Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Έργο – ανάσα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Πάτρας

...αναδημοσίευση από το http://www.ert.gr/ergo-anasa-sto-erasitechniko-podosfero-tis-patras/...

Yπό άλλες συνθήκες οι φωτο θα έδιναν στο κείμενο τον ορισμό της καταγγελτικής δημοσιογραφίας, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως αντίθετη. Το γήπεδο των προσφυγικών της Πάτρας ρήμαξε από την πολυετή εγκατάλειψη και έγινε όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες. Όμως ο  κύβος ερρίφθη και συγκεκριμένα το έργο της αποκατάστασης δόθηκε εδώ και λίγο καιρό στον εργολάβο.
aris
Ο Άρης Πατρών περιμένει να σταματήσει η ποδοσφαιρική του προσφυγιά – περιπλάνηση και να επιστρέψει στη φυσική του έδρα.

pros4Όπως συνέβαινε τα χρόνια που λειτουργούσε, έτσι και με την πλήρη επαναλειτουργία του, θα ανακουφίσει τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Αχαΐας, αφού θα στεγαστούν ξανά σε αυτό οι δύο ομάδες της περιοχής των προσφυγικών, ο Άρης Πατρών και ο Ολυμπιακός Πατρών, αλλά και όποιο άλλο σωματείο εξυπηρετηθεί από τη λειτουργία του.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία Ελευθερίας υπάρχει το άγαλμα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκου Πολυκράτη (Καπετάν Νικήτας), που ήταν και δημοφιλής ποδοσφαιριστής στον Ολυμπιακό Πατρών, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα για το συναγωνιστή του Πολυκράτη, τον Καπετάν Καρατζά (Κώστα Βουρδέρη).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
Το σήμα του Ολυμπιακού Πατρών


pros5Η πρόταση που διατυπώθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση στην Πάτρα, να πάρει το γήπεδο των προσφυγικών το όνομα του Νίκου Πολυκράτη, θα ήταν ό,τι καλύτερο για τη νέα περίοδο λειτουργίας του γηπέδου.
Για την ιστορία να πούμε ότι το γήπεδο προσφυγικών (η συνοικία ονομάστηκε έτσι διότι εκεί συγκεντρώθηκαν πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922) κατασκευάστηκε από τον Ολυμπιακό Πατρών και φυσικά με αρκετή εθελοντική εργασία κατοίκων της περιοχής, το 1925 και είναι από τα αρχαιότερα γήπεδα στη χώρα.  Επισήμως τα εγκαίνια έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1927.

pros2pros3


Το ert.gr ελπίζει ότι με χαρά θα σας παρουσιάσει σε επόμενες αναρτήσεις φωτορεπορτάζ από την εκκίνηση και εξέλιξη των έργων, αλλά και από τα εγκαίνια και τη χρήση του γηπέδου, κάνοντας και συγκρίσεις με το χωράφι που απεικονίζουν οι φωτο (τραβήχτηκαν τη Μ. Εβδομάδα του 2016) αυτού του κειμένου.

Πάντως ο στόχος που έχει τεθεί,  είναι την επόμενη Μ. Εβδομάδα, αυτή του 2017, το γήπεδο να μπορεί να φιλοξενήσει τον αγώνα παλαιμάχων της Μ. Παρασκευής, που πριν από 47 χρόνια ξεκίνησε εκεί και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο γήπεδο της Παναχαϊκής, αφού το γήπεδο των προσφυγικών δεν ήταν κατάλληλο.

Kείμενo & φωτο: Νάσος Μπράτσος