Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Eργατικό Κέντρο Σάμου - Από τις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Εκδηλώσεις στην Ικαρία- 2022

 


Από τις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Εκδηλώσεις στην Ικαρία- 2022

 

«Κόκκινη Πρωτομαγιά-Πρωτοπόρα εργατιά», «Ο απεργιακός αγώνας των λιμενεργατών της COSCO είναι υπόθεση όλων μας»,«Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή, της χώρας μας στον πόλεμο. Τώρα  να κλείσουν όλες οι βάσεις», «Πιάνουμε το κόκκινο νήμα της πάλης ενάντια στην ακρίβεια, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση».

    Με μεγάλη επιτυχία και κάτω από αυτά τα συνθήματα πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις στην Ικαρία, με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών, νεολαίας από κάθε γωνιά του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων.

   


Η αρχή έγινε στο Μνημείο Εκτελεσμένων Καισαριανής στον Εύδηλο, όπου ο νεολαίος Ηλίας Μαυρογιώργης, παρουσίασε το «χρονικό της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του ’44», με ειδική αναφορά στους Ικαριώτες Γιώργο Πίττακα, Μιχάλη Τσερμέγκα, Γιώργο Κρόκο.


    Στη συγκέντρωση στο Χριστό Ραχών, η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελίες από νεολαίους των ποιημάτων του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θες να λέγεσαι Άνθρωπος», του Γιάννη Ρίτσου η «Ειρήνη», του Μπρεχτ «Εγχειρίδιο πολέμου».

    Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων, η Κατερίνα Χατζηαργυρίου παρουσίασε το «χρονικό επεμβάσεων  και εγκλημάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε διάφορα σημεία του πλανήτη»


   Εκ μέρους του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, η Βαγγελιώ Λάκκα αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις του κινήματος: «Αυξήσεις στους μισθούς – Επαναφορά 13 ου και 14ου  μισθού .Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση & μονιμοποίηση  όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα για όσους εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Κατάργηση ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα, ρεύμα, είδη πλατιάς κατανάλωσης. Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Από το Εργατικό Κέντρο νομού Σάμου ο Αποστόλης Δημόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων:

   «Είναι ηρωικός ο αγώνας και η απεργία των συναδέλφων μας λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά και του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ, στα κάτεργα της cosco, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, μετά και το νέο σοβαρό εργοδοτικό έγκλημα εις βάρος συναδέλφου και για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, κόντρα σε κατασταλτικούς και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσία και της κυβέρνησης».

 

 

    «Ο δρόμος για την εργατική τάξη και το λαό είναι ένας: Αγώνας διεκδικητικός, μαζικός και οργανωμένος ενάντια σε κυβερνήσεις και κεφάλαιο, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να ανασάνει ο λαός». «Σήμερα μετράμε το μπόι μας, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και κάνουμε κάλεσμα για συσπείρωση στα σωματεία, να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας ενάντια σε κράτος και εργοδοσία».

    «Για να ανασάνουμε από την ακρίβεια, θα πρέπει να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και αύξηση του κατώτερου μισθού στα 825€ μεικτά, μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με μείωση και πλαφόν στις τιμές τους, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα».

   «Κάνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να συνυπογράψουν την κοινή ανακοίνωση εργατικών κέντρων και ΝΤ της ΑΔΕΔΥ του Αιγαίου με τα ναυτεργατικά σωματεία ενάντια στην ακρίβεια στα εισιτήρια και να δώσουμε κοινό αγώνα για τη μείωση των τιμών τους».

 Στη συνέχεια κι εν μέσω ενθουσιασμού ο Ηλίας Πορής από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων παρουσίασε την υπογραφή της  κλαδικής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Οικοδόμων με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα , σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Ομοσπονδία Οικοδόμων, μαζί με τα οικοδομικά σωματεία, άμεσα θα κινήσει τη διαδικασία για να κηρυχθεί η ΣΣΕ υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε κάποια εργοδοτική οργάνωση»

   Η φετινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο στο λαϊκό γλέντι του Συνδικάτου Οικοδόμων στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Χριστού Ραχών, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η προετοιμασία για την Πανικάρια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 15 Μάη.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