Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

50 χρόνια «Άγιαξ της Ηπείρου» – Ο Εδουάρδος Κοντογεωργάκης και ο Γιώργος Δόσης πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στο ert.gr


...αναδημοσίευση από το
http://www.ert.gr/50-chronia-agiax-tis-ipirou-o-edouardos-kontogeorgakis-ke-o-giorgos-dosis-proedros-tis-panipirotikis-sinomospondias-sto-ert-gr/...


Ξεσήκωσε, ενθουσίασε και αγαπήθηκε, όχι μόνο από τους Ηπειρώτες, αλλά από όλο το φίλαθλο κόσμο. Με αυτά τα «καύσιμα» συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής και συνεχίζει. Η ομάδα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1966, με τη συνένωση των σωματείων Ατρόμητος Ιωαννίνων και Αβέρωφ, με αποτέλεσμα να προκύψει ο ΠΑΣ (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) Γιάννινα.



zwsimades_max
Ο κόσμος στήριξε με ενθουσιασμό την ομάδα και της έδωσε μία μεγάλη δυναμική. Ακολούθως η έλευση ελληνοποιημένων παικτών από την Αργεντινή, ανέβασε κατά πολύ το τεχνικό επίπεδο της ομάδας, που μαζί με Έλληνες παίκτες, απέδιδε ωραίο ποδόσφαιρο, δημιουργώντας ακόμα και στα εκτός έδρας παιχνίδια της, κίνητρο στους φιλάθλους να πάνε να την παρακολουθήσουν.

preview_omada_1_b0preview_omada_1_b1

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις προπονήσεις της η ομάδα συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό θεατών. Η παροικία των Ηπειρωτών στην Αθήνα, αλλά και εκδρομείς Ηπειρώτες, γράφουν ιστορία μαζικής προσέλευσης σε σειρά αγώνων. Η φρενίτιδα ενθουσιασμού από τη δυναμική πορεία της ομάδας, αποτυπώνεται και σε τραγούδια εκείνης της εποχής, με τα γνώριμα μουσικά χαρακτηριστικά της ηπειρώτικης μουσικής, που και στο ραδιόφωνο έπαιζαν και σε 45άρια δισκάκια κυκλοφόρησαν.

αρχείο λήψηςΤο έμβλημα του ΠΑΣ Γιάννινα

Το έμβλημα του συλλόγου είναι ο Ταύρος, αρχαίο έμβλημα της Ηπείρου το οποίο απεικονιζόταν σε νόμισμα την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (232-167 π.Χ.) και σίγουρα αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή.

Για το νόμισμα αυτό, ένα άργυρο δίδραχμο, η συνομοσπονδία χρησιμοποίησε σύμβολα που παραπέμπουν στον ιερό χώρο της Δωδώνης, που εκείνη την εποχή αναδεικνύεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής.

Στη κύρια όψη του νομίσματος, απεικονίζεται το ιερό ζεύγος των Δωδωναίων θεών (η Διώνη και ο Δίας), ενώ στη πίσω όψη του υπάρχει το προαναφερθέν έμβλημα.
Το έμβλημα αυτό αποτελείται από την απεικόνιση ενός ταύρου, ιερό ζώο από τα πανάρχαια χρόνια της Μεγάλης Θέας, αλλά και σύμβολο του Δια. Τον ταύρο περιστοιχίζει ένα στεφάνι βελανιδιάς (το ιερό δέντρο της Δωδώνης), ενώ υπάρχει και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ (των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ).

DOSHS-GIORGOS_PSEΔήλωση στο ert.gr του Γιώργου Δόση, προέδρου της Πανηπειρωτικής   Συνομοσπονδίας   Ελλάδος:
«Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιπροσωπεύει 1000.000 Ηπειρώτες πανελλαδικά από τους οποίους  οι 700.000 χιλιάδες στη Αθήνα. Οι Ηπειρώτες λόγου μορφολογίας του εδάφους της Ηπείρου ως ορεινού κυρίως όγκου αναζητούσαν καλύτερη τύχη  τόσο στο εξωτερικό όσο κι στο εσωτερικό ,ορισμένες όμως φορές και λόγω επαγγέλματος πχ μάστορες πετράδες από την Κόνιτσα και τους Χουλιαράδες. Οι οικογένειες,  γυναίκες και παιδιά παρέμειναν στον τόπο τους.Οι δεσμοί των Ηπειρωτών με την Ήπειρο και το χωριό τους ήταν πάρα πολλοί ισχυροί και ο χωρισμός ήταν μοιρολόι και θρήνος. Διακρίθηκαν ως ευεργέτες πρώτα στον τόπο τους και μετά οπουδήποτε αλλού.
Ακόμα και τώρα τελευταία που διέκοψε η ΕΡΤ WORD να εκπέμπει είχαμε πολλά τηλεφωνήματα από το εξωτερικό  για την εκδήλωση την κορυφαία μας ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ. Πρώτα η Ήπειρος και ότι απορρέει από αυτήν.

