Σωματείο Εργαζομένων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.Λ.).
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατάληψη του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 31/01/2011 από τους εργαζόμενους! Σε χορό κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση του σωματείου τους , η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως η κυβέρνηση χωρίς καμιά δικαιολογία- μένοντας πιστή στις εντολές της τρόικα- χαρακτήρισε το μοναδικό οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας ως ελλειμματικό και τον συμπεριέλαβε στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εμφάνισε έλλειμμα λόγω δανείου, που πήρε με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης για την αγορά εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως με την υπαγωγή στις διατάξεις των ελλειμματικών ΔΕΚΟ και της Γενικής Κυβέρνησης, ο Οργανισμός δεν θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας υγείας για τις οποίες προορίζεται. Επισημαίνουμε κάποιες μόνο από τις δράσεις του Οργανισμού τους τελευταίους μήνες, όπως την τεράστια προσφορά του κατά την περίοδο της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1, στην επιδημία του καλοκαιριού από τον ιό του Δυτικό Νείλου, καθώς και τη μόνιμη παρουσία κλιμακίου του οργανισμού στις πύλες εισόδου μεταναστών στη χώρα (Frontex, Έβρος). Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως τα εισοδήματα τους πλήττονται για τρίτη φορά μέσα σε ένα εξάμηνο, καθώς είχαν υποστεί μειώσεις ως ΝΠΙΔ( συνολική μείωση αποδοχών κατά 25%) και τώρα θα εφαρμοστεί και επιπλέον μείωση των αποδοχών τους κατά 10%.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο μέσος όρος των αποδοχών των εργαζομένων στον οργανισμό δεν ξεπερνάει τα 1700 μεικτά συμπεριλαμβανομένων και των δευτερευουσών αποδοχών(καθαρές αποδοχές 1100 ευρώ) και δεν έχει καμία σχέση έχει με το μέσο όρο αποδοχών των ΔΕΚΟ. Επιπρόσθετα, πως το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι φορέας δημόσιας υγείας και δεν παράγει κάποιο προς πώληση ανταγωνιστικό προϊόν. Είναισαφές πως αποτελεί καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης η διατήρηση του και η χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παροχή των υπηρεσιών του, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων που θα ξοδεύονταν αν δεν υπήρχε πρόληψη σε νοσοκομειακές κλίνες, φάρμακα, μονάδες ΜΕΘ και χαμένες μέρες εργασίας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προβούν σε κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 31/01/2011 και παρεμπόδιση διεξαγωγής του διοικητικού συμβουλίου.
Ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, απαιτώντας την διαγραφή του οργανισμού από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επιπλέον, προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε μία περίοδο που η γρίπη από τον ιό Η1Ν1 πλήττει για δεύτερο χρόνο τον ελληνικό πληθυσμό και τα μεταδοτικά νοσήματα θα παρουσιάσουν αύξηση (όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που υπήρξε παρέμβαση του ΔΝΤ)καλώντας την κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τον οργανισμό επί της ουσίας σε κατάργηση, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για ό,τι συμβεί. Τέλος απευθύνουν κάλεσμα στους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για στήριξη του αγώνα τους για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού.