Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Η άποψή μας για το συνδικαλιστικό σκορποχώρι στα ΜΜΕ και τις στάσεις εργασίας στα δημόσια ΜΜΕ


Με αφορμή τις δύο στάσεις εργασίας, αυτή που έγινε και αυτή που πρόκειται να γίνει, καταθέτουμε την άποψή μας. Ως προς την ΠΟΕΣΥ (η ομοσπονδία των δημοσιογράφων) εδώ και καιρό είναι ανενεργή μέχρι να γίνει το συνεδριό της που διαρκώς και με διάφορες δικαιολογίες μετατίθεται.

Για την πρώτη στάση εργασίας
Καμία έκπληξη δεν αποτέλεσε η απεργοσπαστική κίνηση της διοίκησης της ΕΡΤ να μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 την ημέρα της στάσης εργασίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στην Αθήνα, το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 που με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, ο κατήφορος για το ΔΣ της ΕΡΤ δεν έχει πάτο, ούτε μαϊμού ανταποκριτές δήθεν από τη Μόσχα, τους πτόησαν, ούτε οι αυξήσεις που έδωσαν στους εαυτούς τους εν μέσω θυελλώδους ακρίβειας για τον εργαζόμενο κόσμο.

Εκτός της δικαστικής προσφυγής σε βάρος της ΕΣΗΕΑ, έδωσαν στο βραδινό δελτίο της ίδιας μέρας την είδηση με τα επιχειρήματα της εργοδοτικής πλευράς και χωρίς τις ανακοινώσεις - καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και εργασιακών εκπροσώπων της ΕΡΤ3.

Ούτε εδώ υπήρξε έκπληξη, απλώς ακολουθήθηκε η «πεπατημένη» που έχει οδηγήσει στη διεθνή κατρακύλα της αξιοπιστίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, στατιστικά πια αποτυπωμένη.

Δεν πρόκειται για επιλογές προσώπων, αλλά για κυβερνητική πολιτική επιλογή. Ως προς το πλαίσιο της στάσης εργασίας η συνεργαζόμενη πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), δεν θεώρησε αναγκαίο να περάσει τέτοια ζητήματα όπως ο πλουραλισμός, η δεοντολογία και η απόκρουση της μονομέρειας και της προπαγάνδας, μέχρι που τα λούστηκε η ίδια, ενώ όπως ανέφερε, έκανε τις κινητοποιήσεις «από θέση ευθύνης απέναντι στις κρίσιμες, για την χώρα και όλη την Ευρώπη, Συνόδους Κορυφής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Με τη φόρα που έχουν πάρει στην προσκόλληση στο νατοϊκό αφήγημα, σε λίγο δεν αποκλείεται να μας ζητήσουν να καταταγούμε υπό τις διαταγές του Στόλτενμπεργκ.


Για τη δεύτερη στάση εργασίας
Mε νέα στάση εργασίας 4ωρη (12-4μμ) συνεχίζει τη Δευτέρα  4/7 η ΕΣΗΕΑ την κινητοποίηση με στόχο την αύξηση του μισθού στα δημόσια ΜΜΕ. Μάλλον χωρίς συντονισμό, αφού καλεί στάση εργασίας 1μμ έως 4μμ για πραγματοποίηση εργασιακής συνέλευσης στην ΕΡΤ3 και κινητοποιείται και η απούσα από την προηγούμενη στάση εργασίας, ΕΣΗΕΜΘ.
Παρά το δίκαιο αίτημα οφείλουμε να σημειώσουμε ότι και πάλι στο πλαίσιο δεν μπαίνουν ούτε ζητήματα συνολικής αντίθεσης στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης σε όλους τους κλάδους εργαζομένων (άλλωστε η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ) δεν ψήφισε τους προηγούμενους μήνες τις προτάσεις για συμμετοχή της σε πανεργατικές απεργίες), αλλά επίσης  δεν μπαίνουν και ζητήματα διεκδίκησης πλουραλισμού στην ενημέρωση και αντίθεσης σε καταστάσεις μονομέρειας και προπαγάνδας.

Επίσης ούτε λόγος για τις νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις που επανήλθαν με νέα γενιά συμβασιούχων - ομήρων με μπλοκάκια.  Οι ελλείψεις αυτές κρατάνε την κινητοποίηση σε στενά συντεχνιακά πλαίσια και την κρατούν απομονωμένη από τους φυσικούς συμμάχους των εργαζομένων στα ΜΜΕ που είναι η υπόλοιπη κοινωνία και ειδικά τα στρώματα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όλη την τελευταία περίοδο (πχ υγειονομικοί, διανομείς, ΛΑΡΚΟ, επισιτισμός - τουρισμός, κλπ).

Την προηγούμενη φορά η διοίκηση της ΕΡΤ χρησιμοποίησε το γεγονός της εργασίας στην ΕΡΤ 3 σαν δώρο για να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και να παίξει το δελτίο της ΕΡΤ 3 και από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Αυτή τη φορά λόγω της στάσης εργασίας της ΕΡΤ3 θα είναι πιο δύσκολο, οπότε της απομένει και πάλι ο δρόμος της δικαστικής επίθεσης στη στάση εργασίας, αν τον επιλέξει.

Όσο θα εμφανίζονται φαινόμενα αποσπασματικών στάσεων ή απεργιών χωρίς ανοίγματα στην κοινωνία και με το παραγόμενο δημοσιογραφικό έργο να είναι στην πλειοψηφία του καρμπόν κυβερνητικών Non paper, εργοδοτικών «παραγγελιών» και ιζημάτων της life style υποκουλτούρας, τόσο πιο εύκολα η εργοδοτική πλευρά θα αντιμετωπίζει τις ντουφεκιές στον αέρα.

 

Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος ΕΡΤ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