...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Ξεκινάμε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1960 συνυπήρξαν από το 1961 έως το 1964, τρεις Παπάζογλου. Τα αδέρφια Κώστας και Αριστείδης και ο Σάββας που δεν είχε συγγενική σχέση μαζί τους.
![]() |
Σάββας Παπάζογλου |
Ο Σάββας Παπάζογλου, γεννήθηκε το 1934 αγωνίστηκε για μία τριετία με τη φανέλα του Ολυμπιακού (1961-1964), τη δεκαετία του ’60 (1961-1964), ενώ φόρεσε και την φανέλα αρχικά της ανεξάρτητης ομάδας Δυναμό προσφυγικών στο Αιγάλεω, μαζί με το Στέλιο Σεραφείδη και ακολούθως του ΑΟ Αιγάλεω, του Απόλλωνα Σμύρνης (1953 ως το 1960 και 1965 έως το 1967) και του Παναιγιάλειου (1960-1961), καθώς και τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας (ενόπλων και ανδρών). Ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό Χαλκίδας το 1967.
Σε δύσκολες εποχές για την πολιτική ζωή της χώρας, έμεινε εκτός εθνικών ομάδων, ενώ ήταν ακόμη πολύ νέος (22 ετών) και ακολούθως και εκτός Ολυμπιακού. Αναλυτικά στοιχεία για τη διαδρομή του, μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει.
Οι αδελφοί Κώστας και Αριστείδης Παπάζογλου είχαν άλλον ένα αδερφό το Γιώργο που είχε παίξει για δύο χρόνια στον Απόλλωνα Σμύρνης, εκεί που αγωνίστηκε και ο Σάββας Παπάζογλου, τόσο πριν πάει στον Ολυμπιακό, όσο και μετά που επανήλθε. Ο κόσμος νόμιζε ότι οι δύο παίκτες του Απόλλωνα ήταν αδέλφια, ή συγγενείς, κάτι που όμως δεν ίσχυε.
Η τριάδα των αδελφών Παπάζογλου είχαν ξεκινήσει από την Α.Ε. Ρέντη. και προέρχονταν από πάμφτωχη οικογένεια, με παράδοση στο ποδόσφαιρο.
Ο Αριστείδης Παπάζογλου είχε σημαντική παρουσία στους ερυθρόλευκους ως κυνηγός, την περίοδο 1960-67 αλλά δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πολύ νέος σε ηλικία 30 ετών, τον Αύγουστο του 1969. Ήταν μαχητής μέσα και έξω από τα γήπεδα, καθώς από τα 14 του χρόνια, έπασχε από καρκίνο και παρά τα προβλήματα που του δημιουργούσε, κατάφερε να σταθεί σε κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο για χρόνια.
Ο Κώστας Παπάζογλου είχε γεννηθεί το 1937, έπαιξε στον Ολυμπιακό από το 1957 έως το 1964 όπου πήρε μεταγραφή για τους «Πασάδες του Αιγίου», όπως αποκαλούσαν τον Παναιγιάλειο, ενώ το 1965 πήγε στον Παναθηναϊκό, αλλά το ερυθρόλευκο παρελθόν του δεν βοήθησε στην ενσωμάτωσή του.
Μάλιστα ο Κώστας Παπάζογλου, είχε πετύχει το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ στην ιστορία του Ολυμπιακού, σε αγώνα που είχε γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου του 1959 στο στάδιο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τη Μίλαν και τελικό σκορ 2-2. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν χωμάτινος. έφυγε» σε ηλικία 77 ετών.
Οι δύο από τους τρεις αδελφούς, ήταν διεθνείς, ο Κώστας με την εθνική ενόπλων και ο Αριστείδης με την εθνική ανδρών.
Στον Πειραιά, αλλά όχι στον Ολυμπιακό, αγωνίστηκε ο oπισθοφύλακας (και μία φορά διεθνής) Μανώλης Παπάζογλου, την περίοδο 1960-1968 που συνέχισε στον Αργοναύτη.
Στη δεκαετία του 1950 συναντάμε στη σύνθεση του ΕΓΟΗ (Εθνικός Γυμναστικός Όμιλος Ηρακλείου, μεγάλη δύναμη εκείνα τα χρόνια και ανταγωνιστής του ΟΦΗ) στο Ηράκλειο Κρήτης τον Μηνά Παπάζογλου, γόνο Μικρασιατών προσφύγων.
Αρκετά χρόνια μετά, συναντάμε έναν άλλο Παπάζογλου. Ήταν ο Θανάσης Παπάζογλου, παλαίμαχος διεθνής αμυντικός με συμμετοχή τόσο στον Άρη Θεσσαλονίκης, όσο και στον ΠΑΣ Γιάννινα της χρυσής περιόδου, που απέκτησε το προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου».
Είχε κλείσει την καριέρα του στον Α.Ο. Τρίκαλα. Αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, έπεφτε νεκρός στις 6/1/2021 σε ηλικία 67 ετών, από χτυπήματα πυγμάχου σε καυγά για έναν κάδο απορριμμάτων. Γι αυτό και η επίθεση χαρακτηρίστηκε δολοφονική.
Στη σύγχρονη εποχή συναντάμε τον Θανάση Παπάζογλου, που γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1988 και αγωνίστηκε σε Άρη Θεσσαλονίκης, Π.Α.Ο.Κ., Αστέρα Τρίπολης, Ο.Φ.Η., ΑτρόμητοςΑθηνών, Κόρτραϊκ, Ρόντα, Άαλεσουντ ΦΚ, Χάποελ Χάιφα, Ντινάμο Βουκουρεστίου, Βολουντάρι, Α.Ε.Λ., Ξάνθη, Α.Σ. Ρόδος.
Επίσης στη σύγχρονη περίοδο καταγράφεται ο παλαίμαχος πλέον Τάσος (Αναστάσιος) Παπάζογλου, που είχε φορέσει τις φανέλες των ομάδων: Πανσερραϊκός, Ολυμπιακός Πειραιώς, Α.Π.Ο.Ε.Λ., Α.Ο. Ξάνθη, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Ο.Φ.Η., Ζίρα.
Ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον Πανσερραϊκό.
Σίγουρα υπάρχουν και αρκετοί με το ίδιο επίθετο που έχουν κατά καιρούς γράψει τη δικιά τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καταγράψαμε όσους εντοπίσαμε σχετικά εύκολα και δεσμευόμαστε με την πρώτη ευκαιρία να επανέλθουμε.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος