...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Ήταν 24 ετών δεν μίλαγε ισπανικά δεν είχε διαβατήριο (σήμερα θα τον έλεγαν «παράτυπο» μετανάστη αν και λόγω της ναζιστικής εισβολής πιο πολύ σε πρόσφυγα πολέμου θα τον προσδιορίζαμε) και φιλοξενήθηκε αρχικά στο σπίτι Έλληνα μετανάστη και το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να μαγειρεύει. Έτσι ξεκίνησε το 1940 το Mantecol που είναι περίπου ο δικός μας χαλβάς, με τον δραστήριο Χιώτη να το πουλάει στο δρόμο και πόρτα – πόρτα.
«Όπλο» του ένα μπρούτζινο τσουκάλι που έχουν ακόμα τα εγγόνια του και ήταν αρκετό για να αλέσει τους ξηρούς καρπούς και να ενσωματώσει την καραμέλα και το ασπράδι του αυγού που συνθέτουν ακόμα και σήμερα τη φόρμουλα Mantecol.
Και να που «έπιασε» και το Mantecol έγινε εθνικό γλύκισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολόκληρη βιομηχανία και ο Γεωργαλός, έγινε στην αμερικάνικη ήπειρο, ο «Αντετοκούνμπο», όχι στο μπάσκετ, αλλά στη ζαχαροπλαστική.
Η επιχείρηση πέρασε τον Ιανουάριο του 2001, λόγω τεράστιων χρεών, στην αγγλική εταιρεία Cadbury, σήμερα Mondelez, αλλά να που ο εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας Γεωργάλου, ο Miguel Zonnaras, ανέκτησε το εμβληματικό σήμα Mantecol.
Η εταιρία διαθέτει επτά εργοστάσια, με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και άλλοι 600 καθώς αγόρασε και το εργοστάσιο της Victoria που ανήκε στη Mondelez.
Οι κύριες μάρκες της είναι οι Flynn Paff, Namur nougat, Flow Cereal bars, Full Maní, Toddy και Zucoa. Συνολικά το 85% του ενεργητικού βρίσκεται στα χέρια της ιδρυτικής οικογένειας Georgalos.
Πηγές: clarin.com, https://portal.ejes.com, με την πολύτιμη βοήθεια του Βασίλη Καρναβά