Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Eκδηλώσεις μνήμης και τιμής το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 στη Λέσβο


ΦΙΛΟΙ   ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ   ΜΝΗΜΗΣ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ

     Στην διάρκεια των 40 μηνών της γερμανικής κατοχής στο νησί, (4 Μαΐου 1941-10 Σεπτεμβρίου 1944) πραγματοποιήθηκαν 17 επίσημες εκτελέσεις με 42 θύματα. Οι τρεις πρώτες εκτελέσεις- με τρία θύματα-θα γίνουν στη θέση Μπλόκια. Χερσαία ζώνη-στα όρια του τότε αστικού οικισμού της πόλεως Μυτιλήνης, μπροστά και μετά τον παραλιακό δρόμο, που άρχιζε από το ξενοδοχείο Blue See και έφθανε ως το λιμενοβραχίονα.

Πήρε την ονομασία του από τα μπλόκια που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ώστε να συντελεστεί η επέκταση του. Επειδή όμως ο χώρος εκτέλεσης είχε οπτική επαφή από το παλιό λιμάνι -σήμερα εσωτερικός λιμένας- με πρώτους αυτόπτες μάρτυρες τους ψαράδες που κατέβαιναν αχάραγα για να πιάσουν δουλειά, ο χώρος εκτελέσεων μετακόμισε στα Τσαμάκια. Εδώ θα γίνουν οι 14 επόμενες ομαδικές εκτελέσεις με 39 θύματα.

   
Όλες οι εκτελέσεις θα γίνουν χαράματα. Η πομπή της εκτέλεσης ξεκινά πάντοτε από την  άντρο της Γκεστάπο -επιταγμένη βίλα Ηλιόπουλου- στη Σουράδα, με την ακόλουθη διάταξη.
Προπορεύεται ο «χάρος», μικρό αυτοκίνητο που είχε μέσα αναμμένο λαδοφάναρο, σαν αυτό που τοποθετούν στους τάφους των πεθαμένων. Πίσω του
το αυτοκίνητο που μεταφέρει τους αξιωματικούς φρουράς και εκτέλεσης,
η κλούβα με τους μελλοθανάτους και την τετραμελή φρουρά τους και
στο τέλος καμιόνι με την στρατιωτική φρουρά και την 10μελή ομάδα εκτέλεσης.
    Όταν η πομπή με τους μελλοθανάτους θα φθάσει στο χώρο της εκτέλεσης, αν αυτός ήταν τα Μπλόκια, ο μελλοθάνατος θα δεθεί σε ξύλινο πλαίσιο, που προηγούμενα έχει πακτωθεί, θα του φορέσουν κουκούλα και θα εκτελεσθεί από δεκαμελές απόσπασμα. Μοναδικό ντοκουμέντο-εικόνα είναι η φωτογράφηση της 3ης εκτέλεσης του συμπατριώτη μας Ψάνη Παναγιώτη, από γερμανό αξιωματικό,  που για  πρώτη δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «Λεσβιακός Κήρυξ» το 1959.
Αν αυτός ήταν στα Τσαμάκια, οι μελλοθάνατοι θα δεθούν με σχοινί στα πεύκα και αφού τους φορέσουν κουκούλα θα τους εκτελέσουν με ριπές οπλοπολυβόλων.
      Σε κάθε περίπτωση η αυλαία της εκτέλεσης κλείνει με την χαριστική βολή, που δίνεται σε κάθε παλικάρι από τον αξιωματικό του εκτελεστικού αποσπάσματος.
       Αναπαριστώντας τη διαδρομή που ακολουθούσε αχάραγα η πομπή  με τους εκάστοτε  μελλοθανάτους, πριν τέσσερα χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης με αφετηρία την Γκεστάπο, πύλη εισόδου στην βίλα Ηλιόπουλου -τέλος της αδιεξόδου οδού Νίκου Βολογιάννη- και τερματισμό το μνημείο των εκτελεσμένων στα Τσακμάκια.
     Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής που ακολουθεί πιστά τα δέκα επτά (17) δρομολόγια 42 μελλοθανάτων…
 
Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής  με αφετηρία την Γκεστάπο αφού από εκεί ξεκινούσε  η πομπή  της εκτέλεσης, αλλά και γιατί εκεί βασανίστηκαν εκατοντάδες παλικάρια…
    Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου με τερματισμό στα Τσαμάκια - ένα μαρτυρικό τόπο ιστορικής μνήμης, με τα πεύκα να φιλοξενούν στον κορμό τους τις σφαίρες των εκτελεστικών αποσπασμάτων που κάποιο πρωινό θέρισαν τις ζωές δεκάδων παλικαριών. Στα τσάμια αυτά που ’ταν και θα παραμείνουν για δεκάδες ακόμα χρόνια αδιάψευστοι μάρτυρες του αδόκητου θανάτου 42 παλικαριών που «Ποτέ από χρέος μη κινούντες…» στάθηκαν ορθοί απέναντι στα εκτελεστικά αποσπάσματα που έστησε ο ναζισμός σε τούτο δω τον τόπο… κι από εδώ… τσουβαλιασμένους μέσα σ’ ένα  ψαροκάικο να τους οδηγήσουν στον αφανισμό… επιτείνοντας την θλίψη και την οργή στους συγγενείς των, σκορπίζοντας το φόβο σ’ ολόκληρο το νησί.
   Για αυτό τα Τσαμάκια -κι επίσημα πια, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου-  αποτελούν ένα Μαρτυρικό Τόπο Ιστορικής Μνήμης της νεότερης ιστορίας του νησιού, που πρέπει κάθε επισκέπτης του να στέκεται με σεβασμό  ως τόπο μνήμης και ανάχωμα στη ναζιστική πανούκλα, υπενθυμίζοντάς μας αυτό που είχε γράψει ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ: «Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη».
    Στην κατεύθυνση αυτή δίνουμε παρακάτω το ιστορικό των 17 εκτελέσεων με τα ονοματεπώνυμα των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών και τα ντοκουμέντα που έχουμε στη διάθεσή μας για τις εκτελέσεις αυτές, ώστε να ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νέοι για τον τελευταίο μεγάλο άθλο του Έθνους, την Εθνική Αντίσταση, που ανάμεσά στους συντελεστές της είναι και οι παππούδες τους, οι συγγενείς τους αλλά προπάντων θα ’χουν μάθει γιατί η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται όταν αφορά φαινόμενα φασισμού και ναζισμού...
Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ξεφύγουμε από το τέλμα της συλλογικής ιστορικής αμνησίας…   Και ντοκουμέντα έχουμε πολλά… Και ιστορίες έχουμε πολλές…

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ ΚΑΙ ΤΣΑΜΑΚΙΑ
Εκτέλεση  1η
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
45 χρονών, από την ΠΛΑΓΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
       Η εκτέλεση αυτή  έγινε το πρωινό της 28 Αυγούστου 1941 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για παράνομη κατοχή όπλου, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 26/8/1941, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 30/8/41 (φωτο 1).
Εκτέλεση  2η
ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ
      34 χρονών, από την ΠΡΟΥΣΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
        Η εκτέλεση αυτή  έγινε το πρωινό της 6 Σεπτεμβρίου 1941 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για οργάνωση αντιστασιακής ομάδας, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 5/9/1941, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από την εφημερίδα «ΦΩΣ» (φωτο 2-3), στις 9/9/41.

Εκτέλεση  3η
ΨΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
29 χρονών, από τον Πολιχνίτο
          Η εκτέλεση αυτή  έγινε το πρωινό της 17 Οκτωβρίου 1941 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για παράνομη κατοχή όπλου, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης .          Ντοκουμέντο από την εκτέλεση αυτή είναι η φωτογράφησή της από Γερμανό Αξιωματικό. Tο δεύτερο στιγμιότυπο (φωτο 4) βρέθηκε δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Λεσβιακός Κήρυξ» στο αφιέρωμά της «Οι Γερμανοί εις την Λέσβον» , αρ. φύλ. 2 της 13-3-1959, στην οποία αποτυπώνεται η στιγμή που Γερμανός Αξιωματικός  διαβάζει την σε θάνατο απόφαση  του γερμανικού στρατοδικείου. Η τρίτη αυτή εκτέλεση  είναι και η τελευταία που γίνεται στα «Μπλόκια» . Όλες οι επόμενες θα γίνουν στα Τσαμάκια.

Εκτέλεση  4η
ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
51 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
21 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΤΡΑΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
51 χρονών, από τα ΛΟΥΤΡΑ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
            42 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ

            Η πρώτη ομαδική αυτή εκτέλεση , έγινε το πρωινό της 23 Μαρτίου 1942 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 16/3/1942, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 23/3/42 (φωτο 5). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκτέλεσης αυτής είναι ότι εκτελούνται μαζί οι Παναγής Παναγιώτης και Γιώργος πατέρας και γιος αντίστοιχα.

Εκτέλεση  5η
ΠΟΡΤΟΓΛΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
27 χρονών, από το ΠΛΩΜΑΡΙ
ΚΟΥΚΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
30 χρονών, από το ΠΛΩΜΑΡΙ
          Η εκτέλεση αυτή, έγινε το πρωινό της 1ης  Απριλίου 1942 , ανακοίνωση της εκτέλεσης αυτής δεν δημοσιεύτηκε  από την εφημερίδα «ΦΩΣ», η καταδίκη σε θάνατο οφείλεται σε παράνομη κατοχή όπλου σύμφωνα με το αιτιολογικό της ληξιαρχικής πράξης θανάτου που συντάχθηκε τότε .


Εκτέλεση  6η
ΓΚΙΡΓΚΕΤΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
21 χρονών, από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του ΦΩΤΙΟΥ
27 χρονών, από την ΑΝΤΙΣΣΑ
ΚΑΠΑΚΤΣΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ του ΙΖΕΤ
41 χρονών, από τo ΙΠΠΕΙΟΣ
            Η τρίτη ομαδική αυτή εκτέλεση , έγινε το πρωινό της 4ης   Μαΐου 1942 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για απόπειρα διαφυγής στην Μέση Ανατολή, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 4/5/429 (φωτο 6). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκτέλεσης αυτής είναι το επεισόδιο που συνέβη το πρωί της εκτέλεσης  από τον πατέρα του μελλοθανάτου Γκεργκέτσου Πέτρου, όπου κρυμμένος στο καφενείο «ΑΠΕΛΛΕΙΟΝ» θέλησε να παρακολουθήσει την εκτέλεση…με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί αυτό!




Εκτέλεση  7η
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                  27 χρονών, από τον
Πριόλιθο Καλαβρύτων ΑΧΑΪΑΣ
ΚΙΝΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
                                      από την ΑΘΗΝΑ
ΣΙΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
                                   27 χρονών ,από το Ισάρι Μεγαλόπολης ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΠΑΤΕΡΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ  του ΗΛΙΑ
                       27 χρονών ,από την Μελίσσι Ξυλοκάστρου ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
                                         34 χρόνων,από τον Ραβδούχα ΧΑΝΙΑ
ΓΕΡΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
29 χρονών, από το  ΠΛΩΜΑΡΙ
ΠΡΩΤΟΓΥΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
             22 χρονών, από το Παλαιοχώρι  ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
      Η  ομαδική αυτή εκτέλεση , έγινε το πρωινό της 15 Μαΐου 1942 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για απόπειρα διαφυγής στην Μέση Ανατολή, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 13/5/1942, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 15/5/42 (φωτο 7). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκτέλεσης αυτής είναι η καταγωγή των εκτελεσμένων όπου για πρώτη φορά περιλαμβάνονται 5 πατριώτες από άλλα μέρη  της χώρας.

Εκτέλεση  8η
ΜΠΑΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
34 χρονών, από την  ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ         
ΚΟΥΤΡΑΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
45  χρονών, από το ΠΕΡΑΜΑ
ΤΑΡΑΤΟΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
28 χρονών, από την ΠΕΤΡΑ
ΚΑΒΑΚΕΛΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
     70 χρονών, από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
      Η εκτέλεση αυτή, έγινε το πρωινό της 22 Μαΐου 1942, μετά από καταδίκη σε θάνατο από το  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης, η ανακοίνωση της εκτέλεσης αυτής δεν βρέθηκε δημοσιευμένη  στην εφημερίδα «ΦΩΣ», η καταδίκη σε θάνατο οφείλεται για τους 3 πρώτους απόπειρα διαφυγής στην Μέση Ανατολή  και τον 4ο για  παράνομη κατοχή όπλου, σύμφωνα με το αιτιολογικό των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου που συντάχθηκε τότε.





Εκτέλεση  9η
ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
21 χρονών, από το ΠΛΩΜΑΡΙ
ΜΑΡΟΥΣΚΟΣ ΣΑΒΒΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
     23 χρονών, από τον ΧΑΛΙΚΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
67 χρονών, από την ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


      Η  ομαδική αυτή εκτέλεση , έγινε το πρωινό της 28ης  Ιουλίου 1942 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για τους 2 πρώτους γιατί έκλεψαν έκαστος ½ σακί τσιμέντο και για τον 3ο για  παράνομη κατοχή όπλου, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 21/7/1942, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 29/7/42 (φωτο 8).



