Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

"Οιονδήποτε σωματείον και αν απουσιάση θα τεθή από της πρωίας 25ης Μαρτίου εις το αριστερόν και θα θεωρηθή ως ύποπτον"

Λίγο μετά την καταστολή του βενιζελικού κινήματος του Μάρτη του 1935, το καθεστώς αναλαμβάνει να περάσει τα μηνύματά του στη νεολαία, μέσω του αθλητισμού. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την κατεύθυνση όπου πήγαιναν όλα αυτά, επικεφαλής αναλαμβάνει στρατηγός. Παρά το γεγονός ότι το κίνημα ήταν των Βενιζελικών, το καθεστώς βρήκε αφορμή να συμπεριλάβει και τους κομμουνιστές στη λίστα των διώξεων, στην οποία άλλωστε ήταν από πριν ενταγμένοι.

Μην ξεχνάμε ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά είχαμε τη μεγάλη εργατική εξέγερση του 1936, αλλά και ότι ήδη υπήρχε το κίνημα του εργατικού αθλητισμού, σαν αντίδοτο στις γελοιότητες των καραβανάδων.

Όπως ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Κοτζιάς (που δήλωνε θαυμαστής του Μουσολίνι και του Χίτλερ και είχε υποδεχτεί στην Αθήνα ως υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης της δικτατορίας Μεταξά, τον υπουργό Προπαγάνδας της χιτλερικής Γερμανίας, Γιόζεφ Γκαίμπελς, ενώ είχε επισκεφθεί ο ίδιος αρκετές φορές τη γερμανική και την ιταλική πρωτεύουσα, απ' όπου είχε μεταφέρει θετικές εντυπώσεις για το εκεί καθεστώς):


"Τα σωματεία άτινα θα απουσιάσουν θα θεωρηθούν ως εστερημένα του ένθεου εκείνου ζήλου, όστις πρέπει να εμπνέη τους πρωτοπόρους της αθλητικής αναδημιουργίας. Οιονδήποτε σωματείον και αν απουσιάση θα τεθή από της πρωίας 25ης Μαρτίου εις το αριστερόν και θα θεωρηθή ως ύποπτον.
Καλούμεν τα σωματεία εννοούμεν πάντα τα σωματεία άνευ εξαιρέσεως, διότι η 24η Μαρτίου είναι ημέρα ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ".


η παρέλαση με το φασιστικό χαιρετισμό
Αρκετοί δεν παρέλασαν, αλλά γλίτωσαν το χαρακτηρισμό ως αριστεροί, γιατί η Κυριακή 24/3/1935 ήταν εργάσιμη για πολλούς με αποτέλεσμα αρκετά σωματεία να δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής.




Στις μέρες μας χρήσιμο είναι να διαβάσουμε το βιβλίο "Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις" (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, συγγραφέας Νάσος Μπράτσος), κεντρική διάθεση βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, αλλά και στις εκδηλώσεις που έρχονται μετά τις αναβολές λόγω κορονοϊού.