Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ένας αιώνας δημιουργικής δράσης της ΧΑΝΘ (1921 – 2021) - B' Μέρος

 

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr και το sports.ert.gr...
 

Συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και αυτό είναι αποδεικτικό της βαθιάς κοινωνικής ρίζας που έχει, αναφερόμαστε στη ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), η οποία μέσα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της έχει σημαντική παρουσία στον αθλητικό τομέα. Σε αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας θα αναφερθούμε στην περίοδο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τις μέρες μας.


Υπενθυμίζουμε ότι τo έτος ίδρυσης της ΧΑΝΘ είναι το 1921 και η μορφή της ήταν σωματείο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποτέλεσε εξέλιξη των αποστολών της ΧΑΝ Αμερικής οι οποίες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ίδρυσαν στα πεδία των μαχόμενων στρατευμάτων των συμμάχων τα “Σπίτια του Στρατιώτου”, με στόχο την παροχή ευκολιών και ψυχαγωγίας στους στρατιώτες. Στη Θεσσαλονίκη αυτό συνέβη το 1918 και μετατράπηκε σε εκπολιτιστική και μορφωτική.


Το πρακτικό ίδρυσης υπεγράφη στις 2/9/1921 και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους εγκρίθηκε και το καταστατικό της από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.


H ΧΑΝΘ επανήλθε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις αγωνιστικές δραστηριότητες και όπως αναφέρει στα πρακτικά της το 1947-48 γίνονται αγώνες στο πρώτο φωτιζόμενο γήπεδο μπάσκετ της πόλης. Ακολουθούν τα χρόνια της ανασυγκρότησης του μπάσκετ στην Ελλάδα, με τη ΧΑΝΘ να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της προσπάθειας αυτής και η δυναμική της φαίνεται και από το γεγονός ότι νίκησε στις 27/3/1954 με 63-52 την πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας Παρτιζάν, ομάδα που ήταν η βάση και της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας. Παράλληλα αναπτύσσει τμήματα υποδομών παίδων, εφήβων, κλπ και είχε στις τάξεις της στο εφηβικό τμήμα, το Γιώργο Τρόντζο ύψους 2.17, που μετέπειτα έγινε ευρέως γνωστός με την ΑΕΚ. Στην ΑΕΚ πήγε το 1974 από τη ΧΑΝΘ και ο Μιχάλης Γιαννουζάκος.
Στη δεκαετία του ’60 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ γίνεται η επίδειξη των Harlem Globetrotters, ενώ στο γήπεδο μπαίνουν φωτεινοί πίνακες και χρονόμετρο για τη χρονόμετρο για τη 30’’. Στο πρώτο εθνικό πρωτάθλημα το 1963, με διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) η ΧΑΝΘ συμμετέχει και έρχεται όγδοη. Το 1971-72 έρχεται τρίτη και βγαίνει στο κύπελλο Κόρατς, ενώ και τα δύο επόμενα χρόνια ως τέταρτη και πέμπτη ξαναβγαίνει στο Κόρατς.



Έχουμε μπει πια στα χρόνια που σιγά-σιγά οδηγούμαστε στον επαγγελματισμό και στη ΧΑΝΘ μπαίνει το δίλημμα αν είναι αθλητικός σύλλογος ή οργάνωση νέων, που μεταφράζεται στο με ποιες πολιτικές (οικονομικές, μεταγραφικές από και προς αυτήν πρέπει να κινηθεί). Εκεί το dna της λέει οργάνωση νέων και όσο το μπάσκετ πήγαινε με φρενήρεις ρυθμούς στο επαγγελματικό επίπεδο που έγινε χρυσοφόρο για αρκετά χρόνια, η ΧΑΝΘ συνέχισε να παράγει έργο σε κατηγορίες κάτω από την πρώτη εθνική και μετέπειτα Α1. Αμέτρητες οι διακρίσεις όλων των αγωνιστικών τμημάτων της ΧΑΝΘ, αλλά και οι προσωπικές διαδρομές των αθλητών της.

Το βόλεϊ μεταπολεμικά βρέθηκε στη σκιά του μπάσκετ, αλλά ακόμα και έτσι η ΧΑΝΘ το αναπτύσσει και παίρνει μέρος στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1960, όπου έρχεται δεύτερη στη βαθμολογία. Αναπτύσσει τμήματα υποδομών και γυναικείο, αλλά και εδώ η πορεία του αθλήματος προς τον επαγγελματισμό «κρατάει» τη ΧΑΝΘ στο επίπεδο που η ίδια επέλεξε συνειδητά μένοντας έξω από τους ανταγωνισμούς των επαγγελματικών σωματείων και παραμένοντας οργάνωση νεολαίας.


Το χάντμπολ μπορεί αγωνιστικά να καταγράφεται από τη δεκαετία του 1920 αλλά οργανωμένη δομή και πρωτάθλημα άρχισε να έχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 – αρχές του 1980. Εκείνη την περίοδο συγκροτεί και η ΧΑΝΘ τμήμα χειροσφαίρισης όπως είναι η επίσημη ονομασία του αθλήματος.



Ο στίβος συνέχισε τη δραστηριότητά του μετά τον πόλεμο και κατέγραψε αναρίθμητες επιτυχίες από μεγάλο αριθμό αθλητών που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της ΧΑΝΘ. Ομοίως και η κολύμβηση συνέχισε στη μεταπολεμική εποχή, ενώ ιδρύθηκε και τμήμα υδατοσφαίρισης το 1989.

Αθλήματα ιδιαίτερα δημοφιλή στο Μεσοπόλεμο, η πυγμαχία και η πάλη, εκείνα τα χρόνια η ΧΑΝΘ δεν πρόλαβε να τα αναπτύξει καθώς η διάλυσή της από τη δικτατορία Μεταξά, η κατάληψη των εγκαταστάσεών της και ο πόλεμος που επακολούθησε, δεν βοήθησαν σε αυτό. Μεταπολεμικό όμως ιδρύει ανάλογα τμήματα, όπως και άρση βαρών (το οποίο ανέστειλε τη δράση του το 2005). Το 1974 η ΧΑΝΘ φτιάχνει τμήμα τζούντο.


Τένις, αλλά κυρίως επιτραπέζια αντισφαίριση, όπου γράφτηκαν χρυσές σελίδες διακρίσεων, ήταν και αυτά αθλήματα που μεταπολεμική η ΧΑΝΘ μπόρεσε να αναπτύξει.
Στον αντίποδα, χόκεϊ, μπέιζ μπολ και ποδηλασία δεν μπόρεσαν να μακροημερεύσουν, όπως και η γυμναστική.
Kαι η δημιουργική ιστορία συνεχίζεται...

Έρευνα - επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

πηγές φωτο: Ιστορικό αρχείο ΧΑΝΘ

Υ.Γ. ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Υπεύθυνη του Τμήματος Προβολής & Επικοινωνίας της ΧΑΝΘ Χρύσα Γιασιμάκη και το Διευθυντή του Τμήματος Αθλητισμού της ΧΑΝΘ Δημήτρη Καραΐσκο

Σχετική είδηση: Ένας αιώνας δημιουργικής δράσης της ΧΑΝΘ (1921 – 2021) – Α’ Μέρος