Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Γλαύκος Πατρών: Γήπεδο μπάσκετ στην εγκαταλελειμένη Πειραϊκή - Πατραϊκή


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Υποδειγματική αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων, αποτελεί η αξιοποίηση χώρου της πρώην Πειραϊκής – Πατραϊκής στην Πάτρα από την ομάδα μπάσκετ του Γλαύκου Πατρών . Ελάχιστες είναι οι αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα, ενώ μεγάλος αριθμός αναλόγων χωρών έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αθλητισμό – Πολιτισμό – πράσινο. Την ενδιαφέρουσα αυτή περίπτωση σας παρουσιάζουμε στο αφιέρωμά μας.

Αρχικά δείτε το ιστορικό της ομάδας: Ο Α.Ο. Ιδρύθηκε ο Γλαύκος Πατρών στις 30/09/2003 με έδρα τη Νοτιοδυτική Πάτρα και με αποκλειστική έως σήμερα έδρα την καλαθοσφαίριση και προήλθε από τη συγχώνευση των δύο τμημάτων καλαθοσφαίρισης των σωματείων «Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Πατρών  και Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ» με έδρα και των δύο τα Ζαρουχλέικα Πατρών



Το πρώτο ραντεβού, για τη συγχώνευση, έγινε στο γραφείο του κ. Η Σκόνδρα Θεοδώρου που εκπροσωπούσε τον Ατρόμητο και τον κ.Παρασκευόπουλο Γεώργιο που εκπροσωπούσε την Δάφνη.

Το όνομα ΓΛΑΥΚΟΣ προήλθε από κοινή συμφωνία των παραγόντων και των δύο σωματείων γιατί η περιοχή των Ζαρουχλεΐκων , που δραστηριοποιήθηκαν οι δύο συγχωνευθέντες σύλλογοι παλαιότερα λεγόταν «Γλαύκος».


Σκοπός του νέου συνενωμένου Συλλόγου ήταν η δημιουργία μιας ανδρικής ομάδας με υψηλούς στόχους που θα αγωνίζεται στην κατηγορία Α1 ΕΣΚΑΗ, θεση που κατείχε η ομάδα της Δάφνης πριν την συγχώνευση.
Παράλληλα σκοπός της συγχώνευσης ήταν να δημιουργηθούν ακαδημίες σε όλα τα επίπεδα (εφηβικό, παιδικό, μίνι), για δημιουργία φυτωρίου νέων αθλητών. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να προσφερθεί μία διέξοδος και μια κοινωνική προσφορά στα παιδιά των Ζαρουχλεΐκων με το να κατευθυνθούν στον αθλητισμό και τις ευεργετικές συνέπειες του.


Το καταστατικό υπογράφουν 25 ιδρυτικά μέλη ,από τα οποία συγκροτείται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.
Επτά από τα ιδρυτικά μέλη και μέλη του πρώτου Συμβουλίου πλαισίωσαν τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια από το 2003 μέχρι 2013, από διάφορα πόστα .Αυτά τα τα μέλη του συμβουλίου ανάλογα με τις δυνατότητες τους ήσαν και οικονομικοί αιμοδότες του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια , για τα πάσης φύσεως έξοδά του.


 Θεόδωρος Σκόνδρας

Διοικητικά Συμβούλια
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο θήτευσε από 17/10/2003 έως 6/6/2004 και το αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος: ο Σκόνδρας Θεόδωρος, α' αντιπρόεδρος; Μακρυπόδης Κων. β' αντιπρόεδρος: Μακρυπόδης Ανδρέας, γεν.γραμματέας: Νικολόπουλος Λεων., ειδικός γραμματέας: Μπίτας Σοφοκ., ταμίας Παρασκευόπουλος Γεώργ,γεν.αρχηγός: Μπελεκούκιας Ανδρ., έφορος ανδρικής ομάδας Παρασκευόπουλος Δημ., έφορος τμημ.υποδομών Χουντής Κων., έφορος. δημ. σχέσεων: Ξούλος Νικολ., έφορος υλικού Αθανασακόπουλος Χρ.

Βρεθήκαμε στο γήπεδο του Γλαύκου και συζητήσαμε με τον πρόεδρό του Θεόδωρο Σκόνδρα.

-Πως έγινε η παραχώρηση του χώρου στο σύλλογο;

-Ήταν το 2012 και ο χώρος της πρώην Πειραϊκής – Πατραϊκής ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) μου ήρθε η έμπνευση να τον ζητήσω και ο αρμόδιος του ΟΛΠΑ κ. Πλατυκώστας ανταποκρίθηκε αμέσως.


-Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ποιο είναι;

-Είναι μακροχρόνια μίσθωση στην ομάδα του Γλαύκου.


 ο χώρος πριν γίνει γήπεδο

-Ποιά ήταν η συγκεκριμένη λειτουργία του χώρου πριν τον πάρετε;

-Όταν λειτουργούσε η Π-Π ήταν αποθήκη βάμβακος, μετά ρήμαζε όπως και άλλα περίπου 50 κτήρια που αποτελούσαν την Π-Π. Υπήρξα ο βασικός χρηματοδότης των εργασιών μετατροπής του χώρου, σε γήπεδο μπάσκετ. Η μεταλλική κερκίδα χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων, φτιάχτηκε από παρατημένα σίδερα που βρήκαμε στο χώρο. Παράλληλα φίλοι και στελέχη της ομάδας, προσέφεραν άλλοι με εθελοντική εργασία, άλλοι με προσφορά υλικών και έτσι κυριολεκτικά ο κόσμος της ομάδας, αξιοποίησε το χώρο και έφτιαξε γήπεδο. Μετά άρχισε ο αγώνας να βγάλουμε άδεια για χρήση αθλητικού χώρου και λειτουργίας για αγώνες. Με τα πολλά το καταφέραμε και αυτό.


-Σε ποια κατάσταση βρήκατε το χώρο πριν ξεκινήσετε τις εργασίες μετατροπής του;

-Είχαν απομείνει μόνο η οροφή και οι τοίχοι. Σήμερα εκτός από γήπεδο φτιάξαμε δίπλα και άλλο ένα για τις υποδομές.

-Βλέπω ότι προπονούνται και άλλα σωματεία πλην του Γλαύκου, συμμετέχουν στο ιδιοκτησιακό;

-Όχι φιλοξενούνται από το Γλαύκο.


-Πόσα τμήματα έχει ο σύλλογος;

-Αυτή τη χρονιά κατεβάσαμε 16 τμήματα, έχουμε το ανδρικό, το γυναικείο, τα τμήματα υποδομών και στα δύο (κορασίδες, παγκορασίδες, κλπ) και μία θυγατρική ομάδα τους Γλαύκου στη Β' τοπική κατηγορία.

Συνέντευξη & φωτο: Νάσος Μπράτσος