Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Η ιστορία της Α.Ε. Ορχομενού μέσα από το νέο βιβλίο του Μπάμπη Ζαννιά




...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Σχεδόν 80 χρόνια αθλητικής ιστορίας μετράει  η Αθλητική Ένωση Ορχομενού και τόσο η διαδρομή της, όσο και το κοινωνικό - ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε αυτή η πορεία, αποτυπώνεται με μοναδικά ντοκουμέντα από το νέο βιβλίο του Μπάμπη Ζαννιά με τίτλο «η ΑΕ Ορχομενού και ο Αθλητισμός στον Ορχομενό». Μιλήσαμε με το συγγραφέα, που υπήρξε και αθλητής της ομάδας, για τα περιεχόμενα του βιβλίου.

-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα και αν υπήρχε «ποδοσφαιρικός πρόγονός» της.

-Η Αθλητική Ένωση Ορχομενού (ΑΕΟ) ιδρύθηκε το 1945 από την συγχώνευση των ομάδων «Αθάμας» Σκριπούς και «Παμβοιωτικός» Πετρομαγούλας, δύο συνοικιών του Ορχομενού. Αυτές οι ομάδες ήταν οι πρόγονοι της ΑΕΟ οι οποίοι είχαν προπολεμική δραστηριότητα.



Η ΑΕΟ 1945-46 η 11άδα της «Ένωσης» στην αλάνα «Παγουρέικα».
Από αριστερά όρθιοι: Κώνστας, Ρωσσίδης, Κατσαντώνης, Κραβαρίτης, Αλιφέρης Α, Αλιφέρης Δισ, Ζαννιάς Ι.
Καθιστοί: Παπαλάμπρος, Τσάκος, Ζαννιάς Β, Θάνος.
 

Ο Ορχομένιος Ηλίας Ρωσσίδης !!!

Είναι μια άγνωστη στο μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων αλλά και των ερευνητών του αθλητισμού μας η αποκάλυψη στο βιβλίο μου για την συμμετοχή του μεγάλου ποδοσφαιριστή της Εθνικής μας και του Ολυμπιακού, του αρχηγού των αρχηγών Ηλία Ρωσσίδη, στην ομάδα του Ορχομενού.

Μάλιστα λόγω των πλούσιων αθλητικών ικανοτήτων του Ρωσσίδη, στο ιδρυτικό καταστατικό συμπεριλήφθηκε και ο στίβος!     

Αυτή η αποκάλυψη, η εξιστόρηση αλλά και συνέντευξη με τον Ηλία Ρωσσίδη συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο μου.

Εκτός από την περίπτωση του Ηλία Ρωσσίδη ο αναγνώστης θα γνωρίσει πολλές ακόμη άγνωστες πτυχές των συνθηκών που επικρατούσαν σε διάφορες εποχές, προπολεμικά και μεταπολεμικά.  



ΑΕΟ την δεκαετία του 50 στο κέντρο (με την τραγιάσκα) ο Γιάννης Δούμας και από κάτω Ηλίας Ρωσσίδης. Μεταξύ άλλων πρώτος αριστερά ο Μήτσος Παπαδόπουλος, με την καμπαρντίνα ο Στάθης Κραβαρίτης (Γεν Αρχηγός) και πολλοί ακόμη γνωστοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές της εποχής. 

-Ποια ήταν τα ιδρυτικά της μέλη, το πρώτο ΔΣ

-Το όραμα της «Ένωσης» είχε ο Ιωάννης Κυριαζής (1907-1971), φαρμακοποιός στον Ορχομενό και μετέπειτα Δήμαρχος της πόλης (1955-1965) ο οποίος τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Ημετέρου Τάγματος του Φοίνικος από τον βασιλιά Παύλο ως ένας από τους επιτυχέστερους Δημάρχους της χώρας.

Συνοδοιπόροι της «Ένωσης» και συνεργάτες στο ΔΣ του Ι. Κυριαζή ήταν μεταξύ άλλων οι, Γιάννης Δούμας,  Γιώργος Παγώνας (γιατρός), Στάθης Βούτσας, Στάθης Βήτας.

   



Πάνω: Παγανόπουλος, Λασπιάς, Παγούρας, Μ Τριανταφύλλου, Παπαδόπουλος, Παναγιωτίδης, Τσάμης

Κάτω: Μερτζάνης, Καραβασίλης, Ρωσσίδης, Ντάνος, Βαγγ Απογένης

-Υπήρξε κάποια κοινωνική-επαγγελματική ομάδα (πχ έμποροι, αγρότες, ή άλλοι) που αποτέλεσε το γενεσιουργό κύτταρο, ή αντίστοιχα κάποια συγκεκριμένη συνοικία της περιοχής;

-Ο Ορχομενός με την γεωγραφική του θέση να είναι στην αποξηραμένη λίμνη Κωπαΐδα αποτελείται κυρίως από αγρότες. Το επίκεντρο προπολεμικά ήταν οι δύο μεγάλες αλάνες στη Σκριπού. Η πρώτη στον περιβάλλοντα χώρα του ΙΝ της Κοίμησης της Θεοτόκου της Θαυματουργού γνωστής και ως Παναγία Σκριπού και η δεύτερη στα «Παγουρέικα».



ΑΕΟ 1972-73, 5ος όρθιος από αριστερά ο συγγραφέας του βιβλίου Μπάμπης Ζαννιάς.
Πάνω: Ν Κ Δαλδαβάνης, Τιμ Παγούρας, Τσατσάνης, Στ Κουρομιχαλάκης, Μπ Ζαννιάς, Β Καλατζής, Β Τζερεμές, Κ Ξηρογιάννης, Μιχ Σούμπασης (προπονητής).
Κάτω: Γκαρδιακός, Μερεντίτης, Ι Παπαδιάς, Μάνθος Δήμου, Μαρ Παπαγεωργίου, Καούρας.

-Ποιες ήταν οι οργανωτικές δυσκολίες της πρώτης περιόδου;

-Πάρα πολλές δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αμέσως μεταπολεμική περίοδο (1945) αλλά και στην ταραγμένη περίοδο του εμφυλίου (1946-1949)… Ένα από αυτά λοιπόν ήταν η έλλειψη κατάλληλου κλίματος στην κοινωνία για να καλλιεργηθεί και να ανθίσει η αθλητική προσπάθεια των νέων. Πολλοί στρατεύτηκαν και διακόπηκε η αθλητική τους πορεία, άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι έχασαν τη ζωή τους στα μέτωπα.

Επίσης ο αγώνας για την επιβίωση και η έλλειψη βασικών ειδών υπήρχε και στον αθλητισμό  που προσπαθούσε να δώσει διέξοδο στους νέους της εποχής, έλλειψη αγωνιστικών χώρων, υλικοτεχνικής υποδομής, μπάλες, παπούτσια, φανέλες… όλα την πρώτη περίοδο ήταν αυτοσχέδια!

Διοικητικά επίσης υπήρξαν πολλά προβλήματα με το σπουδαιότερο τις μετακινήσεις. Το σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο ήταν σε κακά χάλια από τους βομβαρδισμούς καθώς και τα μέσα μετακίνησης. Συνήθως η μεταφορά των ομάδων γίνονταν στην καρότσα κάποιου φορτηγού!

Η ΑΕΟ ανήκε στην Ένωση Εύβοιας-Βοιωτίας και σε ένα τόσο μεγάλο γεωγραφικό πεδίο και ιδιαίτερα με τα μέσα εκείνης της εποχής, οι μετακινήσεις ήταν πολυδάπανες και χρονοβόρες.  Έτσι με το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα ξεκίνησαν προσπάθειες δημιουργίας Ένωσης Βοιωτίας. Αυτές οι ενέργειες στοίχησαν την αποβολή της από το πρώτο πρωτάθλημα.   

    



Αθλητές του ΠΑΟ, του Εθνικού και της ΑΕΟ στους Πανορχομένιους Αγώνες Στίβου το 1961. Μεταξύ αυτών οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΟ Γιώργος Ζαννιάς και Μήτσος Παπαδόπουλος (πρώτος κάτω αριστερά και πρώτος ξαπλωτός αριστερά αντίστοιχα) 

-Σε ποιο γήπεδο έπαιζε;

-Δεν υπήρχε γήπεδο, μόνο αλάνες. Όμως ο Ορχομενός βρίσκεται σε πεδινή περιοχή και υπήρχαν βοσκοτόπια τα οποία με ενέργειες του προέδρου Κυριαζή περιήλθαν στην ομάδα από την υπηρεσία Γεωπονίας του Υπουργείου Γεωργίας.

Οι ποδοσφαιριστές κουβαλούσαν από άλλη περιοχή (λιβάδι) άμμο για να διαμορφώσουν την περιοχή σε γήπεδο. Τελικά τα κατάφεραν και μάλιστα έκαναν και διαδρόμους στίβου γιατί στο ιδρυτικό καταστατικό είχε προβλεφθεί και το άθλημα του στίβου στον οποίο μάλιστα διέπρεψαν και αρκετοί ποδοσφαιριστές της ομάδας ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν οι  αγώνες στίβου με την επωνυμία Πανορχομένιοι.

       



Ιστορική φωτογραφία με τους πρωτεργάτες της Ένωσης των Αθλητικών Συλλόγων του Ορχομενού. Στο κέντρο Γιάννης Δούμας, Γιάννης Κυριαζής, Γιώργος Παγώνας, Στάθης Βήττας, μεταξύ άλλων μελών του ΔΣ της ΑΕΟ και ποδοσφαιριστών.  

-Τι σήμαινε για την περιοχή σαν κοινωνικό μέγεθος

-Ανεκτίμητη η προσφορά της ομάδας από το ποδόσφαιρο αλλά και στον κλασικό αθλητισμό. Οικονομικά με τα έσοδα από τους φιλάθλους άλλων ομάδων που επισκέπτονταν τον Ορχομενό. Προβολή της πόλης που  έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο μετέχοντας ιδιαιτέρως με επιτυχία αρκετές χρονιές στο πρωτάθλημα της Β εθνικής. Διέξοδο στη νεολαία σε δύσκολες περιόδους (πόλεμοι κλπ) γνωρίζοντας άλλες πόλεις και περιοχές, αλλά μπόρεσε και κράτησε στην πόλη αρκετούς νεολαίους.



Όρθιοι: Π Ζαννιάς, Μονάχος, Παγούρας, Γ Ζαννιάς, Καραμπέτσος, Ι Ζαννιάς


Καθιστοί: Αλιφέρης, Κραβαρίτης, Β Ζαννιάς, Αθ Παπαλάμπρος, Λίγγας

-Υπήρξε παρέμβαση της δικτατορίας 67-74 στην ονομασία της, τα χρώματά της ή με κάποια υποχρεωτική συγχώνευση;

-Ναι μετονομάστηκε σε Αθλητικός Σύλλογος Ορχομενού (ΑΣΟ) με τα ίδια όμως χρώματα (μπλε άσπρο) αλλά για μια-δυο χρονιές (’71-‘72) και επανήλθε πάλι σε ΑΕΟ.



Πάνω: Γ. Τσάμης, Β. Τζερεμές, Λ. Τριανταφύλλου, Θ. Λιανός, Κ. Ξηρογιάννης, Τιμ. Παγούρας
Κάτω: Μπαμπάς, Α. Γιαταγάννας, Χρ. Φουντάς, Αγγ. Πλατωνίδης, Λ. Ντάνος

-Διατήρησε στο παρελθόν ή διατηρεί σήμερα, αλλά τμήματα εκτός του ποδοσφαιρικού;

-Σήμερα όχι. Στο παρελθόν καλλιέργησε τον κλασικό αθλητισμό και με επιτυχία διοργάνωσε από το 1946 μέχρι τη δεκαετία του 1960 του Πανορχομένιους Αγώνες με τη συμμετοχή αρκετών αθλητών της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Γι’ αυτό και ο τίτλος του βιβλίου μου «η ΑΕ Ορχομενού και ο Αθλητισμός στον Ορχομενό».



Η Ελλανόδικος Επιτροπή των 3ων Πανορχομένιων Αγώνων το 1948 μεταξύ αυτών πρώτος αριστερά στο βάθρο ο Γιάννης Κυριαζής, ο υπουργός Γεωργίας Παπαθανάσης, ο βουλευτής Βοιωτίας και υπουργός Δημήτρης Βουρδουμπάς, ο μητροπολίτης Δαμασκηνός και άλλοι επίσημοι. 

-Ποια είναι η σημερινή λειτουργία της ομάδας; (σε ποια κατηγορία, αν έχει υποδομές, σε ποιο γήπεδο παίζει, κλπ)

-Αγωνίζεται στον Β’ όμιλο της Β’ κατηγορίας της Ένωσης Βοιωτίας αν και πρωταθλήτρια της κατηγορίας την περσινή χρονιά, λόγω οικονομικών δυσκολιών αποφασίστηκε να μετέχει και πάλι στην ίδια κατηγορία. Αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Ορχομενού με συνθετικό χλοοτάπητα, στο οποίο υπάρχουν οι βασικές υποδομές (κερκίδα, αποδυτήρια) αλλά και με πολλές άλλες ελλείψεις.     

-Πόσο καιρό πήρε η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου;

-Γύρω στα 10 χρόνια και αυτό γιατί σε μια μικρή πόλη, όπως ο Ορχομενός, χωρίς τοπικά ΜΜΕ,  χωρίς βιβλιοθήκη ή άλλα βοηθήματα η έρευνα ήταν δύσκολη και στηρίχτηκε κυρίως σε προσωπικά αρχεία και αναμνήσεις παλαιών ποδοσφαιριστών. Η διασταύρωση και επαλήθευση για να βρεθούν αποδεικτικά- τεκμήρια ήταν ιδιαιτέρως χρονοβόρα. Επίσης στηρίχτηκα στις μαρτυρίες (συνεντεύξεις) με επιλογή προσώπων σε κομβικές περιόδους ώστε να «χτίσω» την δομή και την πλοκή του βιβλίου μου.

Θέλω να τονίσω ότι στο βιβλίο όπως ήδη έχω αναφέρει, γίνεται αναφορά και σε άλλες μορφές αθλητισμού στην πόλη του Ορχομενού όπως ο στίβος, το μπάσκετ, το βόλεϊ, η γυμναστική, ο σχολικός αθλητισμός και άλλα. Επίσης οι αθλητικές δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων όπως οι πολιτιστικοί περίπατοι και το MaskaRun.        

Στα περιεχόμενα του βιβλίου ο αναγνώστης, εκτός από την ιστορική χρονολογική καταγραφή, έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, θα βρει αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες, 10+1 συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές της ΑΕΟ, αποτελέσματα σε επίσημους, φιλικούς και αγώνες κυπέλλου με πάνω από 4 γκολ, τα μεγαλύτερα σκορ σε νίκες και ήττες, ποιος έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα, ποιος τερματοφύλακας έχει τις περισσότερες αποκρούσεις πέναλτι σε έναν αγώνα και πολλά ακόμη στατιστικά, αναφέρονται αλφαβητικά διαχρονικά οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, γίνεται αναφορά και στην πορεία των άλλων ομάδων της πόλης που ιδρύθηκαν στα νεότερα χρόνια αλλά και ένα αναλυτικό χρονολόγιο με τα γεγονότα στην χρονική εξέλιξή τους.    

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

 

Info

Το βιβλίο «Η Α.Ε. Ορχομενού και ο Αθλητισμός στον Ορχομενό» αποτελείται από 267 σελίδες, είναι αυτοέκδοση, με τη στήριξη της τοπικής επιχείρησης RAM EUROPE. Την  εκδοτική παραγωγή έκανε η proforma στην Αθήνα.

Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ 6934516121 και στο email asopichos@gmail.com.



Μπάμπης Ζαννιάς - Το βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Μπάμπης (Χαράλαμπος) Ζαννιάς γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο (6τάξιο τότε) και έφυγε για σπουδές στην Αθήνα. Μέχρι τότε έκανε αθλητισμό ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, Βασίλης του Αθανασίου, έπαιξε ποδόσφαιρο (τερματοφύλακας) στην Α.Ε. Ορχομενού.

Παράλληλα, αγωνιζόταν στο βόλεϊ και στον στίβο. Ασχολήθηκε με το άλμα εις μήκος και το άλμα τριπλούν -με καλύτερες επιδόσεις 5,87 μ. και 13,94 μ. αντιστοίχως, σε ηλικία μόλις 16 ετών- κερδίζοντας μετάλλια σε σχολικούς, τοπικούς και διασυλλογικούς αγώνες.

Μετά τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατό του σταμάτησε τον αθλητισμό.

Έχει δύο μεγάλες αγάπες. Τον Αθλητισμό και τη Δημοσιογραφία. Τον κέρδισε, όμως, η δεύτερη. Μαθητής ακόμα, στα μαθητικά του χρόνια, στα πέτρινα χρόνια της χούντας, έγραφε και μοίραζε χειρόγραφη εφημερίδα.

Τελείωσε δύο Σχολές Δημοσιογραφίας: της Ένωσης Συντακτών Σπύρου Μελά κα τη Δέλτα. Αιώνιος φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου, αφού ποτέ δεν πήρε πτυχίο διότι το εγκατέλειψε στο Β' έτος. Υπήρξε ανταποκριτής στην αθλητική εφημερίδα «Φως των Σπορ», σε τοπικές και άλλες Αθηναϊκές εφημερίδες.



Επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ίδρυσε την «Ανεξάρτητη» 15νθήμερη εφημερίδα. Το 1982 σταμάτησε την κυκλοφορία της «Ανεξάρτητης» και εξέδωσε τη «Δημοκρατική της Βοιωτίας» την πρώτη ημερήσια εφημερίδα του Νομού Βοιωτίας με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Λιβαδειά. Στη συνέχεια την εγκατέλειψε για λόγους επαγγελματικής δεοντολογίας, επανήλθε στην Αθήνα και εργάστηκε σε ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες ως ελεύθερος ρεπόρτερ.

Από το 1984 μέχρι σήμερα εργάζεται στον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) ως Υπεύθυνος Τύπου.

Από τη θέση αυτή έχει εργαστεί για όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Στίβου, Ενόργανης, Ρυθμικής, Ταε κβο ντο, Κρίκετ κ.λπ.) που έχει αναλάβει η χώρα μας (Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Μεσογειακούς, Βαλκανικούς, Μπρούνο Τζάουλι, Τελικούς IAAF κ.ά.), τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, με αποκορύφωμα φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του στον ΣΕΓΑΣ μετείχε σε πλήθος αποστολών εντός και εκτός Ελλάδος.

Στο διάστημα αυτό επιμελείται επίσης όλες τις εκδόσεις του ΣΕΓΑΣ (Περιοδικό ΣΕΓΑΣ, ετήσιο στατιστικό με τους 50καλύτερους αθλητές-τριες  κάθε χρονιάς, newsletter, έντυπα προγράμματα, πληροφοριακά, στατιστικά έντυπα, κ.λ.π.). Σχεδίασε και υλοποίησε από το 1997 την ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τη γλώσσα και την ορθή γραφή. Φοίτησε στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάχτηκε Γλωσσολογία από τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια για Εμπορικό και Αθλητικό Μάρκετινγκ, οργάνωση αγώνων, δημοσίων σχέσεων κ.α. και σχεδόν ανελλιπώς από την έναρξή του το «Διεθνές Δημοσιογραφικό Σχολείο» στην Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία.

Έγραψε και εξέδωσε:
Το 1991 το βιβλίο «1896-1990. Οι Πρωταθλητές και τα Ρεκόρ του Στίβου» που θεωρήθηκε η «βίβλος» του στίβου όπου
καταγράφηκαν τα ρεκόρ και οι πρωταθλητές του στίβου σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 1896 με πάνω από 15.000 ονόματα!


Το 2014, το δεύτερο βιβλίο του «42.195μ. σε 30 χρόνια» που αναφέρεται στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθηνάς, της Ειρήνης, του Γρηγόρη Λαμπράκη, δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση για την γέννηση και την εξέλιξη του μεγαλύτερου μαζικού αθλητικού-πολιτιστικού-τουριστικού γεγονότος στη χώρα μας.


Το 2020 το τρίτο του βιβλίο με τίτλο «έτσι… ατάκτως ερριμμένα» το οποίο περιλαμβάνει διαχρονικά δημοσιευμένα και
αδημοσίευτα χρονογραφήματα του στο πέρασμα του χρόνου.

Το 2023 εκδόθηκε το τέταρτο βιβλίο με τίτλο «Η Α.Ε. Ορχομενού και ο Αθλητισμός στον Ορχομενό» και  την ίδια χρονιά το πέμπτο βιβλίο του «42.195μ. σε 40 χρόνια» που αναφέρεται στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθηνάς, της Ειρήνης, του Γρηγόρη Λαμπράκη, δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση για την γέννηση και την εξέλιξη του μεγαλύτερου μαζικού αθλητικού-πολιτιστικού-τουριστικού γεγονότος στη χώρα μας με την ευκαιρία 40 χρόνων από την πρώτη διεξαγωγή.   

Τον Νοέμβριο του 2014 ίδρυσε και διευθύνει την ιστοσελίδα www.asopichos.gr, η οποία δραστηριοποιείται στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

Εμπνεύστηκε και διοργανώνει με φορείς της ιδιαίτερης πατρίδας του, το «MaskaRun» από το 2016 μέχρι σήμερα καθώς και τους αθλητικοπολιτιστικούς περιπάτους «Στα ‘χνάρια των Μινύων» που καθιέρωσε επίσης από το 2016 μέσω της ιστοσελίδα www.asopichos.gr 

Για την πολυετή προσφορά του στον αθλητισμό έχει βραβευθεί από πολλούς αθλητικούς φορείς ενώ για την δημοσιογραφική και συγγραφική του προσφορά τιμήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) με δύο δημοσιογραφικά βραβεία (2014-2020). 

Είναι παντρεμένος με τη Γιούλα Νταλιάνη-Ζαννιά και έχουν αποκτήσει δύο γιους τον Βασίλη και τον Θανάση.