Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Συλλογική δράση και αυτοδιαχείριση - διήμερο εκδηλώσεων από την ΑΣΠΙ


Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσία Ισπανών ακτιβιστών ("Noμάδες της Θάλασσας")στην Ικαρία, που σε διήμερο (28,29/5 στον Εύδηλο) της ΑΣΠΙ (αυτόνομη συσπείρωση πολιτών Ικαρίας) μετέφεραν την εμπειρία τους από αυτοδιαχειριζόμενα χωριά στα οποία ζουν και παράλληλα με την ενημέρωση, έγινε και προβολή βίντεο. Όπως τονίστηκε στη συζήτηση που ακολούθησε και παρακολούθησαν δεκάδες συμμετέχοντες, το κεφάλαιο έχει την οπτική ότι διαχειρίζεται-εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους σαν να είναι ανεξάντλητοι, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο.


Αναφέρθηκε μάλιστα και το παράδειγμα ότι η Ικαρία που θεωρείται σαν νησί με πολύ νερό, φέτος λόγω της ανομβρίας είναι ορατή η παροχή νερού με ωράριο για συγκεκριμένες ώρες το καλοκαίρι.
Όπως εύστοχα παρατήρησε κάποιος από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, "το 70% του ανθρώπου είναι από νερό και βλέπουμε ότι και το φορολογούν και το εμπορευματοποιούν, έτσι είναι σαν να βάζουν οι άνθρωποι φόρο στην ύπαρξή τους". Αναφορά έγινε επίσης και σε κοινοτικό φούρνο τα έσοδα του οποίου πάνε για έργα στο χωριό στο οποίο υπάρχει στην Ισπανία.

Σημαντική ήταν η παρατήρηση ενός Ισπανού, ότι έχουν συνείδηση της ταπεινότητάς τους, ότι αυτές οι επιλογές δεν είναι ΟΙ κατευθύνσεις, αλλά αποδείξεις ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι συλλογικής, αυτοοργανωμένης δράσης και ανάπτυξης, αντί των "μονοδρόμων" που προσπαθεί το κεφάλαιο να μας πείσει ότι υπάρχουν σαν μοναδική επιλογή.