Εκτέλεση  10η
ΛΙΑΜΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
41 χρονών, από τον ΜΟΛΥΒΟ
ΚΟΥΝΙΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
 25 χρονών, από τον ΜΟΛΥΒΟ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
           41 χρονών, από τον ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟ
      Η  ομαδική αυτή εκτέλεση , έγινε  το χάραμα της 25ης  Οκτωβρίου 1942 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για τους 2 πρώτους απόπειρα διαφυγής στην Μέση Ανατολή και για τον 3ο για  παράνομη κατοχή όπλου, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 16/10/1942, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 27/10/42 (φωτο 9).






Εκτέλεση  11η
ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ  του ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΥ
42 χρονών, από την ΑΓΙΑΣΟ
         Η εκτέλεση αυτή  έγινε το πρωινό της 28 Νοεμβρίου 1942 , μετά από καταδίκη σε θάνατο από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης , η ανακοίνωση της εκτέλεσης αυτής δεν βρέθηκε δημοσιευμένη  στην εφημερίδα «ΦΩΣ», η καταδίκη σε θάνατο οφείλεται σε παράνομη κατοχή όπλου σύμφωνα με το αιτιολογικό της ληξιαρχικής πράξης θανάτου που συντάχθηκε τότε.



 Εκτέλεση  12η
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ  του ΑΝΔΡΕΑ
 από την ΖΑΚΥΝΘΟ
         Η εκτέλεση αυτή  έγινε το πρωινό της 29 Ιανουαρίου 1943 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για παράνομη κατοχή όπλου, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 16/1/1943, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» αυθημερόν (φωτο 10).






Εκτέλεση  13η
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
 32 χρονών, από την ΑΓΙΑΣΟ
         Η εκτέλεση αυτή  έγινε το πρωινό της 8ης Μαρτίου 1943 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου και πυρομαχικών, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 26/2/1943, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 8/3/43 (φωτο 11).

Εκτέλεση  14η
ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ
23 χρονών, από τις ΚΥΔΩΝΙΕΣ
ΛΙΟΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 
Από την ΑΘΗΝΑ

           Η εκτέλεση αυτή, έγινε το πρωινό της 29ης Αυγούστου 1943 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, γιατί «…είχον κλέψει βενζίνην ανήκουσαν εις τα Γερμανικά στρατεύματα…», από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 28/8/1943, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από την εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 29/8/1943 (φωτο 12).

Εκτέλεση  15η
ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
27 ετών από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ  ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
23 ετών από την ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΖΛΑΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
                                      25 ετών από τις ΚΥΔΩΝΙΕΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
                                      30 ετών από τις ΚΥΔΩΝΙΕΣ Μ. ΑΣΙΑΣ
ΜΠΕΚΙΑΡΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
                                         από την Ανατολική Θράκη

      Η  ομαδική αυτή εκτέλεση , έγινε το πρωινό της 14ης  Σεπτεμβρίου 1943 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για απόπειρα διαφυγής στην Μέση Ανατολή, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 2/8/1943, η ανακοίνωση της έγινε μέσα από της στήλες  της εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 15/9/43 (φωτο 13).

Εκτέλεση  16η
ΒΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
25 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
ΝΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 32 χρονών, από το ΣΚΟΠΕΛΟ ΓΕΡΑΣ
     Η εκτέλεση αυτή, έγινε το πρωινό της 8ης Μαρτίου 1944 , μετά από καταδίκη σε θάνατο, για αντιποίηση αρχής, από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης στις 7/1/1944, η ανακοίνωση της εκτέλεσης έγινε μέσα από τις στήλες της  εφημερίδας «ΦΩΣ» στις 10/3/1944 (φωτο 14).

Εκτέλεση  17η
ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
28 χρονών, από την ΑΓΙΑΣΟ
      Η  εκτέλεση αυτή, που ήταν και η τελευταία στα «Τσαμάκια» , έγινε το πρωινό της 17ης  Ιουνίου 1944 , μετά από καταδίκη σε θάνατο από  Γερμανικό Στρατοδικείο Μυτιλήνης , η ανακοίνωση της εκτέλεσης αυτής δεν βρέθηκε στην  εφημερίδα «ΦΩΣ», η καταδίκη σε θάνατο οφείλεται «…. εν συμπλοκή τραυματισθείς και ιαθείς, ετυφεκίσθη»  σύμφωνα με το αιτιολογικό της ληξιαρχικής πράξης θανάτου που συντάχθηκε τότε. (φωτο 15).

    Κλείνοντας το αφιέρωμα αυτό  καλούμε όλες  και όλους τους νέους να πάρουν μέρος στο συμβολικό αγώνα δρόμου μνήμης και τιμής το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 στις 10:30΄ το πρωί, αλλά και όλους συμπατριώτες  μας να παραβρεθούν την ίδια μέρα στις 11:30΄ στην εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Λέσβου από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου.