Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το έργο του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρας «Ιάσων» και οι παρεμβάσεις του Δήμου στην πλαζ – Το ert.gr στην Αχαΐα


...αναδημοσίευση από το
http://www.ert.gr/to-ergo-tou-athlitikou-istioploikou-omilou-patras-iason-ke-i-paremvasis-tou-dimou-stin-plaz-to-ert-gr-stin-acha%CE%90a/
 όπου μπορείτε να δείτε photo gallery και video...

Εκεί που για χρόνια στεγάζονταν το βασίλειο της εγκατάλειψης και σχεδίαζε να εγκατασταθεί το «χρυσωρυχείο» της ιδιωτικοποίησης, οι παρεμβάσεις του Δήμου Πατρέων, δημιούργησαν έναν χώρο ανοιχτό και δωρεάν προς τους πολίτες, αλλά και συνθήκες ανάπτυξης του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, από το στεγαζόμενο στην περιοχή, Αθλητικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο της Πάτρας «Ιάσων».

Το ert.gr επισκέφτηκε το χώρο και συνομίλησε με τους, Τάκη Πετρόπουλο άμισθο σύμβουλο αθλητισμού του Δήμου Πατρέων και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, Ήρα Κουρή, υπεύθυνη εκ μέρους του Δήμου για την περιοχή της πλαζ και του εκπαιδευτικού πάρκου που ήδη λειτουργεί στην περιοχή, Κώστα Παπαναγιώτου, πρόεδρο του Ιάσωνα, Παναγιώτη Κυρλιγκίτη, μέλος ΔΣ του Ιάσωνα, Γιάννη Μεταλληνό, μέλος του Ιάσωνα.
αχρείαστα πια τα τουρνικέ η πρόσβαση είναι ελεύθερη
αχρείαστα πια τα τουρνικέ η πρόσβαση είναι ελεύθερη

O χώρος της πλαζ είχε διαμορφωθεί επί χούντας και ακολούθως για να μπορεί ο κόσμος να κάνει το μπάνιο του πλήρωνε εισιτήριο. Μετά επί μεταπολίτευσης εγκαταλείφθηκε τελείως, μέχρι να παρέμβει η δημοτική αρχή της Πάτρας, βάζοντας παράλληλα φρένο στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του χώρου, δηλαδή να είναι η πλαζ προσβάσιμη μέσω εισιτηρίου.
plazΈτσι με αρκετή δουλειά και πρέπει να σημειωθεί και η εθελοντική συνεισφορά πολιτών (τα μέλη του Ιάσωνα συγκαταλέγονται στους εθελοντές), ο χώρος διαμορφώθηκε, είναι ανοιχτός και δωρεάν προς κάθε πολίτη, ειδικά στις συνθήκες κρίσης που διανύουμε, ενώ έγιναν παρεμβάσεις τόσο στην πλαζ, όσο και στη λειτουργικότητά της (πχ ντουζιέρες, ενοικίαση από το Δήμο καταστημάτων εστίασης), αλλά και συνολική αξιοποίηση του χώρου που έχει έκταση 44 στρέμματα.

Εργάστηκαν εκτός ωραρίου και με αυταπάρνηση αρκετοί Δημοτικοί υπάλληλοι και απλοί πολίτες. Επίσης εργάστηκαν Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι (έβαφαν, καθάριζαν, μετέφεραν, φορτοεκφόρτωναν κ.ο.κ.)

plaz2Στις 27,28,29 Μαΐου θα γίνουν σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού μαθήματα, στα πλαίσια των ακαδημιών ιστιοπλοΐας παιδιών του Ιάσων.
Ήδη πέρυσι έγινε η πρώτη καλοκαιρινή κατασκήνωση (ηλικίες 8 έως 14 ετών) και φέτος θα γίνει η δεύτερη, που είναι εντελώς δωρεάν, με δράσεις όπως ιστιοπλοΐα, ζωγραφική, χοροί, αθλητισμός, κλπ
Επίσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου θα γίνει στο χώρο μαθητικό φεστιβάλ.
Για το χειμώνα προετοιμάζονται εκπαιδευτικές δράσεις, βόλτες σχολείων, προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής, κλπ

