Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

«Παράγουμε αθλητισμό και Πολιτισμό»: Ο Απόλλων Χαλανδρίου στο ert.gr

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Βρεθήκαμε πίσω από το νομισματοκοπείο, εκεί που έχει την έδρα του ο Απόλλων Χαλανδρίου, εκεί που λειτουργεί μία αθλητική κυψέλη στα δύο γήπεδα, το κανονικό και ένα βοηθητικό.




ο πρόεδρος Βαγγέλης Ξυπολιτίδης
Στο γήπεδο φιλοξενείται και ο ΠΟΨ (ποδοσφαιρικός όμιλος Ψυχικού). H ανδρική ομάδα αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία των πρωταθλημάτων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας και η νέα περίοδος, θα τη βρει στην Α’ τοπική κατηγορία.
Επισκεφτήκαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Απόλλωνα Χαλανδρίου και μιλήσαμε με τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυπολιτίδη, το γενικό αρχηγό Γιάννη Γουρδουμπά και το μέλος του ΔΣ Αντώνη Ταβερνάρη.

-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;


-H ομάδα ιδρύθηκε το 1966 και δεν είχε στην πορεία της συγχωνεύσεις με άλλα σωματεία. Έχει ανδρικό τμήμα ποδοσφαίρου και υποδομές. Συνολικά έχουμε 450 αθλητές με δελτίο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ομάδα από τους 28 ποδοσφαιριστές οι 24 προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου.



Γιάννης Γουρδουμπάς, Αντώνης Ταβερνάρης
-Στο γήπεδο αυτό στεγάζονταν από την αρχή της ίδρυσής του ο σύλλογος;
Ναί και αυτή την περίοδο, το γήπεδο είναι υπό ένταξη στις ιδιοκτησίες του Δήμου Χαλανδρίου και πρέπει να πούμε ότι μέχρι σήμερα, όποια εργασία έχει γίνει στο γήπεδο, προέρχεται από πρωτοβουλίες δικές μας και δαπάνες που επωμίστηκαν τα μέλη του συλλόγου.



-Έχετε πάρει μέρος σε αγώνες με κοινωνικό περιεχόμενο, μιλήστε μας γι’ αυτό.

-Ο σύλλογος συσπειρώνει περίπου 800 γονείς που αρκετοί από αυτούς συμμετέχουν σε τουρνουά ποδοσφαίρου γονέων που διοργανώνουμε και οι ομάδες χωρίζονται ανά ηλικιακή κατηγορία. Προωθούμε την αντίληψη της δια βίου άθλησης και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Στα πλαίσια αυτά έχουμε δώσει αγώνες για ενίσχυση των πλημμυροπαθών της Μάνδρας με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, αγώνες με ομάδες μεταναστών και προσφύγων, με την εθνική αστέγων, κλπ
Άλλες φορές συμμετείχαν οι παλαίμαχοι και άλλες η πρώτη ομάδα.



– Σας στηρίζει η τοπική κοινωνία;

-Ο κόσμος μας στηρίζει, άλλωστε έχουμε τόσους γονείς δίπλα μας, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερους κοντά μας. Οικονομικά ο σύλλογος βασίζεται σε συνδρομές και κατά καιρούς και κάποιες εκδηλώσεις.

-Ποιά είναι η φιλοσοφία του συλλόγου;

-Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι να παράγει αθλητισμό και πολιτισμό.



Η φιλοσοφία της Ακαδημίας (από την ιστοσελίδα του συλλόγου)
Ως σχολή ποδοσφαίρου προτεραιότητές μας είναι:
Να εκπαιδεύσουμε τους αθλητές μας ανεξαρτήτως ηλικίας και ικανότητας σ’ ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον.
Να παρέχουμε ένα προπονητικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην εκάστοτε ηλικιακή κατηγορία που θα αποσκοπεί στη μακροχρόνια ανάπτυξη του παιδιού.
Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να προσπαθούν όσο περισσότερο μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.



Να προσφέρουμε ένα συναγωνιστικό αλλά συνάμα και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου οι νεαροί αθλητές θα μπορούν να μαθαίνουν από τα λάθη τους χωρίς υπερβολική πίεση και άγχος.
Να προωθούμε τις αρχές της «ευγενούς άμιλλας» και του «ευ αγωνίζεσθαι».




Βασιζόμενοι στις παραπάνω θέσεις έχουμε κατορθώσει τα τελευταία χρόνια:
Να έχουμε στο δυναμικό μας πάνω από τετρακόσιους αθλητές.
Να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγχώρια τουρνουά, διεθνείς διακρίσεις αλλά συνάμα και συμμετοχή όλων των παιδιών σε αγωνιστική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.
Να συντελούμε ώστε οι αθλητές μας να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην εισαγωγή τους σε ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Το δυναμικό της ανδρικής μας ομάδας να αποτελείται σε ποσοστό άνω του 90% από αθλητές προερχόμενους από την ακαδημία μας.




Ενδεικτική της κουλτούρας του συλλόγου, είναι η ευχαριστήρια ανακοίνωση της διοίκησης την 7/5/2018:
Αγαπητοί φίλοι του Απόλλωνα,
Ένα ευχαριστώ είναι λίγο για τη συγκλονιστική σας συμπαράσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ανεξαρτήτως συνθηκών, σταθήκατε δίπλα στα παιδιά μας σε όλα τα γήπεδα όπου έδωσαν τον αγώνα τους, με σεβασμό πάντα στους αντιπάλους, τους διαιτητές, το ίδιο το άθλημα. Χωρίς εσάς, το μέγεθος της επιτυχίας δεν θα ήταν το ίδιο.

Μαζί με τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές μας, δείξατε σε όλη την Αθήνα τι θα πει ποδοσφαιρικός πολιτισμός και ήθος, κερδίζοντας την καθολική αναγνώριση και αναγκάζοντας ακόμα και τους πιο δύσπιστους να υποκλιθούν στις αρχές και τις αξίες που με ευλάβεια καλλιεργεί ο σύλλογός μας σε όλα του τα τμήματα.

Σε ένα ακόμα ντέρμπι, όπως με τον Ολυμπιακό Λιοσίων και την Ελευθερούπολη πέρσι, ή τα φετινά με τον Άγιαξ Ταύρου και την Κηπούπολη, αποδείξατε ότι η συνύπαρξη φιλάθλων και των δύο ομάδων, σε ένα κατάμεστο γήπεδο, μπορεί να είναι δυνατή και αρμονική.
Φίλοι της Κηπούπολης, ευχαριστούμε για το χειροκρότημα προς τους παίκτες μας και τη συνολικότερη συμβολή σας στη δημιουργία μίας εξαιρετικής ατμόσφαιρας, που εξυμνήθηκε από τον γενικό γραμματέα της ΕΠΣΑ κ. Γαβρίλο Παπαδόπουλο.

Ευχαριστούμε τον προπονητή κ. Δημήτρη Φιλίππου και τους παράγοντες της ομάδας σας για τα κολακευτικά τους σχόλια, όπως και τους αθλητές σας για το καθαρό τους παιχνίδι.
Στον Απόλλωνα Χαλανδρίου, έτσι αγνά και ρομαντικά αντιμετωπίζουμε το ποδόσφαιρο. Κοινός παρονομαστής στις χαρές και τις λύπες, είναι για εμάς ο σεβασμός, η ευγενής άμιλλα και ο υγιής αθλητισμός. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις.
Πάμε Απολλωνάρα!

Συνέντευξη & φωτο: Νάσος Μπράτσος

χρησιμοποιήθηκαν και φωτο από την ιστοσελίδα του Απόλλωνα Χαλανδρίου