Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Επίσχεση εργασίας των γιατρών στην Ικαρία

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Οι εντολές της τρόικας για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην υγεία (600 δις παραπάνω απ’ αυτές που προβλέπει το Μνημόνιο) τίθενται άμεσα σε εφαρμογή από την τρικομματική κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει από κλιμακωτή συμμετοχή των ασθενών στα συνολικά έξοδα νοσηλείας έως και 50%(!!!), όπως συζητάνε, μέχρι νέες περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, ασφυξία στον ΕΟΠΥΥ, ελλείψεις προσωπικού, απλήρωτους εργαζόμενους, κλεισίματα κλινικών και νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων, εκτός αυτών που αποφασίστηκαν το 2011, με ανακατανομή του προσωπικού τους.
Με άλλα λόγια, η κοινωνία μας έρχεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου υγειονομική βόμβα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν όλο και περισσότερα –αν φυσικά μπορούν- για την περίθαλψη που δικαιούνται. Πρόκειται για μια ανάλγητη πολιτική κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των δανειστών μας, η οποία θα πλήξει με σφοδρότητα τα μεσαία και κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Ως εργαζόμενοι του ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ έχουμε εγκαίρως επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πολιτικών και στον τόπο μας. Από 1-1-2013 το νοσοκομείο της Ικαρίας ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ-ΑΥΤΟΝΟΜΟ με δικό του προσωπικό, υποδομές και προϋπολογισμό και μετατρέπεται πλήρως σε παράρτημα του νοσοκομείου Σάμου, με τμήματά του να οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση και τους εργαζόμενούς του υποψήφιους για μετακίνηση στο νοσοκομείο της Σάμου!!! Άν όλα αυτά για κάποιον φαντάζουν σενάρια, ας λάβει υπόψη τους 30 εργαζόμενους του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ” που λίγες μέρες πριν μετακινήθηκαν με το έτσι θέλω στο «ΑΤΤΙΚΟ».
Πρόκειται μ’ άλλα λόγια για μια τραγική υποβάθμιση της περίθαλψης στα νησιά μας που μας φέρνει ως κοινωνία σε εποχές πριν το 1992 όταν το Νοσοκομείο μας αποτελούσε παράρτημα του νοσοκομείου Σάμου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Κι η κατάσταση γίνεται χειρότερη, συνυπολογίζοντας τις ήδη μεγάλες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα κακής ποιότητας αναλώσιμα υλικά, τα κενά σε προσωπικό-υποδομές και την μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού εδώ και μήνες λόγω περικοπών που επιβάλλει η τρόικα!
Κάθε αγώνας ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας και των περικοπών είναι χρήσιμος σε όλους !
Αν θέλουμε να έχουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούμαστε, απαιτούνται κονδύλια για προσλήψεις και υποδομές και όχι περικοπές. Η ανάπτυξη του νοσοκομείου και του ΚΥ Ευδήλου πραγματοποιήθηκαν χάρη στο φιλότιμο και την καλή θέληση των εργαζομένων, ενώ η λειτουργία νέων τμημάτων (χειρουργείο, χειρουργική κλινική, επείγοντα) βασίστηκε στο ήδη υπάρχον κι ελλιπές προσωπικό. Αυτό σημαίνει για μας συνεχόμενες βάρδιες, χρωστούμενα ρεπό και άδειες, 24ωρη ομηρία και όλα αυτά απλήρωτοι! Όμως η φιλοτιμία έχει και τα όριά της και για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε ν’ αντιδράσουμε.
Έτσι, από ΔΕΥΤΕΡΑ 20 Αυγούστου 2012 οι γιατροί ξεκινάμε επίσχεση εργασίας μέχρι καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών μας (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ έως και ΙΟΥΛΙΟΣ για τις πρόσθετες και ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ έως και ΙΟΥΛΙΟΣ για τις τακτικές) και χωρίς αναδρομικές περικοπές.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνονται τα τακτικά ιατρεία των γιατρών που θα συμμετάσχουν στην επίσχεση εργασίας ενώ τα Περιφερειακά Ιατρεία θα αντιμετωπίζουν μόνο επείγοντα περιστατικά.
Δεν είναι απλά ένας μισθολογικός-κλαδικός αγώνας, αλλά συμπεριλαμβάνεται στα πλαίσια του συνολικότερου αγώνα για την υγεία. Δυστυχώς, μας βάζουν να παίξουμε ένα ρόλο που μας φέρνει απέναντι στους ασθενείς μας, που στην καλύτερη περίπτωση τους ενημερώνουμε εμείς για τις δυσμενείς για αυτούς αλλαγές στο σύστημα υγείας ενώ πολλές φορές μας αναθέτουν να είμαστε ο φραγμός που περιορίζει την πρόσβασή τους στην περίθαλψη.
Παροτρυνόμαστε συνεχώς από διοίκηση-υπουργείο να δουλεύουμε περισσότερο με μικρότερη ή και καθόλου αποζημίωση ώστε να καλύψουμε τις ελλείψεις, να μην διαμαρτυρόμαστε και να “φέρνουμε” έσοδα στο νοσοκομείο-κερδοφόρα επιχείρηση ώστε να “δικαιολογήσουμε” την ύπαρξή μας. Γνωρίζουμε ότι μια τέτοια στάση δε λύνει τα προβλήματα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το νοσοκομείο από 1η Γενάρη 2013 συγχωνεύεται με το νοσοκομείο Σάμου. Ζητάμε λοιπόν την κατανόηση αλλά και την συμπαράστασή σας στην κινητοποίησή μας!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, 14/8/2012