Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Aπαντήσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» προς τον υπουργό Υγείας

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Αθήνα 07-02-2024

Μερικές αναγκαίες απαντήσεις στις δηλώσεις και τα Δελτία Τύπου του Υπουργού Υγείας σχετικά με τις απολύσεις στους εργαζόμενους στην   καθαριότητα   του ΓΑΟΝΑ Ο Άγιος Σάββας

Τις τελευταίες μέρες ο Υπουργός Υγείας κάνει εκτενείς αναφορές σε τηλεοπτικές εκπομπές, στην Βουλή και σε Δελτία Τύπου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητας του Αγίου Σάββα που η Διοίκηση του νοσοκομείου απολύει για να βάλει στην θέση τους εργολαβική εταιρεία.

    1. Να ξεκαθαρίσουμε πως η καθαριότητα των νοσοκομείων είναι βασική προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία τους. Τα εργαστήρια, τα χειρουργεία, η Αποστείρωση, οι Μονάδες Μεταμόσχευσης, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν υπάρχει ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση. Επίσης, η πανδημία ανέδειξε πολύ περισσότερο την νευραλγική σημασία των υπηρεσιών καθαριότητας. Δεν είναι απλά μια υποστηρικτική υπηρεσία.

    2. Οι συνάδελφοι, κατά συντριπτική πλειοψηφία δουλεύουν στο νοσοκομείο 10, 15 και 20 χρόνια και στα ίδια σχεδόν πόστα, αρχικά με εργολαβικές εταιρείες και στην συνέχεια με συμβάσεις. Η εμπειρία τους είναι ανεκτίμητη για τους χώρους των νοσοκομείων. Είναι αυτή που  αναγκάζει τον Υπουργό και την Διοίκηση δείχνοντας την “πονοψυχιά τους” ταχα να ζητάνε από τους εργολάβους να κρατήσουν το υπάρχον προσωπικό με μισθολογικές και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.

    3. Οι ΣΟΧ στα δημόσια νοσοκομεία έχουν προσληφθεί με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση  (πρώτο ΣΟΧ το 2017 και δεύτερο το 2019) στην οποία βασικό ρόλο έπαιξε η ειδική εμπειρία εργασίας σε νοσοκομεία. Επίσης προβλέπονταν θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    4. Η σύμβαση που είναι ενεργή τώρα (από το 2019) έφτασε μέχρι σήμερα λόγω των διαρκών και διαδοχικών παρατάσεων των συμβάσεων επειδή υπήρχε η πανδημία (λήξη αρχική της σύμβασης υποτίθεται το 2021) και οι δύο χρονολογίες με κυβέρνηση Ν.Δ. Οι παρατάσεις δόθηκαν μετά από μεγάλους και συντονισμένους αγώνες των συναδέλφων και του Σωματείου αλλά και γιατί κανένας εργολάβος δεν θα αναλάμβανε το βαρύ έργο της καθαριότητας-απολύμανσης εν μέσω πανδημίας όπως και κανένας κλινικάρχης δεν περίθαλψε βαρύ περιστατικό covid.

    5. Στον Άγιο Σάββα αρχικά προσλήφθηκαν 90 άτομα (και με παραδοχή ότι σε αυτή την προκήρυξη δεν υπολόγισαν παραπάνω εργαζομένους για να καλύπτονται τυχόν ασθένειες). Με το πέρασμα των χρόνων από το 2019 σταδιακά μέχρι σήμερα έχουν μείνει 58 εργαζόμενοι. Όλα αυτά τα χρόνια από το 2021 που θα έληγε αρχικά η σύμβαση οι παρατάσεις που δίνονταν ήταν 3μηνες, 6μηνες. Η ανασφάλεια και η ομηρία οδήγησαν πολλούς συναδέλφους να αναζητήσουν αλλού δουλειά, κάποιοι να συνταξιοδοτηθούν και κάποιοι να διοριστούν σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την πανδημία που οδήγησε, όσους αρνήθηκαν τον εμβολιασμό, σε αναστολή εκατοντάδες υγειονομικούς για τους ΣΟΧ σήμαινε λύση σύμβασης και απόλυση.

    6. Σχετικά με του 22 συναδέλφους που ισχυρίζονται ότι κάνουν χρήση μακροχρόνιων αναρρωτικών αδειών έχουμε να πούμε τα εξής: α) ήδη έχουμε κάνει αναφορά πως τα ΣΟΧ κάνουν πρόβλεψη για εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες που πολλές φορές λόγω των ασθενειών τους έχουν επιπλέον μέρες άδεια το χρόνο, βάση νόμων. β) στα πέντε σχεδόν αυτά χρόνια πολλοί συνάδελφοι αρρώστησαν (κάποιοι μάλιστα με καρκίνο και νοσηλεύτηκαν, χειρουργήθηκαν και θεραπεύτηκαν μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο μας), είχαν ατυχήματα από την εντατικοποίηση της δουλειάς (χωρίς κανονικές άδειες, χωρίς ρεπό τα δυο χρόνια της πανδημίας) κάποια από αυτά ήταν εργατικά και χρειάστηκαν μακροχρόνιες νοσηλείες και αποθεραπείες. γ) είναι προφανές ότι ποτέ δεν έλλειπαν ταυτόχρονα και οι 22 αυτοί συνάδελφοι αλλά μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα 4 χρόνων που συνέβησαν όλα αυτά. Άρα, είναι αναληθής η αναφορά πως το νοσοκομείο καθαριζόταν με 34 εργαζόμενους.

Τέλος, εδώ και δυο χρόνια, όταν αυξήθηκαν οι αποχωρήσεις του προσωπικού, στο νοσοκομείο υπάρχει συμπληρωματικά εργολαβική εταιρεία, αρχικά στο ΚΗΝ με 10 άτομα, μετά στα υπόλοιπα κτίρια με διαδοχικά 20 και τώρα 30 άτομα τα οποία λειτουργούσαν συμπληρωματικά με τους ΣΟΧ. Το νοσοκομείο δεν έμεινε ποτέ βρώμικο σε αυτή τη χρονική περίοδο. 

Στο σημείο αυτό βέβαια θα ήταν ενδιαφέρον να δοθούν από την Διοίκηση σχετικά στατιστικά στοιχεία για ασθένειες και αναρρωτικές άδειες για όλο το προσωπικό, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και ειδικότητας! Είμαστε σίγουροι πως λαμβάνοντας υπόψιν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας όλων αλλά και την φύση της εργασίας των συναδέλφων στην καθαριότητα και την καταπόνησή τους, πως ο μέσος όρος δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις με όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Σχεδόν όλοι μας έχει χρειαστεί να λείψουμε ή και να καλύψουμε βάρδιες και εργασίες για συναδέλφους που ασθενούν ειδικά την περίοδο της πανδημίας που οι καταστάσεις ήταν ασφυκτικές.

    7. Σχετικά με το κόστος της καθαριότητας μέσω εργολαβικής εταιρείας: να σημειώσουμε πως τα στοιχεία της Ομοσπονδίας αλλά και η κοινή λογική δείχνουν πως η απευθείας παροχή εργασίας με το νοσοκομείο αλλά και η προμήθεια των υλικών δεν μπορεί να είναι ακριβότερη σε σύγκριση με την χρήση μεσάζοντα όπως είναι οι εργολαβικές εταιρείες. 

    8. Όσον αφορά κάποιες δικαστικές διαμάχες που «έχασε το σωματείο έναντι των εργολάβων» που ακούστηκε από τον Υπουργό έχουμε να δηλώσουμε ότι : το σωματείο των εργαζομένων του Αγίου Σάββα ουδέποτε προσέφυγε στην δικαιοσύνη έναντι των εργολαβικών εταιρειών αλλά ούτε και των Υπηρεσιών του νοσοκομείου σχετικά με τον διαγωνισμό. Δικαστικές διαμάχες είχαν μεταξύ τους οι δύο εταιρείες που είχαν μειοδοτήσει γιατί κατηγορούσε η μια την άλλη για ελλιπείς φακέλους. Τελικά το δικαστήριο έκρινε ποιος φάκελος είχε πιο επουσιώδη προβλήματα έναντι του άλλου! Στον αντίποδα, σε περίπτωση άλλου διαγωνισμού πριν λίγους μήνες για τον οποίο προσφύγαμε με υπόμνημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε!

    9. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχθηκε η τελική εταιρεία σχετικά με την πληρότητα του φακέλου και την νομιμότητα των ενεργειών και ΕΠΟΥΔΕΝΙ δεν κρίθηκε αν ήταν συμφέρουσα ή όχι προσφορά (αφού ήταν τελικά μόνο μια εταιρεία).

Τέλος, θέλουμε να επαναλάβουμε πως οι συνάδελφοι έχουν αξιολογηθεί και έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ (ΣΟΧ), δουλεύουν στο νοσοκομείο 10, 15 και κάποιοι 20 χρόνια και εργάζονται στα ίδια τμήματα και στα ίδια πόστα! Η δουλειά τους έχει κριθεί από τους συναδέλφους αλλά και τους ασθενείς του νοσοκομείου μας.

Όλο το προσωπικό του ΓΑΟΝΑ Ο Άγιος Σάββας έχοντας επίγνωση της ιδιαιτερότητας των ασθενών μας και του αγώνα που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια παρέχει υψηλές υπηρεσίες με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλοί από αυτούς σε εργασιακή ομηρία. Αυτό το προσωπικό «διώκετε» με μανία και προσπαθεί Διοίκηση και Υπουργείο να απολύσει σε κάθε ευκαιρία! 

Διεκδικούμε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες για την λειτουργία θέσεις σε Καθαριότητα, Φύλαξη και Σίτιση με μόνιμο προσωπικό και όχι με ιδιωτικοποίηση και εργολαβικές εταιρείες.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία όλων με πλήρη δικαιώματα.


το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου “Ο Άγιος Σάββας”