Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Στους 92,8 fm η Ικαριακή Ραδιοφωνία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
...αναδημοσίευση από www.ikariaki.gr...
Η Ικαριακή Ραδιοφωνία ιδρύθηκε το 1989 και σαν πρώτο όνομα (για λιγότερο από ένα χρόνο) ήταν «Ράδιο Ικαρία». Ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία ιδιωτών και στεγάστηκε στο Κατσούλειο στον Εύδηλο. Υπήρξε ενδιαφέρον από κοινότητες για να γίνει διακοινοτικός, αλλά τα οξυμένα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν επέτρεπαν στην ιδέα να υποστηριχτεί υλικά.
Το 1991 παίρνει το σημερινό της όνομα «Ικαριακή Ραδιοφωνία» και ο σταθμός ήταν αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που συνέβαλλε σημαντικά στην ανάδειξη της τοπικής επικαιρότητας. Στην πιο τραγική στιγμή του νησιού, στην πολύνεκρη πυρκαγιά του 1993, ο ρόλος του εκτιμήθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και παγκόσμιο θα έλεγα, αφού υπήρξε δέκτης εκείνες τις μέρες στο στούντιο, των τηλεφωνημάτων Ικαριωτών από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία. Ο σταθμός βραβεύτηκε για το ρόλο αυτό, το Γενάρη του 1994 στη Μυτιλήνη, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνέδριο για τα ΜΜΕ στο Βόρειο Αιγαίο.
Μεγάλο οικονομικό κόστος για το σταθμό, δημιουργούσαν οι βλάβες στο βουνό, σαν αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η ανάλυση της πραγματικής συμβολής του σταθμού στα τοπικά ζητήματα, δεν «χωράει» σε ένα σύντομο ιστορικό, γιατί θα αδικούσε το μέγεθος της προσφοράς που υπήρξε. Το ραδιόφωνο αυτό πρόσφερε και φιλοδοξεί να προσφέρει και σήμερα τα μέγιστα στην ενημέρωση και ψυχαγωγία, τόσο των συμπατριωτών μας στο νησί, όσο και των υπολοίπων Ικάριων ή μη, σ’ όλο τον κόσμο, μέσα από την ιστοσελίδα του www. Ikariaki.gr.
Γνωρίζουμε ότι ξεκίνησαν οι προκάτοχοι μας με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες αυτό το εγχείρημα, ότι πέρασε από διάφορες φάσεις στη λειτουργία του, άλλοτε καλές άλλοτε κακές, αλλά ερχόμαστε σήμερα να πιστεύουμε, με τις νέες συνθήκες που λειτουργεί πλέον (βεβαίωση νομίμου λειτουργίας Ε.Σ.Ρ.), ότι η ενημέρωση (μέσα από την ιστοσελίδα μας) και η ψυχαγωγία (από τη συχνότητα μας 92,8 fm), θα δώσουν αυτό που λέμε ποιότητα και έγκυρη ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Τελειώνοντας θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που έστησαν αυτό το ραδιόφωνο, για να έλθει σήμερα η νέα διοίκηση και να συνεχίσει με αισιοδοξία και υπευθυνότητα να συνεχίσει το έργο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους: Δημήτρη Καρύδα, Αργύρη Πολίτη, Τίτο Καρίμαλη, Σπύρο Γάκη, Νάσο Μπράτσο, Βασίλη Καρναβά, Μανώλη Παπιαμώνη, Νίκο Φράγκο, Σταύρο Ραντά, Γιώργο Βιτσαρά, Σιδερή Γιάκα και όσους άλλους βοήθησαν να λειτουργεί συνεχώς αυτό το ραδιόφωνο 23 χρόνια.
Υ.Σ. (Θερμά ευχαριστούμε τον Νάσο Μπράτσο για τις πληροφορίες που βοήθησαν στη σύνταξη αυτού του ιστορικού).
Για το Δ.Σ. της Ικαριακής Ραδιοφωνίας
Σωτήρης Πολίτης