Στρατηγικός στόχος του Δήμου, είναι ο χώρος να γίνει ένα μεγάλο σύγχρονο ναυταθλητικό κέντρο, να αξιοποιηθεί ο θαλάσσιος στίβος και τα πλεονεκτήματά του (έχει σταθερά ρεύματα και ανέμους όλο το χρόνο), να γίνει η ιστιοπλοΐα προσβάσιμη στα λαϊκά στρώματα και γι αυτό ωριμάζει η ιδέα της εγγραφής στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016 δαπάνης για αγορά ιστιοπλοϊκού εξοπλισμού για εκπαίδευση στο άθλημα.

«Ναυτικός λαός, ναυτική πόλη», είναι ένα από τα συνθήματα, ώστε να αναπτυχθεί το πλησίασμα στην ιστιοπλοΐα και από τις φτωχότερες τάξεις, γιατί όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, το άθλημα αυτό έχει παρεξηγηθεί, μέσα από διάφορα περιστατικά, κυρίως ψευδεπίγραφων (τυπικών και μόνο) συμμετοχών σε αγώνες, με στόχο απαλλαγές ή και μειώσεις σε τέλη ελλιμενισμού, κυρίως σε κατηγορίες μεγάλων σκαφών.

Παράλληλα η ανάπτυξη του χώρου και η προσέλκυση διοργανώσεων, θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από νέες θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αθλητικού ξενώνα στο χώρο, δεν συνδέεται μονόπλευρα και υποχρεωτικά με τα θαλάσσια σπορ, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται όλες οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις της Πάτρας.

Η Πλαζ είναι κομμάτι της ενότητας «Πλαζ – Άλσος Αγυιάς – Παλιό κολυμβητήριο»
Αυτή η ενότητα είναι ένα μόνο μικρό αλλά πολύ σημαντικό, για τον αθλητισμό-αναψυχή-πολιτισμό,  κομμάτι του θαλάσσιου μετώπου (17 χιλ. περίπου συνολικά), το οποίο ο Δήμος το διεκδικεί όλο, χωρίς να δέχεται να του πάρουν ούτε μία σπιθαμή (εκτός φυσικά από το νέο λιμάνι) και για το οποίο η Δημοτική Αρχή έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο βέβαια επιδέχεται διορθώσεων και νέων ιδεών (ανοιχτοί σε κάθε εποικοδομητική πρόταση που είναι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων – π.χ. η κατασκευή πίστας Pamp Track (ορεινή ποδηλασία) που εγκαινιάστηκε ήδη και λειτουργεί στο νέο Νότιο Πάρκο δίπλα από το νέο λιμάνι).
Αυτή η ενότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη και καλύτερη εστία μαζικού αθλητισμού- λαϊκής αναψυχής της πόλης (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα έχει 1.300 επισκέπτες ημερήσια που αθλούνται) και αν ολοκληρωθεί όπως την οραματίζεται ο Δήμος οι  αθλούμενοι καθημερινά αναμένεται να αυξηθούν δραστικά. Βρίσκεται στον Αρκτικό τομέα της πόλης.  Η πόλη έχει άλλες δύο εστίες μαζικού αθλητισμού και αναψυχής που είναι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο με το Πάρκο που φτιάχνεται δίπλα και είναι στον Ανατολικό τομέα και το Νότιο Πάρκο.
12795439_554489364713356_2823149278116467815_n
Από το 1999 ιδρύθηκε και λειτουργεί ο ναυταθλητικός όμιλος Ιάσων, που ασχολείται κατά κύριο λόγο με παιδιά και με την ιστιοπλοΐα κλειστής θάλασσας και στη γλώσσα του αθλήματος με το «ολυμπιακό τρίγωνο».

Σήμερα έχει 20 παιδιά και δύο προπονητές, ενώ οι προπονήσεις γίνονται Παρασκευές – Σάββατα και Κυριακές. Προϋπόθεση συμμετοχής για κάθε παιδί, είναι να γνωρίζει κολύμπι, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια του Δήμου Πατρέων στη λειτουργία του Ιάσωνα, που συμμετέχει σε πανελλήνια και περιφερειακά πρωταθλήματα.

Ήδη από φέτος, στο συγκεκριμένο χώρο έγιναν Περιφερειακοί αγώνες ιστιοπλοΐας παιδιών, όπου μάλιστα όλοι οι όμιλοι που αγωνίστηκαν, εντυπωσιάστηκαν και εκφράστηκαν κολακευτικά για τις δυνατότητες των εγκαταστάσεων και του θαλάσσιου χώρου άθλησης.

Οικονομικά, όπως και σε άλλα αθλήματα στις μέρες που ζούμε, έχει σταματήσει η επιδότηση από την αρμόδια ομοσπονδία (Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία) και ο Ιάσωνας λειτουργεί με τη συλλογική συμβολή όσων συμμετέχουν στο σύλλογο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση είναι «ομάδα», δηλαδή γίνεται ροτέισον στις θέσεις ευθύνης του Δ.Σ. και ανεξάρτητα από αξίωμα, βοηθούν όλοι.

Όπως ανέφεραν μέλη της διοίκησης του Ιάσωνα, η αντίληψη για ακριβό σπορ δεν είναι σωστή, καθώς η δημιουργία και η συντήρηση πχ ενός κολυμβητηρίου κοστίζει πολύ περισσότερο από ην αγορά ενός σκάφους (κυμαίνεται από 1.000 ευρώ το κινέζικο έως 3.000 το ελληνικό) που έχει πολλά χρόνια ζωής, ανάλογα και με την πιστή εφαρμογή των κανόνων συντήρησής του.

Το κέρδος για κάθε παιδί που συμμετέχει , είναι ότι βγαίνει στη φύση χειμώνα – καλοκαίρι, είναι άθλημα ομαδικό γιατί στη θάλασσα βοηθάει ο ένας τον άλλο, αναπτύσσει την οικολογική συμπεριφορά, την εξοικείωση με τη θάλασσα, γυμνάζει όλο το κορμί (έχει και γυμναστική στη στεριά), αναπτύσσει το πολύπλευρο πνεύμα, τις διαδικασίες υπευθυνότητας, τις συνήθειες διατροφής.
Κάνει καλό σε όσα παιδιά έχουν άσθμα και αλλεργίες, αφού τα φέρνει κοντά στη θάλασσα και «δένει» και την οικογένεια, που συχνά μετακινείται μαζί με τα παιδιά για να τα στηρίξει σε αγώνες.

Καλλιεργεί τη λογική της ολοκλήρωσης της αγωνιστικής διαδικασίας και όχι του «πρωταθλητισμού», είναι εξαιρετικά ασφαλές σπορ και απαιτεί συνδυαστικές ικανότητες και πειθαρχία, που όταν το παιδί τις καλλιεργήσει το ωφελούν και σε άλλους τομείς της ζωής του.
Στόχος του Ιάσωνα, είναι η περιοχή να γίνει ναυταθλητικό κέντρο για την περιοχή της Αδριατικής και της Ευρώπης, αλλά στα σκαριά είναι και η δημιουργία τμήματος ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ, με πρώτο βήμα τη διοργάνωση σχετικού camp τον Αύγουστο. Παράλληλα ο Δήμος Πατρέων σχεδιάζει την κατασκευή ειδικής ράμπας εισόδου για τα ΑμεΑ.

Γενικά η προσέλκυση όλο και περισσότερων πολιτών και νεολαίας στο χώρο, θα συμβάλλει και στην πρώτη γνωριμία με την ιστιοπλοΐα και λογικό είναι κάποιοι να αποφασίσουν να ασχοληθούν με αυτήν.
Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος
Σχετικές ειδήσεις: