Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Και να που ξεπήδησαν και πάλι πλάνα από το «εξαφανισμένο ντοκιμαντέρ»

 


Kαι να που για άλλη μία φορά (τουλάχιστον τρίτη ή τέταρτη) πλάνα από το Β' μέρος του ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», εμφανίστηκαν στις οθόνες σήμερα 7/8/2024, για να ντύσουν κάποια άλλη θεματική.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2019 μεταδόθηκε το Α' μέρος και τον Οκτώβριο του 2019 το Β' μέρος που διαφήμιζε η ίδια η ΕΡΤ, ενώ είχε προγραμματιστεί, δύο-τρεις μέρες πριν τη μετάδοσή του, κόπηκε από το πρόγραμμα. Δεν υπήρξε καμία ενυπόγραφη απάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ για τους λόγους, ενώ στο εξώδικο που στείλαμε δεν απάντησε κανείς. 

Ακολούθησε κύμα διαμαρτυριών με ανακοινώσεις από πολλούς φορείς  και με ευρείες πλειοψηφίες και ομοφωνίες.

Φαίνεται το ότι οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου ανέπτυξαν και αντιφασιστική δράση, ήταν μάλλον δύσπεπτη θεματική. Το Β' μέρος θα έβγαινε στα πλαίσια αφιερώματος στην 28η Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ξεκινούσε και τις συνέπειες που έφερε (μεταξύ αυτών και το προσφυγικό ρεύμα). Βεβαίως μεταδόθηκε κανονικά παλαιό ντοκιμαντέρ για το «γιό του Μουσολίνι».

Υπάρχει όμως το βιβλίο μας «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», που περιλαμβάνει τη θεματική εμπλουτισμένη, καθώς αναφέρεται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και έχει γράψει στο κοντέρ του πάνω από 20 εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης και Β' έκδοση εμπλουτισμένη.