Έχει προτεραιότητα ο συμπατριώτης, η πέτρα από την Ήπειρο, η ποδοσφαιρική Ομάδα πολύ περισσότερο που από τη φύση της δημιουργεί φανατισμό και αγάπη δυνατή.
Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι πάνω από όλες τις άλλες προτιμήσεις μας και πρέπει να στηρίζεται  όπου και εάν είναι. Όταν ήταν στις δόξες του αντί για καλημέρα  χρησιμοποιούσαμε το ΠΑΣ  ΟΛΕ.
Κάποτε ήμουν σε μια παρέα και κάποιος που ήρθε αργότερα αντί για καλημέρα μας είπε γειά σας ΠΑΣΟΛΕΔΙΑ.
Όλα αυτά δεν είναι υπερβολή αλλά πραγματικότητα. Εύχομαι πάντα να έχει επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη  και τα  50 Χρόνια να γίνουν άπειρα χρόνια».


edouardosΣυνέντευξη στο ert.gr του παλαίμαχου άσου της ομάδας Εδουάρδου Κοντογεωργάκη:

-Ο ΠΑΣ Γιάννενα συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής. Φορέσατε και τιμήστε τη φανέλα του και αγαπηθήκατε από το φίλαθλο κόσμο, ποια είναι τα συναισθήματά σας γι αυτήν την επέτειο;

-Νoιώθω ευχάριστα που η ομάδα συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής. Όταν ήρθαμε εμείς, το 1972 (η ομάδα υπήρχε από το 1966) άρχισε να μεγαλώνει και νομίζω ότι η αγάπη του κόσμου έπαιξε στο 100% ρόλο και στις κακές στιγμές και στις αδικίες που αντιμετωπίσαμε, ώστε η ομάδα να κρατηθεί όρθια. Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη από όλες τις επαρχιακές ομάδες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κατακτήσει ποτέ κάποιο τίτλο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έφτασε ποτέ πολύ χαμηλά.

-Ποιες διαφορές εντοπίζετε στο ποδόσφαιρο της εποχής που αγωνιζόσασταν, με τη σημερινή περίοδο;

-Το ποδόσφαιρο που παίζαμε στην εποχή μου ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό της σημερινής εποχής. Τότε λέγαμε ότι έπρεπε πρώτα τεχνικά να γίνεις καλός ποδοσφαιριστής. Τώρα μπορεί ένας καλός αθλητής να γίνει ποδοσφαιριστής. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει σήμερα πιο γρήγορο και κατά την άποψή μου πιο ωραίο., μοιάζει με το ποδόσφαιρο που βλέπομε σε άλλες χώρες.

-Τι πιστεύετε ότι μπορεί να καταφέρει στο μέλλον ο ΠΑΣ Γιάννενα;

-Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να καταφέρει στο μέλλον ο ΠΑΣ Γιάννενα, αλλά όσο ο κόσμος είναι στο πλευρό της ομάδας πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε ένα δρόμο επιτυχιών. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, το οικονομικό ζήτημα, το γεγονός ότι ενώ παλιά το ποδόσφαιρο ήταν ίσως η βασική διασκέδαση, σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Πάντως το γεγονός ότι σήμερα ακόμα και δεκάχρονα παιδάκια ξέρουν την ιστορία που γράψαμε οι παίκτες που αποτελέσαμε τη φουρνιά της καταξίωσης του ΠΑΣ Γιάννενα και μας αναγνωρίζει στο δρόμο τόσα χρόνια μετά, με κάνει να λέω ότι αυτό είναι ευχάριστο και ότι κάτι σημαντικό προσφέραμε.

Φωτο: ιστοσελίδα ΠΑΣ Γιάννινα

Συνέντευξη & επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος