Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

ΣΦΕΑ: ‘Αναντίλεκτα’ συγκάλυψη των υποκλοπών

 


‘Αναντίλεκτα’ συγκάλυψη των υποκλοπών

Στον απόηχο των πανηγυρισμών για τα 50χρονα της Γ΄ Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας η κυβερνητική πλειοψηφία στην ‘Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας’ έβαλε ταφόπλακα στο σκάνδαλο των ‘ρυπαρών δικτύων’ υποκλοπών των ΕΥΠ-Predator, υιοθετώντας το αναμενόμενο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που επικυρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη – καθόλου τυχαία με θητεία στην ΕΥΠ.

Το πόρισμα αποφαίνεται ‘αναντίλεκτα’(!) ότι δεν τελέστηκε καμιά αξιόποινη πράξη με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, στρατηγών, εισαγγελέων, δημοσιογράφων κ.λπ., για λόγους ‘εθνικής ασφάλειας’, στο διάστημα 2020-2024. Νομιμοποιεί, έτσι, αναδρομικά πάνω από πενήντα χιλιάδες εισαγγελικές διατάξεις  της κυβέρνησης της ΝΔ, με το νομικό εφεύρημα ότι, αφού ο νόμος δεν απαιτεί ‘ειδική αιτιολογία’ για την έκδοσή τους, τότε αυτές είναι ντε φάκτο νόμιμες!

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το ελληνικό σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης αμφισβητείται τόσο από τους πολίτες όσο και διεθνώς, ενώ εκκρεμούν σημαντικές υποθέσεις (Τέμπη, ναυάγιο Πύλου, αστυνομικές δολοφονίες, κ.λπ.).

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη μας ανακάλεσε τις χειρότερες μνήμες από την μετεμφυλιακή διατεταγμένη Δικαιοσύνη-πλυντήριο των δοσιλόγων και του αυταρχικού αστυνομικού κράτους της Δεξιάς. Μας παραπέμπει αυθόρμητα στην απόφαση-ξέπλυμα της ‘κυβερνήσεως του αίματος’ (Ε.Ρ.Ε.) για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη - "ουδεμία ανάμειξις της Κυβερνήσεως  διεπιστώθη". Ο αείμνηστος εισαγγελέας της έδρας Π. Δελαπόρτας, διαφωνώντας, την είχε παρομοιάσει με ‘φως ριπτόμενον από εξηντλημένην ηλεκτρικήν στήλην’. 

Οι ιστορικές αναλογίες αναπόφευκτες και  συντριπτικές: άλλο να είσαι Παύλος Δελαπόρτας ή Χρήστος Σαρτζετάκης και άλλο να είσαι Κωνσταντίνος Κόλλιας - ο εισαγγελέας της συγκάλυψης των ηθικών αυτουργών της πολιτικής δολοφονίας του ‘μαραθωνοδρόμου της ειρήνης’, που η χούντα τον αντάμειψε με το πρωθυπουργικό αξίωμα. ‘Θέλει αρετήν και τόλμην’ η αλήθεια.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ένα μαζικό δημοκρατικό κίνημα, που θα συνενώνει τον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία με τη διεκδίκηση των σύγχρονων δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που, 50 χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας, βρίσκονται στο στόχαστρο του ‘βαθέος κράτους’ που την εκκόλαψε.

                                                                   

           Αθήνα 4-8-2024