Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η πρωτοβουλία αλληλεγύης του ΠΣΑΠ προς τους σεισμόπληκτους της Ανθούπολης το 1981

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Πολλές κοινωνικές πρωτοβουλίες έχει πάρει από την ίδρυσή του ο ΠΣΑΠ (πανελλήνιος σύνδεσμος αμειβομένων ποδοσφαιριστών, στις μέρες μας ΠΣΑΠΠ καθώς προστέθηκαν και οι ποδοσφαιρίστριες).

Μία σημαντική πρωτοβουλία από αυτές, που εκφράστηκε έξω από τις γραμμές των γηπέδων, ήταν η στήριξη προς τους σεισμόπληκτους του σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου του 1981 με ένταση 6, 7 Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησε λίγες ώρες μετά ενώ είχαμε μπει στις 25 Φεβρουαρίου δεύτερος σεισμός 6,4 Ρίχτερ και τρίτος στις Μαρτίου με 6,3 Ρίχτερ.



Οι σεισμοί είχαν επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους και έπληξανΑττική, Βοιωτία, Κορινθία και άλλες περιοχές, ενώ ήταν μεγάλες οι επιπτώσεις του και στο αστικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου Αττικής. Ιδιαίτερα επλήγη η περιοχή της Ανθούπολης στο Περιστέρι, που υπέστη πολλαπλάσιες ζημιές σε σχέση με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.



Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η περιοχή της Ανθούπολης είχε επιβαρυμένο παρελθόν που έπαιξε ρόλο.

Η χρόνια λειτουργία λιγνιτωρυχείου, οι εργασίες του οποίου σταμάτησαν μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων το 1956, είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη στοών σε πολλά σημεία και το σαθρό έδαφος, παράγοντες που με το σεισμό «μεταφράστηκαν» σε καταστροφικές συνέπειες.

Η διάνοιξη τούνελ με δυναμίτη σε χαμηλό βάθος είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει το υπέδαφος «κεφαλογραβιέρα» από τις τρύπες.

25 χρόνια μετά, οι συνέπειες των επιλογών αυτών ήρθαν στο προσκήνιο για να προσθέσουν στη ζωή των κατοίκων της περιοχής τεράστια προβλήματα, στεγαστικά, οικονομικά και άλλα.



Δεν έμειναν λοιπόν ασυγκίνητοι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στα πρώτα βήματα της συγκρότησής τους εκείνα τα χρόνια και αποφάσισαν να στείλουν αντιπροσωπεία του συνδέσμου στη σεισμόπληκτη Ανθούπολη.

Η επίσκεψη του ΠΣΑΠ προκάλεσε αίσθηση καθώς ήταν χειροπιαστό δείγμα ότι οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν αποκομμένοι από τα προβλήματα της καθημερινότητας του απλού κόσμου. Μετά από περιοδεία στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων η αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο και το δήμαρχο της πόλης Δ. Φωλόπουλο και παρέδωσε συμβολικό ποσό 20.000 δραχμών που προσφέρθηκε από τα μέλη της εθνικής ομάδας και τον ομοσπονδιακό προπονητή Αλκέτα Παναγούλια.

Οι σεισμόπληκτοι είδαν τα ποδοσφαιρικά τους ινδάλματα αντί να φορούν κοντά παντελονάκια και να αγωνίζονται στα γήπεδα, να βρίσκονται δίπλα τους στον τόπο που βίωσαν τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού.

Στην αποστολή του ΠΣΑΠ συμμετείχαν τα μέλη της διοίκησης του ΠΣΑΠ, Νίκος Χρηστίδης, Νίκος Μάλλιαρης, Λάκης Νικολάου, επίσης οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Κώστας Ιωσηφίδης και Ντίνος Κούης και οι παίκτες του Ατρομήτου Περιστερίου, Βαγγέλης Κότσαλος, Σταύρος Μισαηλίδης, Γ. Κόκκινος και Γιώργος Πλεξίδας.



Το μεγάλο και διαχρονικό «κέρδος» της πρωτοβουλίας ήταν ότι το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί να εκπέμπεται και από τα γήπεδα, που συχνά έρχονται στην επικαιρότητα για αρνητικούς λόγους, αλλά και η συνεργασία ποδοσφαιριστών με διαφορετικό χρώμα φανέλας, αλλά ενοποιητικό στοιχείο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση όχι μόνο των «στενών» εργασιακών τους θεμάτων, αλλά προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο.

Και εδώ το «γκολ» του ΠΣΑΠ έμεινε στην ιστορία σαν σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση από όλες τις γενιές που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν στο πέρασμά τους από τα γήπεδα.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος