δε φέρει καμία επίσημη αιτιολογία. Παρά τις ερωτήσεις που έχει δεχθεί από εργαζόμενους, ο Βασίλειος Μπακατσέλος δεν έχει παράσχει καμία επαρκή εξήγηση για την απαγόρευση και έχει περιοριστεί να δηλώσει πως «είναι προσωπική μου απόφαση και θέλω να εφαρμοστεί».

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας
Ωστόσο, οι 20 εργαζόμενοι που τελούν σε  επίσχεση εργασίας, έχουν τεθεί στο στόχαστρο της οικογένειας Μπακατσέλου και αποτελούν αντικείμενο δυσμενούς και σκληρής  μεταχείρισης. Από την ώρα που αποφάσισαν να ασκήσουν το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος, προκειμένου να διεκδικήσουν τις αποδοχές τους, δεν πληρώνονται ούτε τα ελάχιστα χρήματα, ύψους 100 ή 150 ευρώ, που σποραδικά και με σημαντική καθυστέρηση δίνει εν είδει ψιχίων η εργοδοσία στους υπόλοιπους 88 εργαζόμενους.

Επί της ουσίας η ιδιοκτησία του «Αγγελιοφόρου» έχει κηρύξει με μονομερή απόφασή της τους εν λόγω εργαζόμενους ως ανεπιθύμητα πρόσωπα, διαχωρίζοντάς τους από το σύνολο του προσωπικού,  και επιδιώκει να τους εξωθήσει σε οριστική έξοδο από την εταιρία, για να απαλλαγεί από την υποχρέωσή της να τους καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.

Παραδώστε τους κωδικούς!
Παράλληλα, η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» εδώ και λίγες ημέρες έχει ζητήσει από τον επικεφαλής του Τμήματος Μηχανοργάνωσης να παραδώσει τους κωδικούς ασφαλείας για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος της εφημερίδας, ενώ έχει καταργήσει τα δικαιώματα πρόσβασης που διέθεταν για τη λειτουργία του ίδιου συστήματος οι τεχνικοί υπάλληλοι.
Στη θέση αυτών των υπαλλήλων, που ασκούν επίσχεση εργασίας, επιχειρεί να εγκαταστήσει νέο τεχνικό προϊστάμενο εξ Αθηνών, στον οποίο μάλιστα έχει αναθέσει την επανέκδοση των εντύπων της εταιρίας δια της πλαγίας οδού και με λαθραίο τρόπο.

Απόπειρες για επανέκδοση
Ως γνωστόν, ο «Αγγελιοφόρος» και ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» έχουν αναστείλει την έκδοσή τους από τις αρχές Αυγούστου, ενώ το περιοδικό «Close Up» κυκλοφόρησε για τελευταία φορά τον Ιούνιο.

Ωστόσο, μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και ενόψει της λειτουργίας της 80ής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο Βασίλειος Μπακατσέλος και οι σύμβουλοί του αποφάσισαν να παρακάμψουν τους εν επισχέσει εργαζόμενους, να τους αντικαταστήσουν στα καθήκοντά τους με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού και να επανεκδώσουν με ανορθόδοξες μεθόδους και αμφιβόλου νομιμότητας ενέργειες τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».

Στην προσπάθειά τους αυτή συνάντησαν ως πρόθυμους υποστηρικτές επιλεγμένα διευθυντικά στελέχη, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι η κυκλοφορία της κυριακάτικης έκδοσης στις 6 Σεπτεμβρίου, πρώτη Κυριακή της ΔΕΘ.


Ούτε ένα ευρώ!
Ο Βασίλειος Μπακατσέλος βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των εν επισχέσει εργαζομένων, κυρίως των τεχνικών Τύπου, όσον αφορά στην προοπτική να επανέλθουν στις θέσεις εργασίας τους, αλλά αρνήθηκε να εξοφλήσει έστω και μικρό ποσοστό των οφειλομένων, έναντι του μισθού του Φεβρουαρίου, που είχε ήδη καταβάλει στο υπόλοιπο προσωπικό.

Εμμένοντας σε σκληρή γραμμή, επιδίωξε να κάμψει – είτε ο ίδιος είτε μέσω συμβούλων του – τις απαιτήσεις των μισθωτών που απέχουν προσωρινά από τα καθήκοντά τους, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους, χωρίς όμως να λάβουν μέρος των αποδοχών τους. Παράλληλα, έχει διαμηνύσει στους υπόλοιπους 88 εργαζόμενους, που συνεχίζουν να εργάζονται ή τελούν σε άδεια, ότι δεν πρόκειται να τους πληρώσει ούτε ένα ευρώ έναντι των ληξιπρόθεσμων μισθών 7,5 μηνών.

Απειλεί με υποχρεωτική άδεια
Κλιμακώνοντας τον αυταρχισμό της, η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί ευθέως και όσους ήδη προσφέρουν την εργασία τους, προειδοποιώντας τους πως θα τεθούν σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας, εάν δεν θέσουν την υπογραφή τους σε νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας. Στις συμβάσεις αυτές προβλέπονται μειώσεις μισθών 30% έως 35% και ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών σε 30 δόσεις, ενώ οι συμβαλλόμενοι καλούνται να παραιτηθούν από τα δικαιώματα της επίσχεσης εργασίας και της επιβολής κατασχέσεων σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.


Σε 24ωρη απεργία
Οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΤΗΠΤ-Θ επικρίνουν την ιδιοκτησία του «Αγγελιοφόρου» για αδιαλλαξία και διχαστική πρακτική. Θέλοντας δε να αποτρέψουν την επανέκδοση της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας στις 6 Σεπτεμβρίου δια της πλαγίας οδού, έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, η οποία αρχίζει σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., και λήγει αύριο, Σάββατο, στις 9 π.μ. Εφόσον δεν καταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών, θα πρέπει να αναμένεται η προκήρυξη και νέας 24ωρης απεργίας έως το πρωί της Κυριακής.


Ο ρόλος της ΕΠΗΕΘ
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν λαμβάνει μέρος το συνδικαλιστικό σωματείο της ΕΠΗΕΘ, αν και τα δεκάδες μέλη του, που εργάζονται στον «Αγγελιοφόρο», έχουν να πληρωθούν από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις συνδικαλιστικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΠΗΕΘ υιοθετεί για άλλη μία φορά φιλεργοδοτική συμπεριφορά.

Τελευταία ενημέρωση
Αργά χτες, Πέμπτη, το βράδυ και έπειτα από αξιοσημείωτη καθυστέρηση, η ΕΠΗΕΘ εξέδωσε δική της ξεχωριστή ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι θα λάβει τελικώς μέρος στη σημερινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου».
Προηγήθηκαν έντονες διαφωνίες και σκληρή διαμάχη στο εσωτερικό της ΕΠΗΕΘ, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν με σθένος πως ο «Αγγελιοφόρος» θα πρέπει πάση θυσία να κυκλοφορήσει και πάλι στις 6 Σεπτεμβρίου, δίνοντας πίστη στις υποσχέσεις του Βασίλειου Μπακατσέλου. Ωστόσο, άλλοι προέκριναν ως δόκιμη λύση την κήρυξη απεργίας με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να δοθεί νέα πίστωση χρόνου στον αφερέγγυο επιχειρηματία.

Η τελική απόφαση ελήφθη μετά τη γνωστοποίηση της απεργίας εκ μέρους της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, η οποία έγινε νωρίς το απόγευμα, και ενώ ο Βασίλειος Μπακατσέλος είχε καταστήσει  απολύτως σαφές πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα καταβολής μισθών και συσσωρευμένων οφειλών.