Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Aντιρατσιστικό συλλαλητήριο

...αναρτούμε την παρουσίαση της συνέντευξης Τύπου, όπως καλύφθηκε από το http:news.ert.gr, με χρήση και υλικών της ΝΕΤ 105,8 και του ΑΠΕ, όπως οι φωτο. Όταν λάβουμε και τις ομιλίες των μεταναστών, θα τις αναρτήσουμε...
Κριτική για το φράκτη στον Έβρο
Οξεία κριτική για το φράκτη των 12,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα του Έβρου, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιών, που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει το Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠο), άσκησαν σε συνέντευξη Τύπου η Κίνηση ''Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή'' και η ΑΔΕΔΥ. Τις δύο οργανώσεις εκπροσώπησαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, και η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Και οι δύο αναφέρθηκαν στο μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται για το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 14.00, στα Προπύλαια, και στη συναυλία που θα ακολουθήσει στις 16.00, στον Άγιο Παντελεήμονα. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι Παλαιστινίων και Αφγανών. Ειδικά οι τελευταίοι δήλωσαν ότι όσο το κράτος αρνείται να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματά τους, θα αυξάνονται οι απεργοί πείνας και τα ραμμένα στόματα.
Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής για προβλήματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, υπογράμμισε ότι η διαχείριση των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και αποτελεί απόφαση η ενίσχυση των χερσαίων συνόρων στον Έβρο με θερμικές κάμερες και δημιουργία φράχτη, όπως έχουν ήδη πράξει άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Λιθουανία. Πέραν αυτού εξετάζονται και άλλες λύσεις, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο υπενθυμίζει ότι «ανάλογα ή και διαφορετικά μέτρα, που έχουν παρθεί στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ουδέποτε κατάφεραν να λύσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης. Συνεπώς, θα έπρεπε πλέον να γίνει κατανοητό ότι όσο υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, ανελεύθερα καθεστώτα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέχεια, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν αναζητώντας προστασία και ένα καλύτερο μέλλον.
Κανένας φράχτης, τείχος ή οποιοδήποτε άλλο μέσο δεν πρόκειται να τους αποτρέψει όταν ξέρουν πως αν παραμείνουν στις εστίες τους δεν έχουν μέλλον και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος φράχτης είναι να θέσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τη ναρκοθέτηση του Έβρου».
Και καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΣΠ: «Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους «παράνομους μετανάστες» –όπως κακώς επιμένει να τους αποκαλεί και ο κ. Υπουργός προκαταβάλλοντας αρνητικά την κοινή γνώμη– εκτός των άλλων, βρίσκονται οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλες ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Όπως είναι γνωστό, συνήθως τα όποια μέτρα αποτροπής πλήττουν και προκαλούν ατυχήματα στους πιο ευάλωτους. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί ενδεχόμενες ανθρώπινες απώλειες, για παράδειγμα μικρών παιδιών, που δεν θα καταφέρουν να περάσουν σώα το φράχτη;».
Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της διαδικασίας παροχής ασύλου που εισάγεται στις 11 Ιανουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα το μεσοπρόθεσμο μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Real" και απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις για τη δημιουργία φράκτη στον Έβρο, ο κ. Όθωνας σημείωσε: «Ψυχραιμία μαζί με αποφασιστικότητα χρειάζεται. Νομίζω ότι η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που δεν παραβιάζει ούτε διεθνείς συνθήκες, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται την αξιοπρέπεια των ανθρώπων κάθε φυλής, χρώματος και προέλευσης είναι μια επιλογή της κυβέρνησης που δεν είναι διαπραγματεύσιμη».
Σε ό,τι αφορά το φράκτη, σημείωσε: «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι αυτή η απόφαση για τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο είναι η πανάκεια που θα λύσει το πρόβλημα και ως δια μαγείας θα εξαλείψει το πρόβλημα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στη χώρα. Αντιθέτως, αδικείται η προσπάθεια που κάνουμε όταν η συζήτηση δυστυχώς περιστρέφεται μόνο γύρω από το φράχτη και μόνο τις τελευταίες μέρες». Για την παροχή ασύλου τόνισε: «Κάνουμε μια υπηρεσία αυτοτελή με κεντρική υπηρεσία, με περιφερειακές υπηρεσίες, με διερμηνείς, με πολιτικούς επιστήμονες, με κοινωνιολόγους που μπορούν να διαπιστώσουν την προέλευση, την αλήθεια των ισχυρισμών».
Ο Υφυπουργός σημείωσε τέλος ότι στην Ελλάδα θα μείνουν όσοι μετανάστες έχουν νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα φύγουν.
Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