Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Ο «γηραιός» της Κορινθίας – Ηρακλής Ξυλοκάστρου από το 1928 σε συνεχή λειτουργία

 ...αναδημοσίευση από το ertnews.gr...

Κοντεύει τα 100 χρόνια ζωής και συνεχούς δράσης, αποτελώντας ζωντανό αθλητικό κύτταρο στην περιοχή της Κορινθίας. Ο λόγος για τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου που ιδρύθηκε το 1928. Για το παρόν αλλά και για την ιστορία της ομάδας μας μίλησαν ο πρόεδρός της Δημήτρης Δημητρόπουλος και ο γενικός αρχηγός Γεώργιος Ραχιανιώτης.


Δ. Δημητρόπουλος – Γ. Ραχιανιώτης
-Πόσα τμήματα και πόσους ενεργούς αθλητές έχει η ομάδα;

-Έχει περίπου 150 αθλητές εκ των οποίων οι 120 είναι στα τμήματα υποδομής. Μάλιστα η καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα αυτά έχει οδηγήσει στο να έχουν πάρει αθλητές μας μεγάλες ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, ενώ έχουν προσκληθεί αθλητές μας και σε κλιμάκια των εθνικών ομάδων. Μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά το χειμώνα, το γήπεδο δίνει διέξοδο στα παιδιά και ζωή στην πόλη, καθώς μαζεύεται αρκετός κόσμος και παιδιά για να αθληθούν και γονείς που τα συνοδεύουν. Σε πρωταθλήματα παίζουν ομάδες παίδων και νέων, ενώ έχουμε τζούνιορ και προτζούνιορ που δεν παίζουν σε πρωτάθλημα. Οι γονείς εμπιστεύονται την προσπάθεια που γίνεται από την ομάδα και κάθε χρόνο η ακαδημία αυξάνει τα μέλη της.


Οι στόχοι της ομάδας ποιοι είναι;

-Έχουμε φτάσει στο σημείο το 95% των παιδιών να είναι από την περιοχή και να είναι μία αμιγώς τοπική ομάδα, γι’ αυτό και ο κόσμος της περιοχής της έχει αγκαλιάσει. Εμπιστευόμαστε τα παιδιά και έχουν μπει σε αγώνα ακόμα και 14χρονοι, με όλο το βαθμολογικό ρίσκο, δεν δίνουμε πολύ σημασία στο να χάσουμε ένα παιχνίδι, μπροστά στο να βλέπουμε νέα παιδιά να μπαίνουν στην ομάδα.


αγώνας του 1928 
 
-Σε ποιο γήπεδο αγωνίζεται η ομάδα;

-Αγωνίζεται σε δημοτικό γήπεδο (υπάρχει επίσης ένα μη αδειοδοτημένο που αν κάποια στιγμή πάρει άδεια και γίνει λειτουργικό θα δώσει διέξοδο) που ήταν το πρώτο που μπήκε στην Κορινθία συνθετικό χόρτο και όποια ομάδα ανέβαινε κατηγορία στη Δ’ και μετά στη Γ’ Εθνική, έπαιρνε σαν έδρα το γήπεδο. Υπήρξε περίοδος που φιλοξενήθηκαν και εννέα ομάδες. Αυτό επιβαρύνει και τον αγωνιστικό χώρο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και δημιουργεί πιέσεις στα σωματεία που θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβαρύνει την υγεία των αθλητών με περισσότερους τραυματισμούς και καταπονήσεις.


  -Από ποιοτική άποψη το πρωτάθλημα της Α’ Κορινθίας σε τι επίπεδο βρίσκεται; Να το εξειδικεύσω, ρωτάω αν υπάρχει αριθμός ομάδων που είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον στην εξέλιξη της διοργάνωσης. Ειδικά με την κατάργηση της Δ’ Εθνικής και την πιο κοντινή απόσταση τοπικού και Γ’ Εθνικής.
 

1928
 
 -Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι μία ομάδα, τόσο πιο εύκολο είναι να ανεβάσει το επίπεδό της, με μετακινήσεις ποδοσφαιριστών αλλά και οργανωτικών επιλογών στους τρόπους διοίκησης. Βέβαια θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερα οργανωμένο το τοπικό πρωτάθλημα. Ο κόσμος της περιοχής δείχνει ενδιαφέρον και υπάρχει καλή προσέλευση θεατών.

-Προπονητικά τι σημαίνει Ηρακλής Ξυλοκάστρου;

-Έχουμε την τύχη να έχουμε τον Αλέξη Αλεξανδρή τον παλιό επιτυχημένο ποδοσφαιριστή, που αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τα παιδιά, καθώς μαθαίνουμε συνέχεια καινούργια πράγματα και στο αγωνιστικό επίπεδο και στο οργανωτικό. Είναι πολυτέλεια για μας να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από την πολυετή παρουσία του στα γήπεδα.

Η ιστορία



-Τα πρώτα βήματα της ομάδας ποια ήταν;


-Ιδρύθηκε σαν αμιγώς ποδοσφαιρικός σύλλογος και όχι σαν γυμναστικός, με άλλα αθλήματα. Τα πρώτα χρόνια ήταν ανεξάρτητη ομάδα και πήγαιναν με φορτηγό ή με λεωφορεία και έπαιζε αγώνες με άλλες ομάδες. Το πρώτο του γήπεδο, αλλά και το επόμενο, δεν ήταν στο χώρο που αγωνίζεται τώρα. Στα πρώτα χρόνια υπήρχε διαμόρφωση αλάνας, κάτι περισσότερο από αλάνα και κάτι λιγότερο από γήπεδο, εκείνες τις εποχές με τις δύσκολες συνθήκες.

-Ας πάμε στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Όταν έπεσε το ελληνοαλβανικό μέτωπο, ήδη υπήρχαν Εγγλέζοι που φρουρούσαν την περιοχή και είχαν γίνει φιλικές ποδοσφαιρικές συναντήσεις με αυτούς. Ακολούθως οι κάτοικοι της περιοχής τους φυγάδευσαν στο βουνό, όπου κρύφτηκαν σε σπηλιές και τους εφοδίαζαν και με τρόφιμα, μέχρι να βρεθούν καΐκια για να φυγαδευτούν. Οι χώροι που είχαν χρησιμοποιηθεί για ποδόσφαιρο, αξιοποιήθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις και σαν χώροι πάρκινγκ και αποθήκευσης υλικών. Στην κατοχική περίοδο οι δυνάμεις κατοχής είχαν δημιουργήσει πιέσεις στον τοπικό πληθυσμό και αρκετά δυσάρεστα περιστατικά είχαν σημειωθεί στο χώρο που τότε ήταν το γήπεδο, αλλά και κοντά σε αυτό. Υπήρξε μια περιορισμένη αθλητική δραστηριότητα, που έδειχνε ότι τα μέλη του Ηρακλή δεν ήθελαν να το βάλουν κάτω, παρά τις σκληρές καταστάσεις που βίωνε η περιοχή. Φιλικά με Εγγλέζους έγιναν και μετά την αποχώρηση των Γερμανών.


-Έχει αλλάξει ποτέ όνομα, ή έχει συγχωνευτεί ποτέ με άλλη ομάδα;


-Όχι έχει αριθμό μητρώου στην ΕΠΟ το 235 και επειδή ήταν πάντα ποδοσφαιρικός σύλλογος χωρίς αλλαγές στο όνομα, ή συγχωνεύσεις, παρά μόνο με μερικές αλλαγές-επικαιροποιήσεις του καταστατικού, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Επίσης αμέσως μετά τον πόλεμο, η ομάδα ήταν από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΣ Κορινθίας.

1928
 
 Ένας λόγος που μπήκαμε πριν πέντε χρόνια στα διοικητικά της ομάδας, ήταν ότι τότε οι οικονομικές και οργανωτικές πιέσεις που αντιμετώπιζε η ομάδα, έφεραν την ομάδα μπροστά στην προοπτική της συγχώνευσης και επειδή δεν θέλαμε να χαθεί η ομάδα, αναλάβαμε τις τύχες της για να συνεχίσουμε την ιστορία της. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, θέλει τεράστιες προσπάθειες, ιδρώτα, κόπο, αίμα, θυσίες και είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθεί κανείς με τα ερασιτεχνικά σωματεία, καθώς έχεις πάντα και άλλες πιέσεις, όπως πχ τη δουλειά σου.

Σε χρόνο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα θα μεταδοθεί από την ΕΡΑ Σπορ αναλυτική ραδιοφωνική συνέντευξη μεγάλης διάρκειας με τους εκπροσώπους του Ηρακλή Ξυλοκάστρου.

Πηγή φωτο: Ηρακλής Ξυλοκάστρου

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
 





Σωτήρης Αγγελόπουλος: o πρώτος ποδοσφαιριστή του Ηρακλή που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδας αλλά και μεταγράφηκε επιτυχώς σε ομάδα του “κέντρου”, τον Παναθηναϊκό. Το παρατσούκλι που τον συνόδευε ήταν «Ο Λέων του Ξυλοκάστρου». Το γήπεδο Ξυλοκάστρου έχει πάρει το όνομά του.